Ystävänpäivä ex-lapsitähtien seurassa

14.2.2014 09:16

Kuluvan viikon maanantaina 85 vuoden iässä menehtyneen näyttelijä Shirley Templen (kuvassa) muistoksi ja ystävänpäivän kunniaksi käsittelemme tällä erää ex-lapsitähtiä ja heidän elokuviaan. Tähän valikoiduista elokuvista voi löytyä leffaillalle sopiva joko oman kullan tai ystäväporukan kanssa katsottavaksi.

Temple oli kiistatta yksi kuuluisimmista lapsitähdistä. Kiharapilvestään ja hymykuopistaan tunnettu laulu- ja tanssitaitoinen tyttö hurmasi elokuvaesiintymisillään yleisöjä ympäri maailmaa kolmivuotiaasta asti, mutta kuten monien hyvin nuorena elokuvabisneksessä aloittaneiden kohdalla, myös Shirley Templen kulta-aika oli lopulta lyhyt: sitä kesti kutakuinkin 1930-luvulta 1940-luvun alkuun. Hänen pirteytensä toi kuitenkin niin paljon iloa Yhdysvaltain lama-aikaan, että pikkuneitiä kiitettiin työstään jopa Oscarilla vuonna 1935. Temple-klassikko Pikku prinsessa on hänen herttaisimpia elokuviaan ja myös tarina kahden kaltoin kohdellun tytön ystävyydestä läpi vaikeiden aikojen. Elokuvan DVD- ja videojulkaisuista on aikaa yli kymmenen vuotta, mutta tätä Walter Langin nyyhkydraamaa on yhä saatavana monista kirjastoista.

Vielä elossa olevista ex-lapsitähdistä Templen aikalaisiin lukeutuu nyt jo 93-vuotias Mickey Rooney. Pitkään nuorekkaan näköisenä säilynyt Rooney teki ensimmäisen elokuvapistäytymisensä jo 1920-luvun puolivälissä. Useasti niin ikään laulu- ja tanssikykyjään esittelemään päässyt poika nähtiin moneen otteeseen mm. näyttelijä ja laulaja Judy Garlandin aisaparina. Kuin vaudeville-juurilleen uskollisesti Rooney jatkanut viihteen parissa vielä pappaiässäkin: tänä vuonna on suunniteltu julkaistavaksi kaksikin elokuvaa, joissa hän on mukana näyttelijänä. Rooneyn veikeät kasvonpiirteet on ikuistettu Disney-klassikko Topi ja Tessun Topi-ketulle, ja mikäli leffan ääniraidaksi valitsee DVD:ltä englannin, voi Rooneyia myös kuulla Topina. Ketun ja ajokoiran ystävystymisestä kertovaa Topi ja Tessu -leffaa on kirjastojen ja vuokraamojen lisäksi yhä löydettävissä useista marketeista.

Vähän vaativampaan makuun ja porukalla pohdittavaksi käynee seuraavan ex-lapsitähtemme aikuisiän elokuva. Tänä vuonna 78 vuotta täyttävä Dean Stockwell on Mickey Rooneyn tapaan tehnyt viihdeuraa koko ikänsä. Alle 10-vuotiaasta nassikasta niin elokuva- kuin tv-rooleissa nähty Stockwell heittäytyi kummaksi koko rahan edestä David Lynch -elokuvassa Blue Velvet – ja sinisempi oli yö. Murhamysteerin, kidnappauksen ja sadistisia roistoja sisältävän kulttileffan syvin olemus paljastuu vasta useamman katsomiskerran jälkeen. Tätäkin elokuvaa löytyy kirjastoista sekä vuokraamoista.

Nuorempaa polvea edustavan mutta myös jo lapsitähteyden taakseen jättäneen Macaulay Culkinin monet muistavat Yksin kotona -elokuvista. Tätä nykyä päihdekierteessä painivan Culkinin uran huipputeoksiin voi lukea ysärirainan Tyttöni mun, jossa hän näyttelee äitinsä menettäneen Vada-tytön (Anna Chlumsky) parasta ystävää. Tälle romanttiselle draamalle tehtiin myös jatko-osa, tosin ilman Culkinia. Elokuvaa on saatavana DVD:llä niin kirjastoista kuin hyvällä säkällä joistakin marketeista.

Heille, jotka ovat kiinnostuneempia kauhusta ja erikoisista näyttelijävalinnoista, ystävänpäiväleffaksi saattaa sopia Anne Ricen -vampyyrikirjaan pohjaava Veren vangit. Elokuvan toisiaan pettävinä, mutta välillä vaarallisen romanttisina vampyyreinä nähdään Tom Cruisen ja Brad Pittin ohella nuori Kirsten Dunst. Vasta parivuotiaana jo tv-sarjassa esiintynyt Dunst oli tuskin 12-vuotias tullessaan valituksi elokuvan ikiaikaisen nälkäiseksi Claudiaksi. Useimmille hän lienee silti tutumpi Tobey Maguiren näyttelemän Spider-Manin mielitiettynä Sam Raimin Hämähäkkimiestrilogiasta. Myös Veren vangit on saatavana vuokraamoista, kirjastoista ja eräistä kaupoista.

 

Lähteet: Deadline, IMDB, Helmet.fi, Satakirjastot.fi, Vaskikirjastot.fi, Filmtown, Makuuni

Kuva: Glad Rags to Riches, 1933/ Universal

Lisää luettavaa