Summaleffa Uudet nimikkeet Aakkosittain abcdefghijklmnopqrstuvwxyååäö09 Genret KomediaSci-fi DraamaFantasia ToimintaWestern SeikkailuDokumentti TrilleriAnimaatio KauhuMusikaali RikosMusiikki SotaAnime

Verivelka (2002)

Keskiarvo

Arvostelut (3): ***½
Pikatuomiot (125): ***½

Oma pikatuomio

# "Eastwoodin ja trillerien ystäville."

Verivelka perustuu osittain Michael Connellyn samannimiseen dekkariin. Sitä leffa noudattaa pääpiirteissään, mutta juonta on muutettu jonkin verran.

Terry McCaleb (Clint Eastwood) tutkii sarjamurhia. Hän lähtee ajamaan murhaajaa takaa, mutta saa takaa-ajon aikana sydänkohtauksen. Kahden vuoden päästä hän saa uuden sydämen. Palatessaan veneelleen hän törmää Graciella Rivers-nimiseen naiseen (Wanda De Jésus). Graciella kertoo, että Terryllä on Graciellan murhatun sisaren sydän. Graciella pyytää häntä tutkimaan sisarensa murhaa. Terry suostuu siihen vastahakoisesti.

Verivelan sanotaan olevan Eastwoodin parhaimpia ohjaustöitä. Se on helppo uskoa, sillä ohjaus on todella hyvää. En tosin pysty vertailemaan Eastwoodin ohjaustöitä, koska muita hänen ohjauksiaan en ole vielä nähnyt. Juoni on hyvä ja loppuratkaisu yllätyksellinen. Myöskin näyttelijät tekevät hyvää työtä. Suosittelen Eastwoodin ja trillerien ystäville.

Pisteet: ****
Arvosteltu: 03.12.2004
Katsottu: VHS

Ville
Tähtääjä
483 arvostelua

# "Juonen pieniä puutteita paikkaa hyvin Jeff Danielsin työskentely."

Clintin ohjaama, tuottama ja näyttelemä Verivelka on miehen tuorein elokuva, jossa hän itse näyttelee pääosaa. Miehellähän on kuulemma uusi projekti jo työn alla ja odotan sitä kovasti. Hienoa että mies vielä yli 7-kymppisenä jaksaa.

Terry McCaleb on kaupungin kuumin FBI-agentti, jota media palvoo ja jonka toimia muut poliisit kateellisena katsovat vierestä. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun miehen sydän pettää ja miehelle joudutaan antamaan uusi sydän. Kaksi vuotta sydänkohtauksen jälkeen häneen ottaa yhteyttä nainen, jonka sisko on tapettu, eikä murhaaja ole löydetty. Nainen saa ylipuhuttua Terryn selvittämään tapausta, koska naisen murha liittyy läheisesti myös Terryn elämään. Tutkimusten edetessä menneisyys palaa kummittelemaan Terrylle ja miehen rauhalliset eläkepäivät ovat yhtäkkiä historiaa.

Tämä on oikeastaan ensimmäinen elokuva jossa Clint itsekin myöntää yleisölle että vanhuus on tullut taloon. Terryn hahmo ei enää olekaan yli-ihminen, joka kestää mitä vaan ja kuinka paljon vaan. Näin se vanhuus tulee kovimmillekin valkokankaan tähdille. Vanhuus ei kuitenkaan tee Clintistä yhtään sen huonompaa näyttelijää kuin ennenkään, työskentely on vain erilaista ja mielestäni edelleen alan ehdotonta kärkeä.

Elokuvan juoni on melkoista peruskamaa, vaikka otettaisiinkin huomioon pienet käänteet. Juonen pieniä puutteita paikkaa hyvin Jeff Danielsin työskentely, joka on mielestäni parasta mitä olen mieheltä nähnyt. Clint-faneille elokuva on tietenkin pakollinen kokemus, mutta miehen suoritusta ei kannata alkaa vertaamaan 40 vuoden takaiseen dollaritrilogiaan, koska kukaan ihminen ei pysy niin kauaa samanlaisena.

Pisteet: ***½
Arvosteltu: 03.04.2004
Katsottu: DVD

Jaqqe Nakuttaja
Vieras

# "Tälläisten kovien kyttien roolit ovat Clintille omiaan."

Jaahas. Clint jaksaa vielä vanhoilla päivilläkin tehdä hyviä jännäreitä. Clintin 24:s ohjaustyö kantaa nimeä Verivelka.

Ja sitten juoneen. FBI:n veteraanijäsen Terry McCaleb (Eastwood) tutkii leffan alussa murhatapausta kun hän bongaa epäillyn ja lähtee ajamaan tätä takaa. Vähän aikaa juostuaan Terryn pumppu kuitenkin pettää ja kaveri lyyhistyy maahan sydänkohtauksen takia. Mutta vanha kovanaama ei niin helposti anna periksi ja pystyy vielä pulitajuissaankin haavoittamaan murhaajaa. Myöhemmin Terry herää ja saa kuulla että hänelle on annettu kuolleen ihmisen sydän ja kaveri tarvitsee kasan lääkkeitä päivässä. Terry jättää myös murhajutun muille. Kunnes yhtenä päivänä eräs Graciela Rivers (De Jesus) tulee kertomaan McCalebille että hänen siskonsa on murhaajan uhri ja hänen kuoltuaan hänen sydämensä annettiin Terrylle. Joten koska Terry on siitä velkaa Graciela pyytää häntä ottamaan murhaajan kiinni. Ja niin Terry rupeaa tutkimaan juttua lääkärin kielloista huolimatta ja eteneekin askel askeleelta kohti murhaajaa.

Vuokrasin tämän leffan oikeastaan siksi koska huomasin että siinä oli Clint ja että kaveri oli vielä ohjannut leffan. Leffa osoittautuikin hyväksi rahojen vastineeksi sillä sen verran hyvästä pätkästä on kyse. Clint hoitaa tunnetusti hommansa kunnialla ja tälläisten kovien kyttien (tässäkin jo vanha mutta silti kova) roolit ovat Clintille omiaan. Myös Terryn naapuria Jasperia esittävä Jeff Daniels ja Gracielaa esittävä Wanda De Jesus hoitavat hommansa hyvin. Terryn lääkäriä esittävä Anjelica Huston onkin sitten hiukan vaisumman oloinen.

Leffa on ihan toimiva jännäri mutta olisi tämä voinut olla parempikin. Ainakin tämä tullaan melko varmasti muistamaan yhtenä Clintin tärkeimmistä ohjaustöistä Armottoman kanssa. Pisteet hyvälle toteutukselle, juonelle, tunnelmallisuudelle ja Clintille.

nimimerkki: Cuomi

Pisteet: ****