Twin Peaks - tuli kulje kanssani (1992)
Alkuperäinen nimi: Twin Peaks - Fire Walk with Me
- David Lynch
- David Lynch, Mark Frost, Robert Engels
- Chris Isaak, Dana Ashbrook, Kyle MacLachlan, Madchen Amick, Ray Wise, Sheryl Lee
- Ranska, USA
- Kielet:
- englanti
Arvostelut
Twin Peaks - Fire walk with me sijoittuu aikaan ennen sarjan omituisia tapahtumia. Se näyttää mitkä asiat johtivat unelmatyttö Laura Palmerin sadistiseen murhaan ja valaisee tapahtumat kaunottaren viimeisistä päivistä ennen traagista kohtaloa.
Elokuva kuljettaa meidät Twin Peaksin kauniin vihreään ja metsäiseen pikkukaupunkiin, jossa vesi virtaa vapaana ja kahvi maistuu hyvältä. Kuitenkin tämän idyllisen, mystisen ulkokuoren alta paljastuu karmaisevia asioita, toinen toistaan omituisempia henkilöhahmoja ja tapahtumia, jotka eivät kestä päivänvaloa. Tunnelman luonti on onnistunut vähintään yhtä hyvin kuin sarjassa ja aavemaisuus ja kylmyys tuntuu kotisohvalle saakka.
Lynch kuljettaa katsojaansa ihmeellisessä maailmassa, jossa ei voi kukaan arvata mitä seuraavaksi tapahtuu tai mitä vaanii seuraavan kulman takana. Läpi huumehuurujen ja ihmissuhdekiemuroiden kuljetaan ohjaajan omaperäisellä, mutta veitsen terävällä tavalla. Tämä kuuluu niihin elokuviin, jota tulee lähteä katsomaan oikealla asenteelle ja avoimella mielellä. On turha edes yrittää käsittää kaikkea ainakaan ensimmäisellä kerralla.
Näyttelijät onnistuvat, vaikka hahmot ovatkin vähintään omaperäisiä. Musiikkia joka kruunaa fiiliksen on vaikea löytää, mutta nyt sekin on onnistunut osumaan kohdalleen. Kaiken kuorrutuksena ohjaaja, joka ei turhaan pelkää rikkoa rajoja.
Twin Peaks - Tuli kulje kanssani on upea elokuva. Se on elokuva sinulle, joka etsit jotain muuta. Se on elokuva niille, jotka eivät halua kompastua itsestään selvyyksiin. Sinä joka haluat tuntea voimakkaasti. Elokuva on pelottava, se on väkivaltainen, siinä on alastomuutta ja seksiä. Häiriintynyt ja kieroutunut ilmapiiri ovat läsnä. Ei ehkä sovi heikkohermoisimmille, mutta sinä joka etsit todellista seikkailua, erilaista kokemusta ja pakoa arjesta; olet perillä.
Nalle Pub
Käyttäjä, 27 arvostelua
Arvosteltu: 28.05.2008
Katsottu: Kotona
Turhan aliarvostettu Lynch -klassikko.
Ensimmäiseksi täytyy sanoa että olen täysin väärä ihminen arvostelemaan tätä leffaa. Olin liian pieni katsoakseni sarjaa pahimpaan Twin Peaks -buumi aikaan ja uusinnat on tullut missattua, joten Twin Peaks sivistykseni liikkuu pilootin ja tämän elokuvan varassa.
Leffa sijoittuu aikaan ennen Lauran Palmerin murhaa ja näyttää mitä oikeastaan kävi. Tarina alkaa kun kaksi FBI agenttia tutkii erään tytön murhaa. Toinen agenteista katoaa salaperäisesti ja asiaa ruvetaan pohtimaan. Sarjasta tuttu agentti Dale Cooper epäilee että murhaaja iskee vielä uudelleen ja niinhän siinä sitten käy, pikkukaupunki Twin Peaksissa, jossa asustaa muuan Laura Palmer. Laura on Amerikkalainen "unelmatyttö", joka kuitenkin on aivan muuta kuin päältäpäin näyttää. Huumeita ahkerasti käyttävä Laura pelkää henkensä edestä mystistä Bobia, joka käy vierailuilla Lauran huoneessa. Juonesta on vaikea enempää yrittää mitään sanoa, mutta mukaan mahtuu mitä omituisimpia henkilöitä ja täysin kummallisia juonenkäänteitä.
