Tiesitkö: Remaken voi estää lain avulla

Hollywood vihastuttaa ja ihastuttaa aina välillä tuottamalla markkinoille uusia versioita aiemmin tehdyistä leffoista. Remake saattaa osoittautua totaaliseksi pannukakuksi, minkä olemassaolo vain ärsyttää alkuperäisen elokuvan faneja (kuten esim. vuonna 1998 valmistunut kierrätysversio Hitchcock-klassikko Psykosta). Yhdysvalloissa on kuitenkin olemassa laki, jonka avulla uuden version tekemisen voi jopa estää.

Tähän lakiin on vedottu jo ainakin kerran: Viime syyskuussa Perjantai 13. -käsikirjoittaja Victor Miller voitti vireille laittamansa oikeusjutun, jossa hän vaati kyseisen kauhuelokuvan oikeuksia itselleen. Tarkalleen ottaen kyse on siitä, että alkuperäisen version kirjoittaja voi lain mukaan irtisanoa sen oikeudet 35 vuoden jälkeen elokuvan julkaisusta ja vaatia nämä oikeudet takaisin itselleen. Jutun tuomarin näkemyksen mukaan Miller saa jatkossa määrätä, tehdäänkö Perjantai 13. -leffaa uusiksi vai ei.

Tämä laki antaa alkuperäisen tarinan kirjoittajalle toki myös mahdollisuuden rahastaa vanhalla työllään. Esim. Die Hardin tai Terminatorin käsikirjoittajat voivat - saatuaan oikeutensa lain kautta takaisin - myydä jollekin studiolle tekstinsä elokuvaoikeudet paljon parempaan hintaan kuin vähintään 35 vuotta sitten. Aina näin ei kuitenkaan tapahdu: esim. Paluu tulevaisuuteen -leffojen käsikirjoittaja-ohjaaja Robert Zemeckis on ollut tiukasti sekä leffansa remakea että toivottua neljättä jatko-osaa vastaan.


Lähteet: Collider, THR, The Telegraph

Kuva: Universal/Paluu tulevaisuuteen, 1985

R. Isoviita 03.10.2019 klo 13:24

Uusimmat uutiset

Muistatko vuoden 2003 Hulk-tähden? Kehittelee elämäkertaelokuvaa

Eric Bana aikoo toimia kameran molemmin puolin.

R. Isoviita

Netflix laajentaa listauksiaan

Kuumat nimekkeet paremmin esille.

R. Isoviita

Ohjaaja oikoo käsityksiä seuraavasta Apinoiden planeetta -leffasta

Pierre Boullen luomat hahmot palaavat valkokankaille jälleen.

R. Isoviita

Roger Mooren ikoniseksi tekemän Pyhimyksen uusi versio sai ohjaajan

Leffa on ollut suunnitteilla jo vuosia.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...