Ainekset koskettavaan draamaan menetyksestä ja lohdusta ovat kasassa, mutta jotain tästä jää puuttumaan.

13.7.2009 15:04

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Underbara älskade
Valmistusvuosi:2006
Pituus:97 min

Lasse (Michael Nyqvist) elää onnellisessa avioliitossa kahden pojan isänä. Kun hänen vaimonsa ja nuorin poikansa kuolevat auto-onnettomuudessa, jämähtää Lasse sängynpohjalle suremaan tapahtunutta. Teini-ikäinen poika Jonas (Anastasios Soulis) yrittää potkia isäänsä ylös, mutta kun asiat eskaloituvat itsemurhayritykseen asti yrittävät Jonaksen isovanhemmat (Sten Ljunggren, Anita Wall) saada Jonaksen huoltajuuden itselleen. Lasse kieltäytyy ja vie poikansa kesämökilleen Tukholman saaristoon.

Tästä elokuva oikeastaan varsinaisesti alkaa ja saamme seurata Lassen ja Jonaksen hiljaista yhteiseloa ja tutustumista naapureihin Simoniin (Philip Zanden) ja Lottaan (Catherine Hansson) sekä muihin kesävieraisiin, joista etenkin Helena (Moa Gammel) muodostuu Jonakselle tärkeäksi.

Ihanasti rakastetut käsittelee hyvin hienovaraisesti tunteita, jotka liittyvät suureen suruun. Asioita ei osoiteta sormella, vaan osa jätetään katsojan mielikuvituksen varaan. Lisäksi kauniit saariston maisemat toimivat sopivana vastakohtana päähenkilön mielen synkkydelle. Näyttelijätyössäkään ei sinänsä ole valittamista. Ruotsin Martti Suosalo on oma ammattitaitoinen itsensä näytellen vähin elein.

Ainekset koskettavaan draamaan menetyksestä ja lohdusta ovat siis kasassa, mutta jotain tästä jää puuttumaan. Ehkä se on kerronnan hitaus tai sitten jonkinlainen tarinan liioiteltu yksinkertaisuus, mutta pieni pettymys tämä oli. Toisaalta tämän tyyppisiä rauhallisia draamoja täytyy katsoa vaadittavassa mielentilassa – ei väsyneenä puolen yön jälkeen unta vastaan taistellen ja leffan loppumista odottaen.

Arvosteltu: 13.07.2009

Lisää luettavaa