Everything Everywhere All at Once -tähti avautui piinastaan

5.3.2023 00:11

Viime vuoden yllätyshitti, Everything Everywhere All at Once on edelleen pinnalla, leffalle povatun palkintomenestyksen ansiosta. Rainan keskeisissä rooleissa nähdään Michelle Yeoh ja mm. Ke Huy Quan, joista jälkimmäinen joutui kärvistelemään varsin pitkään epätietoisuuden vallassa ennen viime aikojen pyöritystä.

Indiana Jones -faneille Ke Huy Quan muistuu mieleen lapsitähtenä, joka näytteli avuliasta Short Roundia Harrison Fordin seikkailija-arkeologin rinnalla leffassa Indiana Jones ja tuomion temppeli. 1990-luvulla hänen uransa hiipui, mutta Everything Everywhere All at Once oli leffa, johon hän päätyi taas mukaan, innostuttuaan näyttelemisestä Crazy Rich Asians -elokuvan nähtyään. Harmi kyllä, Everything Everywhere All at Once saatiin purkkiin juuri koronapandemian koittaessa, joten se julkaistiin pitkällä viiveellä.

Quanille pitkä odotus tuotti hankaluuksia: Kun kukaan ei voinut nähdä elokuvaa, kukaan ei nähnyt sen näyttelijöiden kykyjä ja tästä syntyi kurja kierre. Quan ei saanut työtarjouksia, vaikka pyysi agenttiaan etsimään hänelle vaikka vain yhden roolin.

– [Sanoin agentilleni], ettei sillä väliä, tarvitsen edes jonkin homman, jotta vähimmäisvaatimukset sairausvakuutustani varten täyttyvät seuraavaa vuotta varten. Enkä saanut mitään. Vuosi 2021 koitti ja kului ja menetin vakuutukseni, Quan toteaa.

Hän päätyi tämän jälkeen soittamaan Everything Everywhere All at Once -tuottajalle, jotta saisi tietää, oliko hänen roolityönsä elokuvassa hyväkään. Tuottajan ihmetellessä kysymystä, oli Quanilla sille selvä perustelu: hän ei tuntunut kelpaavan mihinkään projektiin. Tuottaja oli pyytänyt häntä vain olemaan kärsivällinen – ja leffan julkaisun jälkeen asiat alkoivat tosiaan rullata. Quanilla on nyt myös Marvel-rooli, Loki-sarjassa.

Quanin kollega Michelle Yeoh ei joutunut odottelemaan nyt samaan tapaan uusia rooleja, sillä hän on tehnyt aktiivisempaa uraa ympäri maailmaa. Yeoh muistaa kuitenkin Bond-leffa Huominen ei koskaan kuole jälkeen tapahtuneen notkahduksen:

– Siinä vaiheessa ei Hollywoodissa osattu oikein nähdä eroa, olinko kiinalainen, japanilainen vai korealainen, tai osasinko edes englantia. Minulle puhuttiin kovaa ja hitaasti. En tehnyt melkein kahteen vuoteen töitä ennen kuin Hiipivä tiikeri ja piilotettu lohikäärme muutti tilanteen, koska en suostunut stereotyyppisiin roolitarjouksiin.

 

Lähde: Variety

Kuva: A24/ Everything Everywhere All at Once, 2022

Lisää luettavaa