Miltä näyttää leffakatselun tulevaisuus?

Monissa Suomenkin elokuvateattereissa on mahdollisuus nähdä uusimmat hittielokuvat, kuten Disneyn ja Pixarin Zootropolisin, niin kolmiulotteisena kuin kaksiulotteisenakin. Tämän leffan kohdalla tarjotaan vaihtoehtoina myös kokea se tekstitettynä ja alkuperäiskielellä puhuttuna tai vaihtoehtoisesti suomeksi puhuttuna versiona. Etelä-Koreassa on jo joitakin vuosia sitten kehitetty kuitenkin tekniikkaa, jolla esitysvaihtoehtoja voidaan lisätä entisestään.

Kyseessä on 4DX, jossa penkki katsojan alla tutisee, ilmavirta pyyhkii hänen kasvojaan ja sadepisarat kastelevat yleisössä olevat. Vastaavanlaisia efektejä elokuvateattereissa on tosin käytetty jo 1950-luvulla, kun elokuvatuottaja William Castle halusi tuoda lisäpotkua kauhuelokuviinsa. Korealaisten alkujaan vuonna 2009 käyttöön ottama tekniikka kuitenkin on paljon kehittyneempää, sillä sen kerrotaan pystyvän simuloimaan esimerkiksi sadetta jopa katsojakohtaisesti - jos joku ei halua tulla kastelluksi, kun valkokankaalla pisaroi, hän voi kääntää toiminnon pois päältä.

Uusin 4DX-teatteri avataan ensi viikolla New Yorkissa. Jos senkään suomat elämykset eivät katsojaa jaksa elokuvien pariin houkutella, suunnitteilla on myös muuta. Mm. sellaiset ohjaajat kuin Peter Jackson (Taru sormusten herrasta -trilogia) ja Ron Howard (Kaunis mieli) ovat esittäneet julkisesti tukensa aikoinaan Napster-yrityksen yhtenä perustajana tunnetuksi tulleen Sean Parkerin uudelle palvelulle. Screening Room -niminen palvelu tarjoaa asiakkailleen tilaisuuden nähdä uutuuselokuvat maailman parhaimmilta istuimilta, eli omilta kotisohvilta samana päivänä kuin elokuva saa teatteriensi-iltansa.

Esimerkiksi Howard suitsuttaa tätä palvelua "oikeudenmukaiseksi". Screening Roomin asiakas pystyy vuokraamaan uutuuselokuvan kahden vuorokauden ajaksi kerrallaan. SF Anytimen, Netflixin, Viaplayn ja elokuvateatterilippujenkin hintoihin tottuneille palvelun hintataso näyttäytynee kuitenkin suolaisena: yhdestä tällaisesta vuokrauskerrasta joutuu maksamaan 50 dollaria eli n. 45 euroa.


Lähteet: The Guardian, Screen Daily

Kuva: CJ 4DPLEX GLOBAL

R. Isoviita 15.03.2016 klo 14:17

Uusimmat uutiset

Netflix kasvattaa leffa-arsenaaliaan

Suoratoistojätti pukkaa ulos leffoja tiheämpään kuin vuodessa on viikkoja.

R. Isoviita

Elokuvamaailman paha poika, huuruisen Enter the Voidin ohjaaja, avautui elämänmuutoksestaan

Gaspar Noé on tunnettu rajuista kuvauksistaan.

R. Isoviita

Netflix iski jarrua Roald Dahlin lastenkirjan leffaversioinnille

Tilanne Englannissa ei näytä hyvältä.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...