Avatar: James Cameronilla on vankkumaton mielipide 3D-elokuvista

James Cameronin suuri Avatar-elokuvien sarja jatkuu yli kymmenen vuoden odotuksen jälkeen kakkososa Avatar: The Way of Waterin voimin 16.12.22. Kuten vuonna 2009 julkaistu aloitusosa, myös sen jatko-osa on kuvattu tekniikalla, joka sallii katsojien nauttia elokuvasta 3D-formaatissa.

Ensimmäinen Avatar-leffa toimi 3D-buumin käynnistäjänä - moni elokuvateatteri kävi läpi ainakin osassa saleistaan isoja muutoksia, jotta niissä oli mahdollista esittää 3D-elokuvia. Samaan aikaan kotikatsomoihin myytiin 3D-televisioita ja -projektoreja. Sittemmin 3D-tarjonnan määrä on kuitenkin ollut laskusuuntainen. Toisaalta koteihinkaan ei oikeastaan ole mahdollista hankkia uusia 3D-televisioita, sillä elektroniikkamyymälöissä jylläävät niiden tilalla mm. 4K- ja 5k-ruutujen trendikkäät edustajat.

Jos James Cameronilta kysytään, 3D:n aika ei kuitenkaan ole takana. Näin elokuvantekijä toteaa formaatin tilanteesta:

- Kolmiulotteisuus vaikuttaa tavallaan olevan "ohi" monille ihmisille. Mutta ei se ole. Se on vain hyväksytty. Siitä on nyt vain tullut yksi vaihtoehto, kun mennään katsomaan suurtuotantoa elokuvateatteriin… Rinnastan sen väriin. Kun [pitkiä] värielokuvia julkaistiin ensimmäistä kertaa [1930- ja 1940-lukujen taitteessa], se oli iso juttu. Ihmiset menivät katsomaan niitä, koska ne olivat väreissä. Ajattelen, että [ensimmäisen] Avatarin aikoihin ihmiset kävivät elokuvissa, koska elokuvat olivat 3D-formaatissa… Mielestäni sillä oli vaikutus elokuvien esitystapaan, joka nyttemmin on vain tavallaan hyväksytty ja on osa ajan henkeä ja miten hommat tehdään.


Lähde: MovieWeb

Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland/20th Century Studios/ Avatar: The Way of Water, 2022

R. Isoviita 15.09.2022 klo 00:11

Uusimmat uutiset