Symbolista neuvostotaidetta: ikonimaalari vallankäyttäjänä.

4.10.2004 13:16

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Андрей Рублёв
Valmistusvuosi:1966
Pituus:105 min

Tämä leffa – karkeasti sanottuna – joko vaivuttaa sikeään uneen tai aiheuttaa wow-reaktion. Vaikka kysymys onkin vain massiivisen ”elokuvarunoelman” ensimmäisestä puolikkaasta, ohjaaja Tarkovskin visio alkaa hahmottua.

Andrei Rublevin ensimmäisessä osassa tämä 1400-luvulla elänyt miekkonen tulee tutuksi. Rublev (Solonitsin) on munkki ja ikonimaalari, jonka lahjat ovat tunnettuja ympäri maata. Elokuvassa tätä rauhallisen mietiskelijän oloista tyyppiä seurataan läpi vuosien, projektista toiseen. Hänen mukanaan kulkee joukko apulaisia ja munkkeja, joiden kanssa Rublev ajautuu lukemattomiin konflikteihin. Taiteilija ajautuu ongelmiin myös itsensä kanssa. Tavallaan hän haluaa vaikuttaa asioihin, mutta voiko hän vaikuttaa aivan kaikkeen ja mikä hänestä tulee, jos hän niin tekee? Tarkovski ei petä tälläkään kertaa. Andrei Rublev on kiehtovaa kamaa.

Leffa oli mm. uskonnollisuutensa vuoksi pitkän aikaa hyllytettynä ennen kuin se pääsi levitykseen entisessä Neuvostoliitossa. Käsikirjoittaja-ohjaaja otti tietoisen riskin, mutta sai lopulta tämänkin varhaistyönsä esille. Elokuvan näyttelijät ovat parasta A-luokkaa. Varsinkin nimiosaa esittävä Anatoli Solonitsin sävähdyttää herkällä tulkinnallaan. Paljosta on kiittäminen tietysti myös mm. kuvaajaa (Vadim Yusov) ja leikkaajia (M. Beliava & L. Lararev). Kikkailulla saadaan hohtoa irti vaikka pölkystä. Sen verran hyvä pätkä tämä ensimmäinen puolikas kuitenkin oli, että toisen näkemistä tuskin jaksaa odottaa.

Arvosteltu: 04.10.2004

Lisää luettavaa