Kauhugenren kuulut nimet jakavat kehuja tuoreelle pelottelurainalle

13.8.2023 23:00
Universal/ The Last Voyage of the Demeter, 2023

Jos kauhuelokuvista puhutaan, vampyyrikreivi Draculaa on vaikea jättää huomiotta. Kuulu verenimijä on palannut valkokankaille tänäkin vuonna.  Yhdysvalloissa vastikään ensi-iltansa saanut The Last Voyage of the Demeter käyttää hyväkseen hahmon luoja Bram Stokerin kirjan yhtä katkelmaa, jossa pahamaineinen pimeyden ruhtinas seilaa salaa Demeter-nimisen laivan ruumassa Lontooseen.

Unversalin kauhutuotantojen jatkumoon liittynyt leffa on jäänyt Warner Brosin menestyksekkään Barbie-elokuvan jalkoihin, vaikka nämä kosiskelevat eri yleisöjä. Nihkeä tulos lippukassoilta ei kutenkaan tarkoita, että leffa olisi välttämättä huono: Sen kehujiin on liittynyt kaksi maineikasta kauhugenren mestaria.

Niin kirjailija Stephen King (Hohto, Cujo, Carrie) kuin elokuvantekijä Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth, Crimson Peak, The Devil’s Backbone) ovat jakaneet leffalle hyvää palautetta. Kingin mukaan hänellä oli epäilyksensä elokuvan suhteen, mutta:

– [S]e on raatelevan hyvä. Se muistutti minusta 1960- ja 1970-luvun parhaita Hammer-rainoja.

Del Toro kuvailee The Last Voyage of the Demeteriä puolestaan upeaksi, ylelliseksi ja alkukantaisen raakalaismaiseksi. Del Toron piti alkujaan ohjata tämä elokuva itse, mutta lopulta hän päätyi ehdottamaan pestiä norjalaiskollegalleen André Øvredalille (Troll Hunter). Myös suuri yleisö on ottanut merellisen Dracula-tarinan kohtalaisen hyvin vastaan. Esim. CinemaScore-palvelussa The Last Voyage of the Demeterin arvostus on tasolla B-, eli arvoasteikon keskivälin yläpuolella.

Elokuvan Suomen ensi-illasta ei ole tällä haavaa tietoa. Sen piti tulla ruotsalaisen MovieZine-julkaisun mukaan myös pohjoismaiseen teatterilevitykseen nyt elokuussa, mutta suunnitelma peruttiin kaikessa hiljaisuudessa. Leffa päätynee näillä leveysasteilla saataville suoratoistopalvelujen kautta.

 

Lähteet: MovieWeb, CinemaScore, Collider, MovieZine

Toim. R. Isoviita

Lisää luettavaa