Uskaltaisin väittää että Fire walk with me on jopa omituisempi kuin itse sarja. David Lynch onnistuu luomaan jännittävän tunnelman koko leffan ajaksi. Välillä Lynch pitkittää kohtauksia aivan turhaan äärirajoille asti, mutta muuten Lynchin ohjaus on sujuvaa ja hienoa. Lopun 15 minuuttia ovat ehkäpä kaikkienaikojen upeinta visuaalista tykitystä, jossa Lynch näyttää mitä todellinen mestariohjaaja osaa. Juonenkäänteitä tai mitään leffasta on mahdoton ennakoida. Käsikirjoitus jättää asioita mukavan mystisesti auki ja tunnelmaa on 10 nykykauhuleffan verran.
Näyttelijätyöt ovat myös hienoa katseltavaa. Henkilöhahmot ovat todella outoja, mutta persoonallisia ja hienosti tulkittuja. Näyttelijät eivät ole olleet niin tuttuja leffan ilmestyessä, mutta leffasta voi bongata monta "nykystaraa" esim. Heather Graham, Kiefer Sutherland, David Bowie. Piipahtaapa Kyle MacLachankin estradilla, punaisten verhojen takaa. Musiikeista vastaa Lynchin vakiosäveltäjä Angelo Badalamenti ja musiikit istuvat leffaan paremmin kuin hyvin. Yksi leffan upeista audiovisuaalisista kohdista on se kuin kuvaan ilmestyy "welcome to Twin Peaks" -taulu ja sarjan teemamusiikki rupeaa soimaan taustalla, sitten nähdään Laurakin iloisesti elossa.
Kuten jo alussa mainitsin en ole mikään Twin Peaks -fani, joten minun on paha mennä sanomaan kuinka saumattomasti tämä leffa istuu Twin Peaks kokonaisuuteen, mutta jo pelkästään leffana Fire walk with me vakuutti minut ja se onkin turhan aliarvostettu Lynch -klassikko.
nimimerkki: Criiticco
Criiticco
Käyttäjä, 60 arvostelua
Arvosteltu: 04.09.2003
Katsottu: VHS
Lynchin ohjaus ja Badalmentin musiikki kruunaavat elokuvan täydellisyydellään.
Twin Peaks - Tuli kulje kanssani on David Lynchin Twin peaks (1990-1991) kulttisarjan jälkeen valmistunut esiosa, joka kertoo nuoresta lukiolaisesta tytöstä Laura Palmerista (Sheryl Lee) ja tämän viimeisistä elinpäivistään ennen raa´kaa murhaansa.
Elokuva alkaa nopealla kohtauksella, jossa näytetään kun Lauran ikäinen nuori tyttö Teresa Banks murhataan vuotta aikaisemmin. Tapaus näyttää olevan liian kova pähkinä paikalliselle virkaväellä, joten kaksi F.B.I. rikostutkijaa lähetetään ratkomaan tapausta. Erikoisen alun jälkeen alkaa tuttu Angelo Badalamentin säveltämä tunnusmusiikki soimaan taustalla ja näemme kun vielä elossa oleva Laura Palmer kävelee musiikin tahdissa kouluun. Silloin tiedämme että olemme saapuneet takaisin Twin Peaksiin, jossa komeat metsät kukoistavat ja kahvi on hyvää kuten aina.
Twin Peaks - Tuli kulje kanssani sai ensi-iltansa vuonna Cannesin elokuvafestivaaleilla 1992, mutta jäi palkinnotta. Ensi-ilta viikonloppunsa aikaan elokuva floppasi ja pahasti. Kriitikot haukkuivat elokuvan lyttyyn, eikä se saanut faneiltaan sen parempaa vastaanottoa. Itse en oikein tahdo ymmärtää elokuvan huonoa arvostelumenestystä, sillä minusta elokuva on mainio esiosa ja yksi parhaista Lynchin elokuvista.
