9000 käsikirjoittajaa lakkoon – elokuvien julkaisut myöhästyvät

2.5.2023 12:24

Yli kuukauden mm. Disneyn, Netflixin ja monen muun suuren studion kanssa käydyt neuvottelut ovat ajautuneet umpikujaan. Siitä johtuen amerikkalaisen käsikirjoittajien killan eli WGA:n jäsenet ovat julistaneet lakon alkaneeksi. Työnseisaus heijastelee pitkälle: suureen joukkoon elokuvia ja tv-sarjoja ei saa lakon aikana yksikään killan 9000 jäsenestä lisätä tai muuttaa edes yhtä uutta vuorosanaa. Uusista projekteista ei saa myöskään neuvotella.

Riidan välitön vaikutus näkyy mm. talkshow-ympyröissä. Esim. Jimmy Kimmelin ohjelmaa ei ilman ajankohtaisiin aiheisiin tarttuvaa käsikirjoittajajoukkoa voi tehdä lainkaan. Vuosina 2007-2008 vastaava lakko keskeytti uusien jaksojen tekemisen kahdeksi kuukaudeksi.

Elokuvien osalta isku osuu pahimmin niihin rainoihin, joiden kuvauksien pitäisi alkaa, tai joita kuvataan jo. Koska isojen tuotantojen kohdalla on tavallista, että joitakin kohtauksia kuvataan vielä varsinaisten kuvausten jälkeen, jo ns. purkissa olevat uudet leffat ovat myös uhattuina viivästyä. Käsikirjoittajien lakko voi lykätä esim. seuraavien elokuvien julkaisua: Joker: Folie à Deux, Wicked, Deadpool 3, Gladiator 2, Madame Web, Blade ja Kingdom of the Planet of the Apes.

Käsikirjoittajien lakkoilu on lyönyt leimansa aiempina vuosina elokuviin, joita kohtaan oli suuria odotuksia. Esim. kehnoudestaan kuuluisat Bond-raina Quantum of Solace ja X-Men Origins: Wolverine kärsivät tekijöidensä mukaan juuri WGA:n työnseisauksesta. Quantum of Solacen kuvaukset aloitettiin keskeneräisellä käsikirjoituksella.

WGA:n jäsenet aloittivat uuden lakkonsa tänään, sillä heidän palkankorotuspyyntöönsä ei tullut tyydyttävää vastausta. Toinen painava aihe neuvottelupöydällä on ollut käytäntö, jossa käsikirjoittajaryhmältä kootaan ideoita ennen varsinaisen kirjoitusurakan käynnistämistä jopa kokonaiselle tuotantokaudelle. Ryhmien työstään saama palkka on matala, ja toisaalta jopa yksi showrunner voi heittää kaikki suunnitelmat roskakoriin. Kolmantena aiheena on tekoäly, jonka käytöstä käsikirjoittamisessa kaivataan selkeitä pelisääntöjä.

 

Lähteet: Reuters, Deadline, Filmschoolrejects, The Wrap, IndieWire

Kuva: MGM/Columbia Pictures/Eon/ Quantum of Solace, 2008

Lisää luettavaa