20 minuuttia lyhyempänä leffa olisi ollut paljon tiukempi pakkaus.

4.1.2005 23:38

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Collateral
Valmistusvuosi:2004
Pituus:115 min

Los Angelesilaisen taksikuskin rutiinimainen yövuoro muuttuu kertarysäyksellä painajaiseksi, kun takapenkille eksyy ihka oikea palkkamurhaaja. Yön aikana kylmän murhamiehen tarkoituksena on listiä viisi henkilöä ja jo 12 vuotta ”tilapäistöinään” taksikuskina toiminut Max (Jamie Foxx) pyristelee pakotettuna apumiehen roolissa.

Collateral on sukua elokuville Phone Booth ja Panic Room. Nämä kaikki kolme ovat näppäriä pikku trillereitä, joiden ainekset eivät kuitenkaan riitä aivan korkeimmalle tasolle. Collateralin alku on intensiivinen ja yllätyksellinen eikä pitkästymisen vaaraa ole. Elokuvan loppua venytetään kuitenkin tarpeettomasti ja paras teräkin hukkuu tarinan edetessä. 20 minuuttia lyhyempänä leffa olisi ollut paljon tiukempi ja sitä kautta myös parempi pakkaus.

Tom Cruise on yksi parhaiten roolinsa valitsevista näyttelijöistä. Mies ei todellakaan mihinkään hömppärooleihin lähde, vaan harkitsee tarkkaan harvat elokuvansa. Tähänkin palkkamurhaajan rooliin on vaikea keksiä ketään, joka olisi sopinut siihen Cruisea paremmin. Aisapari Jamie Foxx on huomattavasti tuntemattomampi kaveri, mutta ei välttämättä enää kovin kauaa. Foxxissa on nimittäin selvästi ainesta. Oman sukupolvensa Samuel L. Jackson, kenties?

Collateralin vahvuuksia ovat hyvät näyttelijät ja vauhdikkaan mielenkiintoinen alku. Ihan kelpo kertakatseluviihdettä, mutta ei kuitenkaan sen enempää.

Arvosteltu: 04.01.2005

Lisää luettavaa