Avatarin jatko-osiin eivät pelkät taskurahat riitä

3D-buumin johtotähtenä toiminut Avatar-seikkailu saa näillä näkymin kolmesta neljään jatko-osaa. Ensimmäisen osan ohjanneen James Cameronin on raportoitu jo aloittaneen jatko-osien kuvaukset. Rahaa tuotantoon palaa järkälemäinen summa.

James Cameron on aiemminkin kivunnut elokuvillaan tilastojen kärkipäähän, kun puhutaan leffojen budjeteista. Esimerkiksi 11 Oscaria voittanut Titanic vaati 298 miljoonan dollarin budjetin. Avatar-jatko-osien budjetti yltää kuitenkin paljon korkeammalle: Deadlinen mukaan niiden kohdalla puhutaan jopa yli miljardin dollarin summasta (euroina nyt noin 848 miljoonaa). Vertailun vuoksi: The Richest -sivuston toimitus on laskenut, että miljardilla dollarilla pystyisi ostamaan viisi uutta hävittäjälentokonetta tai vaikkapa matkan Kuun ympäri.

Laatu tunnetusti maksaa, mutta lopputulos ei silti välttämättä elokuvien kohdalla aina onnistu miellyttämään katsojia. Avatar ja sen jatko-osat eivät myöskään ole kaikkein kalleimpia leffoja ikinä. Esim. Pirates of the Caribbean -franchisen rainat ovat kustantaneet yhteensä vähintään saman verran tähän mennessä.


Lähteet: Deadline, The Richest, Forbes, Box Office Mojo

Kuva: SF Film/Avatar, 2009

R. Isoviita 26.09.2017 klo 14:34

Uusimmat uutiset