Seitsemäs sinetti (1957)

Alkuperäinen nimi: Det sjunde inseglet
Ritari palaa ristiretkeltä Ruotsiin ja kohtaa kurjuutta, fanaattista uskonnollisuutta sekä Kuoleman. Ingmar Bergmanin mestariteos valmistui vuonna 1957. Kuoleman kanssa shakkia pelaavana ritarina nähdään Max von Sydow. Kuolemaa näyttelee Bengt Ekerot.
- Ingmar Bergman
- Ingmar Bergman
- Bengt Ekerot, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand, Max von Sydow, Nils Poppe
- Ruotsi
- Kielet:
- ruotsi
dbgirl
25.02.21 klo 20:13
Minun on pitänyt katsoa tämä jo siitä lähtien kun Absoluuttinen Nollapiste julkaisi samannimisen levyn, mutta aina tämä on jäänyt muiden elokuvien jalkoihin. Nyt katsottuna tämä osui sopivaan aikaan kun tämä korona velloo valtoimenaan kuin (elokuvan) ruttoaalto.
Etukäteen en tästä muuta tiennyt kuin sen, että ritari (Max von Sydowin esittämä Antonius Block) pelaa shakkia Kuoleman kanssa. On parempi ettei muuta tästä etukäteen tiedäkään. Tarina on rujo mutta kaunis, huumoriakin löytyy. Jotkut voivat vierastaa sen runollista ja teatterimaista esitystapaa mutta minusta se sopi tähän hyvin. Näyttely on kivan naturellia mutta enemmän tässä viehättivät sen visuaalisuus ja Elämän ja Kuoleman tanssi idean tasolla. Kiertelevä esiintyjä Jof (Nils Poppen) oli suosikkihahmoni. Kuolema oli aluksi pettymys, odotin jylhempää tai teatraalisempaa puhetyyliä. Sitten ajattelin, ehkäpä tämä luonnollinen puhetapa juontuu siitä että kuolema ON luonnollinen asia, minkä on väistämättä tapahduttava. Sillä voi olla huumorintajua ja se voi olla armollinenkin, mutta vakaa se on aina. Ulkoisesti Bengt Ekerot oli kyllä loistava rooliinsa. Ihastuin hahmoon jo silloin kauan sitten kun näin hänestä valokuvia. Pidin kovasti myös elokuvan uskottavasta ajankuvasta, tuntui kuin olisin ollut oikeasti muinaisessa Ruotsissa. Laulut olivat myös todella hyviä.
Vaikka parannettavaakin olisi, on tämä silti todella hyvä elokuva. Ymmärrän hyvin tämän klassikkostatuksen. Täytyy näemmä tutustua muihinkin Ingmar Bergmanin elokuviin.
Beer Master
03.05.20 klo 13:29
Ruotsin kieli sai korvat vuotamaan verta ja itse juoni ja ylidramatisoitu dialogi kuuluu teatterilavalle eikä filmille. Leffan kuolemakin näytti mustassa puvussaan aivan rumalta vastasyntyneeltä vauvalta.
Villetys
10.09.19 klo 00:25
Seitsemäs sinetti on oikein hyvin onnistunut draamaelokuva Ingmar Bergmanilta ja se on yksi miehen parhaimpia ohjauksia. Juonessa ollaan vuodessa 1300 ja mustasurma raivoaa Euroopassa. Ristiritari Antonius Block ja hänen aseenkannattajansa Jöns ovat palaamassa pitkältä ja vaikealta ristiretkeltä pyhältä maalta. Kodin ollessa enään päivän ratsastuksen päässä he kohtaavat kuoleman, mutta onnistuvat lykkäämään viimeistä matkaa shakkipelin avulla. Vaikka elokuvan teema onkin hyvin synkkä, niin elokuva onnistuu kyllä naurattamaan katsojaa mustalla huumorilllaan ja sen parissa viihtyy mainiosti. Bengt Ekerot tekee hienon roolin kuolemana ja myös kaikki muutkin näyttelijät ovat hyviä rooleissaan. Seitsemäs sinetti on tähän asti nähdyistä Bergmanin elokuvista paras ja tätä voi kyllä suositella katsottavaksi muillekkin.
J.Lipponen
04.01.19 klo 15:12
Näin ekalla katsomiskerralla tämä tuntui synkältä komedialta. Keskiaika ja rutto luovat karun, mutta samalla haikean kauniin taustan kerronnalle elämän isoimmista kysymyksistä. Kohtausten intensiivisyys on jotain ihan huippua tapahtuipa ruudulla mitä tahansa. Näyttelijät ovat myös loistavia varsinkin Bengt Ekerot umpikierona kuolemana ja Gunnar Björstrand joka välissä päätä aukovana aseenkantajana.
Leffa Timppa
29.12.18 klo 15:50
Pelkäsin, että tämä tulisi olemaan liian epätoivoinen minun makuuni, mutta yllätyin positiivisesti. Mukana on tiettyä iloa, mutta tasapainoitellen myös synkkyyttä. Todella mielenkiintoinen, joka jää kummittelemaan päähän pitkäksi aikaa. Nyt voisi tsekata muitakin Ingmar Bergmanin teoksia, että saisin haltuun tuota Ruotsalaista elokuvateollisuutta.
Edellinen sivu | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | Seuraava sivu