Andrei Rublev osa 1 (1966)

Alkuperäinen nimi: Андрей Рублёв
- Tunnetaan myös nimillä:
- Andrei Rublev, Andrey Rublyov
- Andrei Tarkovski
- Andrei Kontšalovski, Andrei Tarkovski
- Anatoli Solonitsyn, Irma Rauš, Ivan Lapikov, Juri Nazarov, Nikolai Grinko, Nikolai Sergejev
- Neuvostoliitto
- venäjä
Anzalone
03.10.19 klo 20:47
Tarkovskyn neljästä tunnetuimmasta elokuvasta (Stalker, Peili, Solaris, Andrei Rublev) vähiten oma suosikkini, vaikka todella hyvä teos onkin. Hidastempoinen, mutta samalla erittäin vahva elokuva, joka ei turhaan ole kerännyt ylistystä vuosien aikana. Olin jostain syystä unohtanut arvostella tämän, vaikka muut Tarkovskyn leffat olen arvostellut jo aikoja sitten.
Vilperi
11.09.19 klo 20:26
Löysin tämän loistoelokuvan kirjaston DVD-hyllystä. Levy sisältää molemmat osat elokuvasta, sekä ekstroina mm. haastatteluja, dokumentti elokuvanteosta, filmografiaa, trailereita ym. Elokuvaan on hienosti saatu 1400-luvun venäjää, ja tarinaa jaksaa seurata hyvin koko elokuvan pitkän keston, aina hienoon finaaliin saakka.

Titan90
27.12.17 klo 15:16
Ensimmäinen ja toinen osa yhdistettynä massiivisen kokonaisuuden muodostava Andrei Rublev seuraa 1300-luvun venäläismunkin matkaa ympäri kotimaata. Reissuun mahtuu niin mongolihyökkäyksiä, vaskikellon rakentamista, ryyppyjuhlien seurantaa kuin paheksuntaa herättävien riettaiden kesäyöhulinoiden katselua. Samalla pohditaan syvällisesti olemisen järkevyyttä ja etenkin perehdytään moneen uskonnollisen totuuden epäilyyn.
Pituudestaan huolimatta Andrei Rublev ei ollut niin pitkäpiimäistä katseltavaa kuin aikaisemmat Tarkovskylta näkemäni pari elokuvaa. Paikoitellen elokuva oli jopa viihdyttävää katseltavaa ja sitä jaksoi hyvin jatkaa pienen tauon jälkeen. Andrei Rublev herättää vielä tänäkin päivänä ajatuksia katsojassa myös muuten kuin elokuvan syvällistä sanomaa pohdittaessa ja pitkät otoksen lisäävät elokuvan omanlaatuisuutta positiivisesti.
Teos ei kuitenkaan yllä sinne monen muun klassikon tasolle ja se kenties paljastaakin jälleen kerran sen, että vielä tässä elokuvakatselussa on itselläkin paljon kehitettävää, jotta näistä vähän vaikeammista ja "tylsemmistä" saisi enemmän irti.

OneMoreGoddamnHippieAndMyHeadWillExplode
29.09.16 klo 04:56
Mammuttimainen elokuva (osat I ja II) Tarkovskilta, joka seuraa askeettisen ikonimaalarin ponnisteluja 1400-luvun Venäjällä. Tarkovskin pitkät otokset pääsevät oikeuksiinsa, ja parhaillaan toista sataa ekstraa sisältävät kohtaukset on suunniteltu ja toteutettu visiolla, joka saa Kurosawan Seitsemän samuraitakin kumartamaan syvään. Tarinansa puolesta Andrei Rublev näyttää elämän raadollisuuden ja ihmisen paikan maailmassa kuin suuri venäläinen romaani konsanaan. Silti tämä ei noussut suosikikseni Tarkovskilta. Uskonnollinen aihepiiri yhdistettynä ohjaajan viipyilevään tyyliin tuntui paikoittain turhan paatokselliselta. Toisaalta kuvaus on niin käsittämättömän korkealla tasolla, että jo pelkästään sitä ihaillessa kolmituntinen vierähtää yllättävän nopeasti. Anatoli Solonitsyn tekee myös luihin ja ytimiin painuvan työn nimiroolissa.
kurkkuharja
18.04.12 klo 14:37