Ajankohtainen ja ajatuksia herättävä pala lähihistoriaa.

24.2.2017 21:42

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Patriots Day
Valmistusvuosi:2016
Pituus:130 min

Näyttelijästä hiljalleen enemmän ohjaajaksi siirtynyt Peter Berg on muutamassa ohjaamassaan viime elokuvassaan repinyt Amerikan lähihistorian haavoja auki melkein kuin Oliver Stone parhaina päivinään. Pienen sotilasryhmän selviytymistaistelusta kertovan Lone Survivor ja yhdestä historian pahimmasta öljynporauslautta-onnettomuudesta kertovan Deepwater Horizon jälkeen Peter Berg iskee kiinni vuoden 2013 Bostonin maratonin terroristi-iskuun kahdessa aijemmassa elokuvassa esiintyneen Mark Wahlbergin kanssa elokuvassa Patriots Day-Ajojahti.

Peter Bergin Patriots Day ei olekkaan ainoa Bostonin maratoni terroristi-iskusta kertova elokuva. Apajille on myös tulossa David Gordon Greenin ohjaama ja Jake Gyllenhaalin tähdittämä Stronger. Hollykylän erikoinen trendi kaksi elokuvaa samasta aiheesta lyhyessä ajassa on jälleen saamassa jatkoa.

15.Huhtikuuta 2013. Ylikonstaapeli Tommy Saunders (Mark Wahlberg) valmistautuu kaupungilla järjestettävään maratooniin muiden kollegoiden kanssa. Aurinkoinen päivä on kerännyt liikkeelle runsaasti porukkaa. Runsas väkijoukko on houkutellut paikalle myös Dzhokhar Tsarnaev (Alex Wolff) ja Tamerlan Tsarnaev (Themo MeliKidze) kaksikon, jotka ovat piilottaneet kaksi pommia ihmisjoukon keskelle. Pommien räjähtäessä kaaos valtaa Bostonin kadut. Erikoisagentti Richard DesLauriers (Kevin Bacon) ottaa ohjat käsiinsä poliisikomentaja Ed Davisin (John Goodman) kanssa saadakseen välittömästi valokuvista tutun kaksikon kiinni.

Peter Berg iskee lujaa kiinni yhteen tämän hetken pelottaviakin ajatuksia herättävästä asiasta terrorismista ja siitä miten siihen suhtaudutaan juuri kohdalle osuvalla hetkellä. Ajojahti on ajatuksella rakennettu trilleri, joka suorastaan naulitsee teatterin penkkiin koko kestonsa ajaksi. Välillä tuntuu kuin katselisi jotain dokumenttia Bostonin maratonin terroristi-iskusta ja sen jälkeisistä seurauksista. Ajojahti on jonkinsortin lähisukulainen: Steven Spielbergin Munchen, Paul Greegrassin United 93 ja Kathryn Bigelow:n Zero Dark Thirty terrorimista kertoville elokuville maustettuna Michael Mannin henkisillä trillerikohtauksilla.

Peter Bergin ja Matt Cookin kynäilemä käsikirjoitus antaa tarinan alussa hahmojen tulla sopivalla ajalla tutuiksi katsojalle ja osaa kaksikko kyllä tiivistää tunnelmaa melko lohduttomaksi mitä pidemmälle mennään. Myös välillä pahiskaksikon ja heidän läheistensä näkökulmasta kuvattu elokuva tuo hommaan mainiosti lisäpotkua ja varsinkin toisen elokuvan pahiksen lähituttavan kuulustelu suorastaan pistää ihon kylmäksi. Kuvaaja Tobias A. Schliessler saa Bostonin kadut ja lähiöt kirjaimellisesti hienosti mukaan tarinaan ja ennen kaikkea kuvauksen siitä minkälainen epäluulo ja pelko siellä vallitsee tälläisen kriisin aikana ja jälkeen.

Peter Berg ei myöskään kaunistele väkivaltaisimmissa kohtauksissa mitään ja pommi-iskun jälkeiset tuhot ovat paikoin melko satuttavaa katseltavaa. Metallinpalat ja lasinsirut ovat tehneet tehtävänsä surutta. Myös poliisien ja roistokaksikon välisessä takaa-ajossa ja piileskelyssä Peter Berg saa luotoa hyvää tunnelmaa tarinan keskelle.

Mark Wahlberg jatkaa perusvarmojen jokamiesten roolien kanssa ylikonstaapelina, joka joutuu sattumalta katsomaan maailman nykyistä pahuuttaa suoraan silmiin. Kevin Bacon tekee parhaan roolinsa pitkään aikaan omanlaisia keinoja käyttävän erikoisgentin roolissa. John Goodman ja J.K. Simmons tuovat tarinan keskelle erinomaista kokemusta vanhempina viranomaisina. Michelle Monaghan antaa hivenen lämpöä Tommyn sairaanhoitaja vaimona. Alex Wolffin ja Themo Melikidzen psykokaksikko saa inhot ja vihat niskaansa heti ensiesiintymisensä jälkeen. Michael Beach on kuvernööri Deval Patrick.

Kokonaisuutena Ajojahti on ajankohtainen ja ajatuksia herättävä pala lähihistoriaa. Tiivistunnelmainen terrorismi pelottelu on Peter Bergiltä jälleen vahva elokuvaohjaus.

Arvosteltu: 24.02.2017

Lisää luettavaa