Kirjailija inhoaa L. A. Confidential -kirjansa arvostettua filmatisointia

23.4.2023 23:14

Rikoskirjailija James Ellroy on avannut sanaisen arkkunsa vuoden 1990 romaaninsa elokuvaversioinnista. Ellroy, jonka tekstit ovat kiinnostaneet elokuvantekijöitä useampaan otteeseen, ei selvästi voi sietää neo noir -leffa L. A. Confidentialia.

Asia saattaa tulla yllätyksenä, sillä huipputason nimien (mm. Russell Crowe, Kim Basinger, Guy Pearce) tähdittämä raina palkittiin vuonna 1998 sekä parhaan käsikirjoitusadaptaation että naissivuosan Oscareilla. Sille luovutettiin lisäksi mm. parhaan leikkauksen BAFTA ja kriitikoiden Critics Choice Awards -seremoniassa se valittiin vuoden parhaaksi elokuvaksi. Yleisökin tykkäsi L. A. Confidentialista, sillä Cinemascoren keräämässä katsojapalautteessa katsojat arvioivat elokuvan lähes parhaaseen ryhmään, antamalla sille arvosanan A-.

Ellroy kuitenkin suomii kirjansa leffaversiota tiukin sanoin:

– Ihmiset rakastavat L. A. Confidential -elokuvaa. Minusta se on korkeimman luokan kalkkuna. Minusta Russell Crowe ja Kim Basinger ovat impotentteja. Sen ohjaaja heitti veivinsä, joten voin halveksua sitä vapaasti.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ellroy muistelee elokuvaa ikävässä valossa. Ohjaaja Curtis Hansonin kuoltua 2016, toi kirjailija tämän muistokirjoituksessa esiin näkemysristiriitansa Hansonin kanssa.

 

Lähde: Variety

Kuva: Warner Bros./ L. A. Confidential, 1997

Lisää luettavaa