Omasta mielestäni huonoa sanottavaa elokuvasta ei paljoa löydy, mutta Suurin vika on roolituksessa. Elokuvassa ei olekaan enää kaikki samat näyttelijät, jotka näyttelivät sarjassa. Esimerkiksi Lauran parhaalla ystävällä Donna Haywardilla on elokuvassa melko suuri rooli. Ikäväksi uutiseksi häntä ei näyttelekään enää sarjasta tuttu Lara Flynn Boyle, vaan sen sijaan tilalle on palkattu aivan mitäänsanomaton Moira Kelly, mutta kyllä sen vielä anteeksi antaa. Toinen harmillinen asia elokuvassa on sarjan keskeisissä rooleissa olleiden näyttelijöiden mm. Mädchen Amick, Peggy Lipton ja Kyle McLachlanin liian lyhyt ruutuaika, sillä nyt he näyttäytyvät vain pienissä sivosissa.
Muuten elokuvassa ei oikein mitään vikaa ole. Tunnelma on hyvin ahdistava ja näkyy että Lynch on nostanut pelottavuuden vielä astettaa korkeammalle, kuin sarjassa. Huumeet ja prostituutio ovat myös suuressa osassa elokuvaa ja Lauran arkea, joka kyllä näkyy elokuvan ikärajassa. Sitä pientä Lynchille tapaista mustaa huumoriakaan ei oiken enää ole ja ilman sitä elokuva on tietenkin synkempi, mutta ei yhtään sen huonompi. Lynchin ohjaus ja Badalmentin musiikki kruunaavat elokuvan täydellisyydellään.
Twin Peaks - Tuli kulje kanssani on aliarvostettu ja harmillisen pienelle huomiolle jäänyt elokuva, jossa lähes kaikki on kohdallaan. Täydellisen lopputuloksen kruunaa David Lynchin ohjaus ja Angelo Badalmentin musiikki. Nykyään elokuva on saanut jopa fanien hyväksynnän David Lynchin omaperäisessä tuotannossa.
" In a town like Twin Peaks no one is innocent "
xenomorph
elokuvafanittaja
Villetys
Arvostelut
Nalle Pub 28.05.2008 23:57
Turhan aliarvostettu Lynch -klassikko.
Criiticco 04.09.2003 18:30
Lynchin ohjaus ja Badalmentin musiikki kruunaavat elokuvan täydellisyydellään.
xenomorph 18.11.2012 19:44
Videot
Villetys21.08.2012

elokuvafanittaja
24.02.13 klo 19:56
Ei yhtä hyvä kuin sarja, mutta ehdottomille faneille herkkua. Ehkä hiukan pelottava, todella kummallisia henkilöitä pursuava ja erittäin ahdistava!
Villetys
21.08.12 klo 19:32
Twin Peaks on toistaiseksi huonoin Lynchin elokuva, joka on tullut katsottua. Elokuva on erittäin pitkäveteinen ja sen katsominen tuntuu paikoiten aika tuskaiselta. Alkupuoli on ihan kiinnostava aina agentin katoamiseen asti ja loppu on ihan hyvä. Lisäksi mukaan mahtuu muutama hienosti tehty kohtaus. Muuten lähinnä seurataan Sheryl Leen esittämän Laura Palmerin huumesekoilua ja ei semmoista jaksa määräänsä enempää. Jaksoakaan itse sarjaa ei ole tullut katsottua, joten sen puolesta oli vähän huonot lähtökohdat itse elokuvaa kohtaan.
Jude
06.05.12 klo 11:27
Viiden vuoden takaisten muistikuvien perusteella tämä oli about neljän tähden leffa mutta nyt joutuu laittamaan sen puolikkaan extraa. Ensiksi kuitenkin Fire Walk With Me:n heikkoudet. Ensimmäisenä esiin nousee suht irralliselta tuntuva alun puolituntinen, mutta onneksi sen jälkeen meno on yhtä tiukkaa tykitystä loppuun saakka. Lisäksi Moira Kelly ei saa Donna Haywardin rooliin sitä tarvittavaa eloa.
