Yllättävä väite: Marlon Brandon puolesta Oscarista kieltäytyneen näyttelijän tausta on valetta

23.10.2022 22:14

Aiemmin tässä kuussa 75-vuotiaana kuolleen näyttelijä Sacheen Littlefeatherin nimi ei välttämättä ole tuttu monista rooleista. Tästä huolimatta Littlefeather muistetaan pitkään, kiitos näyttelijän rohkean esiintymisen vuoden 1973 Oscar-gaalassa. Hän saapui tuolloin Marlon Brandon puolesta palkintojuhliin ja ilmoitti tämän pyynnöstä, ettei ottaisi Kummisetä-tähden palkintoa vastaan. Brandon toiveesta Littlefeather muistutti lavalla Amerikan alkuperäiskansojen kehnosta kohtelusta.

Littlefeatherin poismenon jälkeen mm. Oscar-akatemian johdossa toimiva David Rubin on kiitellyt häntä. Akatemia ehti julkaista anteeksipyynnön Littlefeatherin saamasta kohtelusta ennen hänen kuolemaansa. Nyt kuitenkin aktivisti ja näyttelijä Littlefeatherin sisaret ovat halunneet oikaista yleisen käsityksen häneen liittyen.

Littlefeatherin sisaret Rosalind Cruz ja Trudy Orlandi väittävät, ettei tämä todellisuudessa ollutkaan intiaani. Heidän mukaansa perheen isän juuret juontavat Meksikoon, ja he pitävät itseään espanjalaistaustaisina. Littlefeatherista tai hänen muista perheenjäsenistään ei myöskään ole virallisia dokumentteja, jotka liittäisivät heidät siihen intiaaniheimoon, jonka jäsen Littlefeather kertoi olleensa.

Marie Louise Cruzina Kaliforniassa syntyneen Littelefeatherin sisaret halusivat tuoda asian julki, kun he saivat vihiä The Chroniclen suunnitelmasta. Julkaisulla on työn alla lista henkilöistä, joiden epäillään tekaisseen itselleen yhteyden alkuperäiskansoihin oman edun tavoittelemiseksi. Jos sisarten väite on totta, intiaanipuvun kantaminen ei suoranaisesti auttanut Littlefeatheria isoon menestykseen: hänet nähtiin vain kourallisessa elokuvia, joista kahdessa hänen nimeään ei edes löydy roolilistauksesta. Littlefeather työskenteli kuolemaansa asti hyväntekeväisyyden parissa, keräten avustuksia mm. intiaanilapsia tukevalle yhteisölle Oaklandissa.

 

Lähteet: ET, IndieWire

Kuva: UCLA Library Special Collections (CC)

Lisää luettavaa