Ian Holm 1931 – 2020 – neljä erikoista faktaa näyttelijästä

Brittinäyttelijä Ian Holm nukkui pois aiemmin tänään perheensä ympäröimänä 88-vuotiaana. Skotlantilaisvanhempien Englannissa syntynyt vesa teki pitkän uran sekä teatterissa että tv:n ja elokuvien puolella. Suuryleisön mieliin Holm on painunut erityisesti Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta- ja Hobitti-elokuvasarjoista iäkkäänä Bilbo Reppulina, mutta myös Alien-elokuvasarjan kovaonnisena Ashina. Kokosimme näyttelijää muistaaksemme hänestä yhteen muutamia mielenkiintoisia faktoja.

1. Holm kertoi aivan 2000-luvun alussa antamassaan haastattelussa, ettei hän tapaa näytellä samankaltaista roolia aina uudelleen. Arvostetun Royal Shakespeare Companyn jäsen teki tästä silti yhden poikkeuksen: hän esitti Napoleonia peräti kolmessa eri elokuva- ja tv-tuotannossa. Ennen päätymistään Ridley Scottin Alien - kahdeksas matkustaja -leffaan hän näytteli Bonapartea minisarjassa Napoleon and Love (1974), vuonna 1981 fantasiaseikkailussaRosvoja, rosvoja! ja vielä vuonna 2001 elokuvassa The Emperor's New Clothes. 165 cm pitkä näyttelijä oli vain pari senttiä tosielämän Napoleonia lyhyempi.

2. Näyttelijä eli lapsuutensa tavallista erikoisemmassa ympäristössä. Hänen vanhempansa työskentelivät psykiatrisessa sairaalassa, joten Holm vietti paljon aikaa tuossa miljöössä nuoruudessaan. Kaikkein vaarallisimpia potilaita hän ei luonnollisesti saanut kohdata.

3. Holm palkittiin uransa aikana mm. kahdella BAFTA:lla (paras miessivuosa elokuvista The Bofors Gun ja Tulivaunut). Teatterilavoilta hän keräsi kunniaa mm. vuonna 1965 työstään Shakespeare-näytelmässä Henrik V (Henry V). Holm lopetti kuitenkin teatterinäyttelemisen peräti vuosikymmeneksi, sillä hän alkoi kärsiä vakavasta esiintymiskammosta yleisön edessä kesken Jäämies tulee -näytelmän esityksen vuonna 1976. Näyttelijä kertoi, ettei hän vain enää kyennyt peloltaan palaamaan lavalle näytelmän toisen esityskerran aikana.

4. Joillekin Holm saattaa muistua mieleen myös Luc Bessonin tieteisseikkailu The Fifth Element - puuttuvan tekijän hartaana uskonmies Corneliuksena. Siviilissä Holm ehti naimisiin neljästi ja hän tuli isäksi viidesti. Vuonna 2004 julkaisemassaan omaelämäkerrassa Acting My Life näyttelijä kertoi myös lukuisista avioliittojensa ulkopuolisista suhteista, mikä sai brittilehti Daily Mailin kutsumaan Taru sormusten herrasta -tähteä Irrottelun herraksi (Lord of the Flings).


Lähteet: The Guardian, Deadline, THR

Kuva: Warner Bros./ Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit, 2001

R. Isoviita 19.06.2020 klo 21:17

Uusimmat uutiset

Uusi Frasier-sarja: Tuore paljastus antaa toivoa

Kelsey Grammer palaa tuttuun rooliinsa, mutta luvassa on myös muuta.

R. Isoviita

Netflix perui kaksi valmista elokuvaansa

Suoratoistojätti yrittää pitää taloutensa kunnossa.

R. Isoviita

Madonnan elämäkertaleffa karahti karille - ilmeinen syy

Ei tule, päätti artisti.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...