Bill Murray kikkailtiin mukaan leffan kulisseihin – mutta varsinaisessa elokuvassa häntä ei nähdä

6.9.2023 21:18
Universal/Asteroid City, 2023

Omaperäisestä kuvakielestään tunnetun ohjaaja ja käsikirjoittaja Wes Andersonin uusin elokuva on Asteroid City. Vuosikymmenten taakse sijoitetussa rainassa nähdään joukko nimekkäitä tähtiä Tom Hanksista Scarlett Johanssoniin. Mukana on myös Andersonin ns. vakiokasvoja, mutta yksi loistaa poissaolollaan: Bill Murray.

Murrayn putoaminen Anderson-raina ulkopuolelle oli yllätys, sillä veteraanikoomikko on nähty tasaiseen tahtiin Andersonin teoksissa. Viimeksi Andersonin toimittajakertomuksessa The French Dispatch näytellyt Murray oli kiinnitetty myös tähtitiedettä harrastavien suurkokoontumisesta kertovaan ja metatasoille liukuvaan Asteroid Cityyn. Tähti kuitenkin sairastui, eikä kuvausaikataulun muutos ollut mahdollinen.

Näyttelijäkaveriaan kaipaillut Anderson ei halunnut luopua ajatuksesta saada edes ripausta Murrayta projektiinsa. Kun Steve Carell (kuvassa vas.) oli tuotu pikavauhtia paikkaamaan Murrayta, ja viimein itse Murray pääsi myös kuvauspaikalle Espanjaan, Anderson yritti keksiä tälle uutta roolia. Andersonin mukaan lukuisia hahmoja vilisevästä tarinasta oli enää siinä vaiheessa hankala löytää Murraylle näyteltävää, mutta tähti piti kulisseissa muiden työmoraalia yllä.

Vaikka Asteroid Cityssä Murrayta ei nähdäkään, Anderson onnistui silti kikkailemaan tämän projektiinsa. Kaksikon yhteisestä ideasta Murray päätyi näyttelemään leffasta pois leikattua hahmoa, joka mainostaa Asteroid Cityä menneiden aikojen tyyliä imitoivassa leffatrailerissa. Murrayn osuus kuvattiin varsinaisten kuvausten ollessa jo ohi.

– Tämä erityinen tekele syntyi spontaanisti vähän ennen kuin kulisseja ryhdyttiin purkamaan. Se oli viimeinen juttu, mitä teimme ja sitten pakkasimme kimpsumme ja ajelimme golf-kärryllä auringonlaskuun, Anderson veistelee. Asteroid Cityn erityistraileri alla:


Lähde: The New Yorker

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa