Summaleffa Uudet nimikkeet Aakkosittain abcdefghijklmnopqrstuvwxyååäö09 Genret KomediaSci-fi DraamaFantasia ToimintaWestern SeikkailuDokumentti TrilleriAnimaatio KauhuMusikaali RikosMusiikki SotaAnime

Leijonakuningas (1994)

85 min
Genret:
Komedia, Seikkailu, Animaatio
Elokuvasarja:
Leijonakuningas, Leijonakuningas 2: Jylhäkallion ylpeys, Leijonakuningas 3 - Hakuna Matata

Keskiarvo

Arvostelut (3): ****½
Pikatuomiot (330): ****

Oma pikatuomio

# "Ikimuistoinen ja kaunis elokuva, jossa laulukohtauksetkin ovat ihania."

Eräänä iltana päätin tyydyttää nostalgiannälkääni katsomalla suosikki piirrettyjäni lapsuuteni ajoilta. Heti ensimmäisenä siirryin Disney-klassikoiden pariin, johon Leijonakuningas ehdottomasti kuuluu. Heti alkumusiikin pärähdettyä käyntiin kaikki kauniit muistoni kyseisestä elokuvasta valtasivat mieleni. Leijonakuningas on taatusti yksi kauneimmista piirroselokuvista koskaan.

Elokuva kertoo pienestä leijonanpoika-Simbasta, josta on määrä tulla aikuisena Jylhämaan eläinkunnan kuningas. Isänsä kuningas Mufasan johdolla Simba oppii tärkeitä asioita kuninkaana olemisesta ja näyttääpä isäpappa pojalle valtakuntansa rajatkin. Mufasan ilkeä veli Scar on kuitenkin valmis tekemään mitä tahansa saadakseen kruunun itselleen. Näin ollen Scar juonii yhdessä leijonien vihollisten hyeenoiden kanssa raivaavansa sekä Mufasan että Simban tieltään.

Eräänä päivänä Simba joutuukin todistamaan isänsä dramaattisen kuoleman ja Scar onnistuu uskottelemaan Simballe sen olleen pentu-paran syytä. Häpeissään ja murtuneena Simba ottaa ilkeän setänsä neuvosta vaarin ja häipyy Jylhämaasta. Pakomatkallaan pentu tutustuu magnusti Timoniin ja tämän kaveriin pahkasika Pumbaan, jotka opettavat leijonanpojan "talonsa tavoille". Aikuiseksi kasvettuaan Simba kuitenkin ymmärtää, että hänen on palattava Jylhämaahan pelastamaan äitinsä ja laumatoverinsa Scarin hirmuvallan alta...

Leijonakuningas on ikimuistoinen ja kaunis elokuva, jossa laulukohtauksetkin ovat ihania. Ääninäyttely suomeksi dubatussa versiossa on varsin laadukasta ja musiikit ovat mitä hienoimpia. Nostalgiannälkäni on tyydytetty. Vaikka edellisestä katselukerrasta on jo useita vuosia, Leijonakuningas jaksaa viihdyttää ja herkistää edelleen.

Pisteet: *****
Arvosteltu: 28.03.2008
Katsottu: Kotona

Hukka
53 arvostelua

# "Esittelee lähes koko ajan esillä olevat sivuhahmonsakin tarkaksi luonteenpiirrettä myöten."

Heti Aladdin-tykitykseni julkaisun jälkeen päätin samassa piirrettyjen nostalgiahuumassa kaivaa hyllystä toisen ehkäpä itselleni legendaarisemman leffan eli Leijonakuninkaan. Kyseinen pätkä on täysin ensimmäinen näkemäni elokuva koskaan ja varmasti katsottu läpi elämän aikana semmoiset yli 15 kertaa. Aina vaan jaksaa viihdyttää.

Iso, voimakas ja mahtava johtaja-aineksen omaava kuningasleijona Mufasa hallitsee jellonien kutsumaa Jylhäkalliota hyvin eikä kukaan valita miehen työskentelystä, mutta kunkku omaa vallasta kateellisen veljensä Scarin, jolla on salaisia yhteyksiä leijonien perivihollisiin, hyenoihin. Nimensä mukaisesti velileijonan toista silmää koristaa iso viilto.

