Maailman menestyneimpiä leffafranchiseja oleva Fast & Furious on nuorempi kuin James Bond, mutta molemmat ovat aikojen saatossa keränneet yli 7,3 miljardin dollarin lipputulot. Agentti 007 on listalla Hurjapäiden edellä, mutta molemmilla on paikkansa kymmenen tuottoisimman leffajatkumon kärkiryhmässä. Vuodesta 2001 jatkunut Fast & Furious on kuitenkin nyt tilanteessa, mikä vaikuttaa poikkeukselliselta muuhun kärkeen verrattuna.
Samalla kun seuraavaa James Bond -näyttelijää etsitään ja myös Marvelin, DC:n, Star Warsin ja Harry Potter -maailman franchiseissa puuhataan uutta, Fast and Furious -jatkumossa on puhuttu sarjan päättävästä elokuvasta. Sellaiseksi on kaavailtu Fast & Furious 11 -leffaa, jonka ensi-illan piti olla toukokuussa 2025. Sittemmin tämä aikataulu on muuttunut.
Elokuvan kuvausten olisi pitänyt käynnistyä jo alkuvuodesta, jotta alkuperäinen suunnitelma olisi pitänyt. Leffasarjan vakiokalustoon kuuluva, Roman Pearcea näyttelevä Tyrese Gibson on kertonut, ettei hän ole vielä nähnyt viimeiseksi kuvaillun hurjastelun käsikirjoitusta. Fast & Furious X: n eli Fast X:n pahista näytellyt ja rooliinsa myös palaavaksi odotettu Jason Momoa on viestinyt samoin. Aivan toivottomalta tilanne ei ainakaan Gibsonista silti vaikuta:
– Olen jutellut ohjaajan [Louis Leterrier] kanssa; olen vähän väliä yhteydessä Vin Dieseliin ja he pitävät todella hyvin tätä franchisea pinnalla ja kun kutsu tulee, aion olla paikalla yrittäen tehdä parhaani, ja toivon, että he ovat yhä tyytyväisiä siihen, mitä voin tehdä.
Näillä näkymin päätöselokuva saapuisi elokuvateattereihin vasta 2026. Viivästystä on selitetty mm. viime vuonna reilusti yli neljä kuukautta kestäneellä käsikirjoittajien lakolla. Toisaalta käsikirjoitusprosessin hitaus hämmentää, sillä tulevan elokuvan odotetaan jatkavan suoraan siitä, mihin Fast X tarinan jätti. Kulisseista on jo aiemmin kuulunut hankaluuksiin viittaavia puheita.
Paineet elokuvan onnistumiselle ovat suuret. Sen ei odoteta päättävän vain Vin Dieselin näyttelemän Domin tarinaa, vaan olevan kunniakas päätös monelle muullekin franchisen osaselle. Toisaalta Fast & Furious on vuoden 2015 jälkeen luisunut alamäkeä. Furious 7 rikkoi lipunmyyntituloilla miljardirajan, vaikka elokuvan tuotantobudjetti oli arviolta 190 milj. dollaria, eli n. 150 milj. dollaria vähemmän kuin esim. Fast X:n. Leffasarjan lipunmyyntitulot ovat olleet sen jälkeen laskussa, vaikka tuotantobudjetit ovat paisuneet.
Lähteet: Collider, DigitalSpy, MovieWeb, Box Office Mojo, ScreenRant, CBR
Toim. R. Isoviita