Mutta muutenhan tämä TV-sarjaa pohjustava leffa toimii tänäkin päivänä monella tasolla. Tämä on yksi David Lynchin taidon osoituksista että Fire Walk With Me ei ole menettänyt tippaakaan fiiliksestään 20:n vuoden aikana. Lynch saa jälleen luotua erittäinkin kuumottavia kohtauksia aikaiseksi, ja mieleenpainuvimmaksi kohtaukseksi itselleni nousee loppupuolen suorastaan maaginen baarikohtaus. Suurena sarjan fanina pidin myös upeasta visuaalisesta ilmeestä, jykevät ja paljon salaisuuksia sisäänsä kätkevät metsiköt ovat lähellä ja etenkin yökohtaukset ovat kaunista katseltavaa näissä ympäristöissä. Fire Walk With Me on tunnelmaltaan jopa hieman tiiviimpi ja rankempi mitä itse TV-sarja, mutta se ei todellakaan haittaa, Palmerin perheen sisäisen tuskan voi suorastaan aistia monissa kohtauksissa. Tätä kautta ehkä leffan parhaimmaksi roolisuoritukseksi nouseekin Ray Wisen huikea suoritus Leland Palmerina.
Anzalone
10.04.12 klo 22:02
Twin Peaksin faneille tämä elokuvakin on pakollinen hankinta. Hyvin synkkä elokuva ja taattua Lynchiä alusta loppuun. Erittäin hyvä prequel-elokuva maailman parhaalle TV-sarjalle.
kurkkuharja
Tykittäjä
13.02.12 klo 00:28
David Lynch näyttää kykynsä ohjata mestaritasolla selkäpiitä karmivaa kauhua, kiehtovaa surrealismia, äänekkäästi naurattavaa komediaa, tunnepitoisesti varattua rakkauskohtausta, oikeastaan miltein mitä tahansa ja kaikki tämä on mahdutettu hämmingittä Fire Walk with Mehen. Elokuva pohjustaa sarjaa mainiosti, vaikka välistä juonenkiemurat jo tietävänä olo toistosta hiipiikin pollaan, näyttely on aikalailla upeaa, tekninen puoli valaisusta kuvaukseen on kunnossa, värimaailma ja musiikki loistavat. Juuri niin hyvää kamaa siis kuin mitä osasi odottaa, ellei peräti jopa parempaa. Lynch on liioittelematta mestari, joka ravisuttaa omasta näkökulmastani töillään elokuva(- ja tv-)maailmaa yhä uudestaan ja uudestaan.
Kurt
31.01.12 klo 21:57
Paljon synkempi, ahdistavampi ja pelottavampi kuin sarja. Itselleni oli suoraan sanottuna vaikea katsoa tätä leffaa. Volyyminappuloita sai kyllä räplätä huolella...Tosiaan tätä ei todellakaan tule katsoa ennen sarjaa, sisältää nimittäin jättimäisen juonipaljastuksen. Fire walk with me kertoo Laura Palmerin viimeisistä päivistä ennen sarjan tapahtumia, ennen kaikkea leffa näyttäa Lauran kärsimyksen ja ahdistuksen Bobin vallassa. Näyttelijäsuoritukset ovat loistavia, aivan kuten sarjassa. Tällä kertaa kuitenkin Donnan roolissa nähdään Moira Kelly, sinänsä harmi ettei Lara Flynn Boyle uusinut rooliaan, sillä Donna on hyvin keskeinen hahmo tässä elokuvassa. Fire walk with me on David Lynchin synkkä mestariteos.
