Enemmän tällaista

6.1.2023 21:51

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Omerta 6/12
Valmistusvuosi:2021
Pituus:115 min

Ilkka Remes, tuo parrasvaloja kaihtava Suomen Tom Clancy, on kirjoittanut vakoilujännäreitään suomalaisten iloksi jo 1990-luvun lopulta lähtien. Toisin kuin Clancy, jonka mukaan on nimetty useita pelisarjojakin, Remeksen tuotanto ei ole kuitenkaan pahemmin kääntynyt valkokankaalle. Ei ennen kuin nyt: Omerta 6/12:n pohjana oleva romaani ilmestyi jo 2006, mutta elokuvaversiota saatiin odottaa 15 vuotta.

Markus “Max” Tanner (Jasper Pääkkönen) on virallisesti Supon leivissä, mutta työskentelee oikeasti EU:n kyberyksikössä, jonka toimet eivät aina kestä päivänvaloa. Suomi valmistautuu itsenäisyyspäivän viettoon, kun kesken Linnan juhlien joukko terroristeja ottaa presidentin vieraineen panttivangeiksi ja Tannerista tehdään neuvottelija.

Vaikka tuotannon ongelmista uutisoitiinkin paljon, kokonaisuutena Omerta 6/12 on silti varsin onnistunut. Poissa on suomalaisille tuotannoille tyypillinen komediallisuus, tilalla tiukkaa toimintaa vakavalla asenteella. Tällaista Suomessa pitäisi tehdä enemmän! Jo aiemmin Spike Leen ohjauksessa kansainvälistä mainetta niittänyt Pääkkönen tekee hyvän roolisuorituksen Tannerina, eivätkä muutkaan näyttelijät jää seinäruusuiksi, kaikkein vähiten Sylvia Madsenia näyttelevä Nanna Blondell.

Toivottavasti Remeksen tuotantoon älytään tarttua tulevaisuudessa laajemminkin.

Arvosteltu: 06.01.2023

Lisää luettavaa