Anyway, Mufasa on vaimonsa Sarabin kanssa pyöräyttänyt maailmaan poikalapsen joka ristitään Simbaksi. Simban olisi näin määrä olla kuningas Mufasan poistuttua virasta. Tästäkös Scar ei tietenkään pidä vaan ryhtyy näin ollen toimenpiteisiin. Heppu järjestää veljenpoikansa pulaan ja näin tietää isäukon ryntäävän apuun. Tällä välin hän itse pääsee kavalasti surmaamaan veljensä Mufasan ja vähin äänin karkottaa hyeniensa kanssa Simban pois Jylhäkalliolta sekä alkaa näin ollen itse hallita suveneeristi alkaa ahneena hallita kalliota. Elokuva antaa kuitenkin hyvin ymmärtää etteikö Simba jättäisi asiaa tähän.

Itse katsoin tämän tietysti dubattujen äänien kera, joissa ei tietenkään paljon ollut valittamista. Tosin Simban aikuisääni oli mielestäni turhan lempeä eikä mies roolin takana tuntunut eläytyvän tarpeeksi hyvin ja paikoitellen hieman ylinäyttelyksi venähti.

Leffa esittelee lähes koko ajan esillä olevat sivuhahmonsakin tarkaksi luonteenpiirrettä myöten, eikä loppujen lopuksi yhdessäkään henkilössä ole valittamisen varaa. Myös Disneyn tavoin musiikki on piirrettyjen parasta laatua ja Elton John on tosiaan säveltänyt hyvät kipaleet korostamaan jellonien kunkun mahtipontisuutta.

Raina tarjoaa myös mielestäni elokuvahistorian hauskimman parivaljakon magnusti Timonin ja pahkasika Pumban muodossa. Kyseinen kaksikko on naurattanut allekirjoittanutta kohta yli kymmenen vuotta. Martin Riggs ja Roger Murtaugh tulevat kaukaa perästä.

Piirrokset ovat myös hyvin luonnehdittuja eikä ole valittamisen varaa. Nerokkaan käsikirjoituksen sisältävä Leijonakuningas on perkele vie paketti jonka pitää että kannattaa kaiken ikäisten ja kokoisten tarkastaa. Melkeinpä sadan prosentin varmuudella menisin vannomaan, ettette tule pettymään.

nimimerkki: JohnRambo

Pisteet: *****
Arvosteltu: 13.08.2005
Katsottu: VHS

JohnRambo
63 arvostelua

# "Filmi kuuluu piirrettyjen parhaimmistoon."

Jälleen kerran lätynpyörittimeen eksyi piirretty, eikä lähimaillakaan ollut varsinaiseen kohdeikäryhmään kuuluvaa katsojaa. Liekö jäänyt aikoinaan parhaat piirretyt näkemättä, mutta nythän tilannetta on hyvä korjata.

Simba on leijonanpentu, joka syntyy eläinkunnan kuninkaan, Mufasa-leijonan pojaksi. Kuninkaan veli Scar ei kuitenkaan ole kovin tyytyväinen jälkeläisen syntymästä, koska tämä tarkoittaa että Scarista itsestään ei koskaan tule kuningasta.

Kesken normaalien leikkien pahaa-aavistamaton Simba joutuu Mufasan ja Scarin välisen valtataistelun pelinappulaksi. Valtataistelulla on kohtalokkaat seuraukset, ja Simba pakenee laumasta. Kun paluu laumaan tulee ajankohtaiseksi Simba huomaa monen asian muuttuneen.

Jälleen kerran Disneyn porukka on saanut kasaan hyvän ja viihdyttävän elokuvan, itse asiassa sanoisin että filmi kuuluu piirrettyjen parhaimmistoon. Hahmot eivät jää liian pinnallisiksi, kuten monissa piirretyissä olen huomannut käyneen. Lisäksi elokuvan tapahtumat ainakin tässä katsojassa herätti aitoja tunteita hahmojen puolesta. Hyvää sunnuntaiviihdettä, nyt myös aikuisille.

Pisteet: ****
Arvosteltu: 08.02.2004