Tunnelma on tämän elokuvan suola ja se kestää jännittävästi koko elokuvan läpi.

24.9.2005 12:15

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Collateral
Valmistusvuosi:2004
Pituus:115 min

Michael Mann on tunnettu ja arvostettu ohjaaja joka pitää tehdä rikolliselokuvia. Collateral on hänen tuorein tuotoksensa. Mannilla on kokemusta ohjaamisesta, ja sen näki jo vuonna -95 että mies on mahtava kameran takana, eikä hän petä nyttenkään. Kamera kulkee mukana kohtauksessa kuin kohtauksessa täydellisesti. Kuvakulmillaan hän saa luotua hienosti tiettyjä tunnetiloja kohtauksiin, siitä syystä useita erilaisia taxeja joihin jokaiseen on kamerat asennettu eri tavalla. Hienoa.

Tunnelma on tämän elokuvan suola, ja se saadaan luotua mielenkiintoisella alulla filmiin hyvin, ja se kestää jännittävästi koko elokuvan läpi. Koska elokuvassa on paljon dialogia, sen täytyy olla onnistunutta ja näyttelijöiden hallita näytteleminen. Dialogi kulkee todella hyvin ja Tom Cruise tekee ehkäpä uransa hienoimman suorituksen viileänä palkkamurhaajana, Vincenttinä. Jamie Foxx nousi pinnalle viime vuonna, ja tässä on yksi hyvä esimerkki siitä miksi, mies tekee upean roolisuorituksen jossa ei ole mitään moitittavaa.

Elokuva on trilleri-draamaa, jota on maustettu toiminnalla. Toiminta elokuvassa on kaunista, kuten Mannilla aina, hän saa laukaukset kuulostamaan erittäin aidoilta, ja ne todella tuntuvat hienoilta ja katsoja saa miellyttävää kuultavaa korvilleen. Siitä ehdotonta plussaa.

Äänimaailma pelaa muutenkin hyvin, ja hieno soundtrack tukee hyvin elokuvaa. Klubille sijoittuva toimintakohtaus saa Oakenfoldin biisin soidessa taustalla aivan uuden syvyyden. Puhumattakaan niistä susista kävelemässä tien yli Audioslaven soidessa, se on elokuvan hienoin scene.

Elokuvan edetessä voi huomata kuinka Vincentin ja Maxin välinen suhde kehittyy ja syvenee, ja tähänkin näyttelijät ovat hyvin satsanneet, koska suurin osa tunteista ilmaistaan yksinkertaisin ilmein. Los Angeles on yksinkertaisesti upean näköinen tässä elokuvassa, elokuvaa katsellessa haluaa heti lähteä paikan päälle tuonne valojen kaupunkiin, ja Michael Mann tietää sen ja siksi kuvaa kaupunkia tällä tavoin.

”You attract attention, you’re going to get people killed who didn’t need to be.”

All in all, elokuvassa on hyvää draamaa, jännittävää tunnelmaa, hienoa toimintaa, hyvin koottuja henkilöhahmoja. Elokuva on lajityyppinsä ehdotonta kärkeä. Upeaa Michael Mann, teit sen taas!

nimimerkki: mud

Arvosteltu: 24.09.2005

Lisää luettavaa