Vuoden elokuvien joukosta löytyy myös supersankarileffoja erikoisempia vaihtoehtoja – Elizabeth Hurley herättää pahennusta

19.3.2024 06:54
MSR Media/ Strictly Confidential, 2024

Tämän vuoden elokuvien listalta löytyy monta mielenkiintoista nimekettä Amy Winehouse -elämäkerta Back to Blackista George Millerin Mad Max -rainoja jatkavaan Furiosa: A Mad Max Sagaan. Tällä viikolla ensi-iltaan on tupsahtanut myös kotimaisen musiikkiviennin kuuman nimen, Alman elämää avaava Alma – Life Must Be Beautiful. Tarjolla on siis paljon muutakin kuin sarjakuvatulkintoja (Kraven the Hunter, Deadpool & Wolverine). Tarjonnan erikoisin puoli ei kuitenkaan välttämättä päädy Suomen valkokankaille asti. Mitä nämä elokuvat ovat?

Kulmakarvoja kohottava Strictly Confidential

Nuori nainen (Georgia Lock) lähtee Karibialle selvittämään ystävättärensä kuolemaan liittyviä kysymyksiä. Jännityselokuvaa tähdittää myös Austin Powers -komedioissa Bond-tyttöjen maneereilla revitellyt Elizabeth Hurley. Elokuva on hänen parikymppisen poikansa Damianin käsikirjoittama ja ohjaama. Damianin mukaan hänen äitinsä jätti kaiken voidakseen näytellä kiihkeän Lilyn osassa Strictly Confidentialissa. Kiihkeä osa tosiaan on, jopa siinä määrin, että näyttelijättären fanit ovat pöyristyneet näkemästään. Hurleyn Lilyn ja Pear Chiravaran Natashan hekumallista kohtausta on kommentoitu mm. näin: ”On outoa, että hänen poikansa ohjaa häntä seksikohtauksessa.”

Kameran edestä sen taakse: Blink Twice sekä Monkey Man

The Batmanissa Selina Kylen osassa nähty, muusikkoisänsä Lenny Kravitzin jäljissä viihdeteollisuuteen kulkeutunut Zoë Kravitz kokeilee ensimmäistä kertaa siipiään myös ohjaajana, käsikirjoittajana ja tuottajana. Kravitzin Blink Twice kertoo miljonäärin tarjoamalle unelmamatkalle päätyvästä tarjoilijasta, joka alkaa epäillä kokemansa aitoutta. Leffan näyttelijälista on kovempi kuin yhdelläkään Hollywoodin ulkopuolelta tulevalla esikoisohjaajalla: Channing Tatum (Magic Mike), Kyle MacLachlan (Twin Peaks), Naomi Ackie (Star Wars: The Rise of Skywalker), Christian Slater (True Romance), Haley Joel Osment (Kuudes aisti), Geena Davis (The Long Kiss Goodnight).

Dev Patel kimposi kansainväliseen maineeseen Slummien miljonäärissä ja nyt hän kokeilee ns. multitaskingia toimintaelokuvassaan Monkey Man. John Wickin suuntaan kallellaan olevassa rainassa Patel on Kid, joka ilta toisensa jälkeen ansaitsee leipänsä tappeluissa gorillanaamioon kätkeytyneenä. Rusikoitu miekkonen saa lopulta sisunpuuskan, jonka ajamana hän lähtee niiden perään, jotka ovat riistäneet häntä. Tarina on osittain Patelin omasta kynästä ja se ammentaa hindujen Hanuman-legendasta. Myös leffan ohjaajana ja tuottajana toiminut Patel teloi rajuissa kuvauksissa jalkansa ja kätensä niin pahasti, että käsi olisi vaatinut kipsiä. Hän kuitenkin kieltäytyi kipsaamisesta, koska vamman piilottaminen jälkituotannossa olisi käynyt leffan budjetille ylivoimaiseksi.

Kummajaiskauhun paluu: Sting

Nimestä huolimatta tällä elokuvalla ei ole tekemistä kuulun laulaja Stingin kanssa. Kauhugenressä on nähty viime vuosina monenlaisia vainoajia, mutta tämän leffan myötä palataan osastolle, jossa eläinkunnan edustajat piinaavat ihmisiä (vrt. Tuhoparvi, Araknofobia). Stingissä tytön lemmikkihämähäkki kasvaa jättimäiseksi tappajaksi. Aivan etulinjassa kyseinen elokuva ei ole pelottelemassa kahdeksanjalkaisen kauhunsa kanssa, sillä esim. Ranskassa julkaistiin jo joulukuun lopulla hämähäkeillä säikytellyt Vermines.

Henry Cavill ja Bill Skarsgård seikkailevat: The Ministry of Ungentlemanly Warfare sekä Boy Kills World

Kingsman-elokuvasarjan menestys on näkynyt myös muissa elokuvissa. Samankaltaista brittiläistä nasevuutta, tyyliä ja ensemble-toimintaa on haettu mm. Veitset esiin -elokuvasarjassa ja Argylle-agenttijännärissä. Toisen maailmansodan aikaan vievä The Ministry of Ungentlemanly Warfare on määritelty sotadraamaksi, mutta esim. Henry Cavillin ja Cary Elwesin (Saw) kohtaaminen elokuvan trailerissa on täynnä pilkettä silmässä. Cavill ja kumppanit käyvät nyt salaiseen operaatioon natseja vastaan Guy Ritchien (Sherlock Holmes) ohjauksessa. Leffasta voi tarkastaa myös, kuinka päteviä ovat työssään vähän nuoremman polven tulokkaat, kuten näyttelijäveteraani Edward Foxin poika Freddie Fox ja Ralph Fiennesin (Harry Potter -elokuvat) sisarenpoika Hero Fiennes Tiffin. Heistä ensin mainittu muuten esittää tässä James Bond -kirjailija Ian Flemingiä, jonka luomaa M:ää isä Edward tulkitsi elokuvassa Älä kieltäydy kahdesti.

Jos Se-elokuvasarjassa Bill Skarsgårdilla ei montaa repliikkiä ollutkaan, Boy Kills World sulkee miehen suun täysin. Saksalaislähtöisen Moritz Mohrin ohjaamassa ja Sam Raimin (Evil Dead) tuottamassa leffassa Skarsgård on mykkä nuorukainen, joka lyöttäytyy sekalaiseen joukkoon päästäkseen kostamaan perheensä tappajille. Täydessä hiljaisuudessa katsojaa ei pidetä, sillä kertoja puhuu ääniraidalla Skarsgårdin hahmon ajatukset julki. Kertojan roolissa kuullaan mm. Family Guy– ja Bob’s Burgers -sarjoissa ääninäyttelevää H. Jon Benjaminia. Hurtilla huumorilla silatun toimintapätkän muissa osissa ovat mm. Sharlto Copley (District 9), Famke Janssen (X-Men) ja Michelle Dockery (Downton Abbey). Leffa on kiertänyt festivaaleja viime vuodesta.

Lähteet: Metro.co.uk, News.com.au, Firstshowing.net

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa