Alan Ball on onnistunut luomaan loistavan sarjan, joka on jokaiselta osa-alueelta liki täydellinen.

28.9.2008 21:28

Mullan alla -sarjan ensimmäinen tuotantokausi oli loistavasti toteutettua draamaa mustalla huumorilla höystettynä. Ensimmäisen tuotantokauden katsottuani pohdin voiko sarjan taso tästä enää nousta. Kakkoskauden nähtyäni voin sanoa, että voi.

Toinen tuotantokausi tarjoaa pitkälti sitä samaa mitä ensimmäinenkin tuotantokausi: Draamaa ja mustaa huumoria. Soppa on tällä saraa vain paremmin keitettyä.

Tämä HBO:n tuottama draamasarja kertoo hautausurakoitsijaperheestä. Sarjan alussa perheen pää, Nathaniel Fisher ajaa upouudella ruumisautolla kolarin. Hän kuolee saamiinsa vammoihin. Tämä menetys yhdistää perheen ja käynnistää upean draaman kulun.

Kaudella esitellään useita sivuhenkilöitä, joita ei ensimmäisellä kaudella juurikaan ollut. Davidin (Michael C. Hall) ex-poikaystävin, Keithin huumeita käyttävä sisko ja hänen tyttärensä ovat sivuhahmoista ehkä keskeisimpiä. Myös Naten (Peter Krause) entinen naisystävä kasvaa kauden loppua kohden keskeiseksi hahmoksi. Sivuhenkilöt luovat päähenkilöille lisää syvyyttä ja tuovat vaihtelua sarjaan.

Itselleni Mullan alla -sarjan suurin meriitti on sen aiheuttamat tunteet. Sarjan henkilöiden kohtalot ovat oikeasti riipaisevia, ja sarjan aikana heitelläänkin liuta ongelmia henkilöiden niskaan. Erityisesti Brendan (Rachel Griffiths) hahmon kautta haettu shokeeraavuus onnistuu oikeasti järkyttämään ja luomaan henkilölle lisää lihaa luiden ympärille. Siitä kuuluu kiitos loistaville käsikirjoittajille, jotka ovat keksineet uudenlaisia tapoja luoda draamaa.

Toisella tuotantokaudella on pari selkeästi huonompaa jaksoa timanttien joukossa. Nämä huonot episodit ovat onneksi harvassa, eivätkä ne onnistu horjuttamaan sarjan paikkaa suosikkisarjanani.
Timanttien joukossa yksi on yksi lähes täydellinen jakso. Jaksossa vietetään Fisherin perheen isän (Richard Jenkins) kuoleman vuosipäivää ja joulua. Jaksossa on paljon tunnetta ja jakso onkin sarjan parhaita. Jenkins osaa näytellä loistavasti rooliaan ja tässä jaksossa hän on tavallista enemmän esillä.

Sarjan suurin narinan aihe on tajuttoman surkea suomikäännös, joka ei kuitenkaan ole sarjan tuottajien vika. Monet ”turhat” jutut on jätetty täysin kääntämättä.

Yhteenvetona todettakoon, että Alan Ball on onnistunut luomaan loistavan sarjan, joka on jokaiselta osa-alueelta liki täydellinen. Pari neljän tähden jaksoa on mahtunut mukaan tähän viiden tähden sarjaan, mutteivät ne häiritse kokonaisuutta paljoakaan.

Jos sinun ajattelit ostaa jonkin sarjan DVD:lle kokonaan, Mullan alla on yksi varteenotettava ehdokas. Jos pidät draamasarjoista parempaa vaihtoehtoa sinulle ei ole.

Arvosteltu: 28.09.2008

Lisää luettavaa