Bobo-mies
16.04.11 klo 20:41
Todella miellyttävä tapaus. Turha alkaa katsomaan, jos ei ole tutustunut sarjaan ensin (tapahtumista hieman hankala päästä kärryille ihan untuvikkona). Sarjan nähneelle ja siitä pitäneelle pakkohankinta.
napalmikuolema
05.01.11 klo 08:51
Leffa pääsee aika lähelle sarjan mahtavuutta. Se on outo ja pelottava kuin sarjakin, mutta tuttujen hahmojen vähäisyys jäi harmittamaan. Ehdottomasti aliarvostettu leffa joka tapauksessa
kuperkeikka
31.10.10 klo 20:23
Mahtavan sarjan läpi katsottua päätin tarttua Twin Peaks-elokuvaan. Eipä sekään pettänyt millään lailla. Lauran elämää valoitetaan ja tapahtumat ennen murhaa selkenevät entisestään, vaikka ne sarjassakin tulivat tutuiksi. Sarjan tavoin elokuva sisältää surrealismia, näyttäviä kohtauksia ja hienoa näyttelytyötä. Donnan näyttelijän vaihtuminen nyt hieman häiritsi, mutta eipä se juurikaan elokuvan tehoa syö. Kuten sanottua elokuvaa voi suositella Twin Peaks sekä Laura Palmer faneille.
Nanopoli
22.12.08 klo 18:43
Mahtavan tv-sarjan jälkeen itse elokuva oli pettymys. Muutama hienosti tehty kohta + lopetus aika jees mutta näkemättäkin olisi pärjännyt.

Kaltsu
10.11.08 klo 16:00
Todella hyvä elokuva, mutta kannattaa katsoa Twin peaks-sarja enne tätä.
Tappo
05.08.08 klo 20:20
Henkeä salpaavan upea elokuva.

nooora
10.07.08 klo 20:07
Leffa on pitkäveteinen ja siitä puuttuu kokonaan sarjalle ominainen huumori. Mitään uutta ei juuri kerrota, tapahtumat ovat sarjan katsoneille tuttuja. Jotenkin turhauttava, mutta pakko oli katsoa loppuun kun sarja on niin timantti.
Hukka
19.03.08 klo 15:11
Davidlynchmäisyys voi olla sekä erittäin positiivinen tapa kuvata jotakin elokuvaa, tai sitten todella negatiivinen tapa. Tämän leffan kohdalla miellän sen negatiiviseksi puoleksi, sillä yksi katselukerta ei varmasti riitä tämän elokuvan ymmärtämiseen. Kyseessä on kuitenkin niin pitkäveteinen leffa, että ei tätä jaksaisi kahdesti katsoa. Etenkin ihan liian pitkiksi venytetyt kohtaukset alkoivat poltela naamataulua hyvin nopeasti. Tai no hitaasti.
pIcO
31.10.07 klo 12:24
Ihan loisto leffa -jos on taustatiedot hallussa! Jos ei ole VÄHINTÄÄN katsonut sarjaa, ei ole järkeä tätä elokuvaa katsoa! Itse olen katsonut sarjan ja lukenut molemmat Twin Peaks- kirjat, joten pystyin keskittymään elokuvaan täysin siemauksin.Tokihan tämä elokuva oli hieman "pakon-omaisesti" tehty sarjalle jatkoksi, mutta muu ei itseäni pahemmin häirinnyt, kuin se että Donnan roolissa olikin eri näyttelijätär kuin sarjassa. Lynchin tyyli on niin sekopäistä, että se on upeaa! Mutta se musiikki!Se saa mut sanattomaksi ja kananlihalle, on se niin MAHTAVAA!
bob
13.05.07 klo 16:21
Iha hyvä, mutta sarjan hahmoja olisi voinut olla enemmän, eikä se etsiväjuttu niin paljon haitannut. Kyllä tämä twin peaks faneihin varmaan uppoaa. Tämä on myös vielä oudompi, kuin itse sarja, muttei niin hyväkään.
Audrey Horne's lover
30.04.07 klo 15:38
Viime viikolla tämä kolahti postilaatikosta ja melkein heti sen sitten katsoinkin. Alun agenttilöpinä oli tylsää ja turhanpäiväistä, mutta kun kerrassaan ihastuttava Laura astui kuvaruutuun ja vieläpä iloisesti elossa, kävi homma erittäin mielenkiintoiseksi. Sheryl Lee todellakin osaa näytellä, hän todella oli täysin ja totaalisesti, koko sydämestään Laura Palmer. Harvoin näkee yhtä hienoa ja vavahduttavaa roolisuoritusta. Elokuva oli hyvin paljon sellainen, mitä odotinkin; täynnä ahdistusta, epätoivoa,tuskaa ja kuolemankaipuuta. Loppu sen sijaan oli täynnä toivoa ja se olikin ehkäpä kaunein ja koskettavin leffaloppu, jonka olen ikinä nähnyt. Angelo Badalamentin uskomaton The Voice of Love salpasi hengityksen! Pakollinen hankinta jokaiselle Twin Peaks-ja Laura Palmer-fanille!
