Toimiva toteutus ja laadukas näyttelijäkaarti.

27.2.2010 23:09

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:The Fugitive
Valmistusvuosi:1993
Pituus:130 min

Suonikirurgi Richard Kimble (Harrison Ford) on syytettynä vaimonsa (Sela Ward) murhasta. Kimblen todistajalausunto on lisäksi uskomattoman yksityiskohdan kyllästämä ja hänellä on myös motiivi, joten hänet todetaan myös syylliseksi ja tuomitaan kuolemaan. Kuljetuksen aikana tulee kuitenkin hämminkiä ja Kimble onnistuu pakenemaan. Karkulaisen elämä ei ole helppoa ja liittovaltion edustaja Samuel Gerard (Tommy Lee Jones) joukkueineen on koko ajan kannoilla.

Andrew Davisin ohjaama pakoelokuva perustuu 1960-luvun TV-sarjaan. David Twohyn ja Jeb Stuartin sovitus modernisoi miljöön ja henkilögallerian ja hyödyntää lähtökohtansa tehokkaasti. Toiminta ja pakenemisen mukana tuleva vieraantuneisuus on vahvaa, joskin Kimblen henkilökohtainen odysseia selvittää häntä koskevan rikoksen olosuhteet ja kerätä tietoja tukevat todisteet jää väistämättä ohueksi. Harrison Fordin suoritus kyvykkäänä, mutta nopeasti oppivana kirurgina ei jää yhtään heikoksi ja Kimble joutuu luottamaan pääasiassa nopeaan ajatteluun odottamattomien vaikeuksien koettaessa ja vääriäkin hälytyksiä on syytä pelätä.

Siinä missä Harrison Ford joutuu kannettelemaan pakenevan osapuolen taakkaa yksinään on Tommy Lee Jonesilla tukenaan vahva selustatuki. Sam Gerardin työ on ottaa karkuri kiinni ja hän tekee niin kaikkia käytettävissä olevia keinona hyödyntäen. Hän on ammattimainen ja kurinalainen metsästäjä jonka tehokkuudessa ei ole pakkomiellettä tai henkilökohtaista vivahdetta. Joe Pantoliano skeptisenä apurina ei jää yhtään heikoksi tukielementiksi.

Andrew Davisin ohjaus on asianmukaisen hektistä ja visuaalinen ilme on varsin karu. Taivasta peittää harmaa pilvipeite, puut ovat paljaita ja ankeus mille Kimble joutuu altistumaan ja sen mukana Gerard on parhaimmillaankin vain tarkoituksenmukaista. Kerronta seuraa paitsi Kimblen karkeaa, mutta tehokasta pakenemista ja piileskelyä myös Gerardin itsepintaista jäljitystä. Molemmista hahmoista rakennetaan kunnioittava kuva mikä antaa puolueettoman vaikutelman.

Lopputulos on tunnelmaltaan tiivis ja toimivilla hahmoilla varustettu pakenemiselokuva, mutta juoni jää varsin ohueksi. Onneksi toimiva toteutus ja laadukas näyttelijäkaarti pelastaa paljon, joten lopputulos on nauttimiskelpoinen elokuva-annos missä takaa-ajettu ja takaa-ajaja ovat sankareina kasvotonta ahneutta vastaan. Pienet heikkoudet kokonaisuuden rakenteessa ovat hyväksyttäviä.

Arvosteltu: 27.02.2010

Lisää luettavaa