Näyttelijälegenda Lee palkitaan

Sir Christopher Lee, jonka monet tuntevat nykyään parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvien Saruman-velhona, saa BBC:n mukaan arvostetun BFI Fellowship -palkinnon. Kyseinen Britannian elokuvainstituutin jakama palkinto luovutetaan vastaanottajalleen kunnianosoituksena huomattavasta työstä elokuva- ja televisioalalla. Se on samalla instituutin korkein arvonanto.

Nyt jo 91-vuotias Sir Lee on pitkän uransa aikana näytellyt pitkälti yli 250:ssä elokuvassa ja tv-sarjassa. Hänen ikimuistettavimpiin rooleihinsa kuuluvat Hammer-yhtiön Dracula-elokuvat 1950-70-luvuilta, joissa hänet nähtiin verenhimoisena kreivinä itsenään, Bond-pahis Scaramanga (007 ja kultainen ase) sekä kulttiklassikko Uhrijuhlan alkuperäisversion hämäävän mukava lordi Summerisle. Jälkimmäinen teos restauroitiin hiljattain 40-vuotisjuhlansa kunniaksi.

Karismaattisen veteraaninäyttelijän elämän varrelle on kuulunut myös paljon muuta kuin elokuva- ja tv-työt, joista hänet nyt palkitaan Lontoon elokuvajuhlilla 19. lokakuuta. Helsingin Sanomat on kertonut Leen osallistuneen vapaaehtoisena talvisotaan Suomen puolella Neuvostoliittoa vastaan. Häntä ei kuitenkaan päästetty eturintamaan. Vanhoilla päivillään näyttelijälegenda on eräällä tapaa palannut rähinähommiin, sillä häneltä on julkaistu viime vuosina pari metallimusiikkilevyä.


Kuva: Avda (Andreas von der Au)

Z.E 08.10.2013 klo 17:26

Uusimmat uutiset

Tom Cruisella oli Top Gun -jatko-osaan liittyen erityinen vaatimus

Omia stunttejaan tekevä näyttelijä lisää kierroksia.

R. Isoviita

Blade palaa – uusi pääosanesittäjä on kahden Oscarin voittaja

Wesley Snipes näytteli osassa aiemmin.

R. Isoviita

Japanilaisstudiolle tehty isku: maan pahin vuosikausiin

Hyökkääjä selvisi hengissä.

R. Isoviita

Linda Hamilton täsmentää aiempaa Terminator-kommenttiaan

Näyttelijä ei kehuja jaellut.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...