Summer
19.08.06 klo 14:01
Tv-sarjaan etsivät kuuluivat ja sopivat, mutta leffassa alun etsivä-jutun olis voinut jättää kokonaan pois, vie vain turhaan leffasta aikaa, tuon aikana olis voinut näyttää muuta. Muuten elokuva on hyvä jos pitää Lynchin tuotannosta. Se on tosiaan synkkä ja ahdistava. Leffa valoittaa Laura Palmerin murhaan johtaneita tapahtumia ja on siksi Twin Peaks-faneille kiinnostava leffa.
vega
18.08.05 klo 11:22
Lynch vaan osaaa.
smpkka
23.07.05 klo 11:26
Tästä kaikki alkoi. Laura Palmerin viimeiset elonhetket ja tietenkin BOB(jota pelkäsin pienempänä niinkuin ekassa twin peaks jaksossa(pilot) bob piileskeli lauran aidin sängyn takana piileskelemässä heti lauran kuoltua) greatmate!
twins
26.06.05 klo 20:41
ihan sika hyvä
Siperia Jones
04.08.04 klo 00:55
Häiriintyneen ahdistava, mutta samalla ihailtavan kaunis elokuva, jossa yhdistyy ne kaikki Lynchmäiset elementit. Twin Peaks sarjaa on tullut nähtyä ensimmäisen tuontantokauden jälkeen vain muutama irto jakso, mutta se ei leffan katsomista haitannut. Näyttelijätyöskentely on hienoa, vaikka täydellistä shown varastajaa ei löydy, vaan kaikki puhaltavat hyvin yhteen hiileen. Lynchin visuaalista silmää ei voi ylistää tarpeeksi. Kaikenlaista kikkailua löytyy laidasta laitaan ja herra hoitaa hyvin henkilöohjauksen, kuin kerronnankin. Tarina on kaikessa outoudessaan äärimmäisen kiinnostava ja harvinaisen toimiva. Risuja en Twin Peaks: Fire Walk With Me:lle antainsi oikein mistään, joillekkin se voi olla liiankin outo kokemus, mutta mielestäni se on hienoa elokuvataidetta.
miquel
14.06.04 klo 13:58
yksi aliarvostetuimmista leffoista.lynchin outo,mielenkiintoinen maailma kaikkien aikojen tv-sarjassa saa oudon mielenkiintoisen päätöksen.
Twin peaks forever.......
10.02.04 klo 11:42
Hyvä lopetus mailman parhaalle TV sarjalle.Kieltämättä jää itse sarjan varjoon mutta kuitenkin mielestäni aliarvostettu Lynch leffa.Lynch on loistava.
Costeau
04.09.03 klo 22:49
Ihan jees taidepaukku, jää kyllä sarjan varjoon. Sen takia elokuvan olemassaolo vähän arveluttaakin. Ei välttämättömyys sarjan kannalta ja muistakaa katsoa eka sarja, sitten vasta tämä leffa!
Masa
01.08.03 klo 00:45
Kiinnostava ja synkkä pätkä. Kuten sarjassakin leffassa jätetään asioita auki joita sitten jälkeenpäin pohdiskelee. Kuitenkin on suositeltavaa katsoa eka sarja kokonaisuudessaan, vaikka esinäytös onkin kyseessä. Agenttien rooli olis voinu olla vähän laajempi leffassa, mutta toisaalta sarjassahan se korostuu.
jimmy
11.12.02 klo 17:41
Loistavaan TV-sarjaan tehtiin turha "esinäytös" jälkikäteen ja kaiken lisäksi elokuva on huono.
Ministry
04.10.02 klo 06:29