Ohjaaja Linklater harmissaan: Tuore elokuvansa hylättiin kilpailukategoriasta oudosta syystä

8.10.2022 23:02

Elokuvantekijä Richard Linklaterin tuore raina on joutunut kummaan tilanteeseen. Vuoden 1969 kuumatkasta pienen pojan näkökulmasta kertova Avaruuslento Apollo 10 1/2 eli Apollo 10 ½: A Space Age Childhood oli tarkoitus puskea Oscar-ehdokkaaksi, mutta palkinto-organisaatio hylkäsi rainan ennen kuin kukaan pääsi edes äänestämään sen ehdokkuudesta. Kyse ei ollut siitä, etteikö elokuva olisi esim. julkaisuajankohtansa ja esittämistensä puolesta sopinut ehdokkaaksi.

Linklaterin lähes 200 animaattoria kahden vuoden ajan työllistänyt uutuusleffa oli tarjolla parhaan animaation Oscaria tavoittelevien elokuvien ryhmään. Oscar-akatemian animaatiokomitea kuitenkin torppasi Apollo 10 ½:n palkinnontavoittelun, koska se ei pidä Linklaterin elokuvaa animaationa. Elokuvassa ei silti ole yhtään kohtausta, mikä ei välttämättä näyttäisi animoidulta.

Apollo 10 ½ on toteutettu rotoskooppauksella. Kyseessä on tekniikka, jossa esim. elävän näyttelijän päälle animoidaan piirretyltä näyttävä hahmo. Linklaterin uutuudessa on käytetty pohjana mm. ohjaajan omia vanhoja kotielokuvia ja arkistomateriaalia 1960-luvulta. Rotoskooppausta hyödynnettiin myös vuoden 1978 Taru sormusten herrasta -filmatisoinnissa ja Linklaterin vuonna 2006 julkaistussa Philip K. Dick -tulkinnassa Hämärän vartija. Näistä jälkimmäinen myös hyväksyttiin aikanaan tavoittelemaan parhaan animaation Oscar-ehdokkuutta, mutta se jäi lopulta ehdokaslistan ulkopuolelle.

Linklater ei luonnollisesti ole elokuvansa kohtelusta mielissään:

– Se päätös tekee hallaa tietynlaisille animaatioelokuville. […] Tämä [animaatioteollisuus] on järjestäytynyt lastenviihteen ympärille. Minulle tulee tunne kuin he olisivat yksinkertaisesti todenneet, että painukaa kotiin indie-kummajaiset.

Linklater huomauttaa, että monet perinteisimmiltä näyttävät animaatiot toteutetaan nykyään tekniikoilla, mitkä tekevät niistä epäpuhtaita kilpailukategoriaan. Tätä seikkaa on hänen näkemyksensä mukaan kuitenkin katsottu ns. läpi sormien.

 

Lähde: IndieWire

Kuva: Minnow Mountain/Submarine/Netflix/ Apollo 10 ½: A Space Age Adventure, 2022

Lisää luettavaa