Bud Spencer mättää äijää kasaan samalla tylyllä ja tutulla tyylillä kuin ennenkin ilman sen kummempia koreografioita.

12.1.2005 22:35

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Occhio alla penna
Valmistusvuosi:1981
Pituus:90 min

Bud Spencer teki aikoinaan paljon parodioita lännenelokuvista. Idea niissä oli aina jokseenkin sama: Spencer esittää isoa miestä, joka saapuu kaupunkiin rinnallaan laihempi ja rääväsuisempi miekkonen. Kaksikko kohtaa sitten ison joukon rosvoja, jotka uhkaavat koko kaupunkia. Siitähän seuraa sitten urakalla tappelemista ja suunsoittoa. Vaikka samaa ideaa kierrätettiin elokuvasta toiseen niin silti nämä jostain kumman syystä ovat niin pirun viihdyttäviä vielä tänäkin päivänä.

Bud Spencer näyttelee nimetöntä muukalaista, joka saapuu erääseen kaupunkiin mukanaan ilmeilevä intiaani (Amidou), jonka Bud poimi mukaansa ratsuväen kynsistä. Kaupunkia terrorisoi rosvojoukko, joka ryöstelee pankkeja ja pistää kaupunkia säpäleiksi lähes päivittäin. Tämän seurauksena ihmiset muuttavat kylästä yksi toisensa jälkeen. Pian rosvot ottavat Buddyn silmätikukseen kun he huomaavat tämän pestautuneen kylän tohtoriksi. Se on kuitenkin rosvoilta huono veto sillä Buddyhan ei siedä tuollaista pomottelua vaan antaa nyrkkien käydä eikä lepää ennen kuin rosvot häipyvät kylästä.

Buddy villissä lännessä on taattu Bud Spencer-länkkäri, jota kuvailin jo yllä. Meno on letkeää ja hilpeää ja jos katsoja sattuu pitämään Buddyn tuotannosta niin on vaikea olla pitämättä tästäkään. Bud Spencer mättää äijää kasaan samalla tylyllä ja tutulla tyylillä kuin ennenkin ilman sen kummempia koreografioita. Harvinaisen yksinkertaista mutta toimivaa. Intiaanin roolissa keikuileva Amidou on kyllä sen verran hubaa katseltavaa kaikkine kiljahduksineen ja ilmeilyineen että katsojalla on kyllä naurussa pitelemistä.

Bud Spencerin täysiin viiden tähden teoksiin tämä ei lukeudu muttei jää kovin kauaskaan. Kaikille Buddyn faneille pakkohankinta, mutta valitetttavasti tämän saatavuus on Suomessa on todella nihkeää ja allekirjoittanut omistaakin elokuvasta vanhan VHS-kasetin. Mutta jos elokuva sattuu kohdalle niin katso ihmeessä. Toiset tykkää ja toiset ei.

nimimerkki: Mask

Arvosteltu: 12.01.2005

Lisää luettavaa