Komedioistaan muistettava Ivan Reitman on poissa – työ jäi kesken

14.2.2022 10:52

Elokuvaohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja Ivan Reitman on kuollut 75-vuotiaana kotonaan Kaliforniassa. Uutistoimisto AP:n mukaan hän kuoli nukkuessaan. Tšekkiläissyntyinen Reitman varttui Kanadassa, jossa hän loi mittavan uran komedian parissa. Sille hän päätyi musiikki- ja draamaopintojen kautta.

Reitmanin viimeinen elokuvatuotanto, jonka hän ehti saatella valmiiksi asti, oli viime vuonna julkaistu fantasiakomedia Ghostbusters: Afterlife. Elokuvan ohjasi hänen poikansa Jason Reitman (s. 1977). Ghostbusters eli Haamujengi oli yksi isä Ivanin ohjaajanuran alkupään suurmenestyksiä. Hänen mukanaan seurasi koko elokuvasarjan ajan näyttelijä Bill Murray.

Murray oli alkujaan osa National Lampoon Show -teatteriseuruetta, jossa Reitman vastasi tuotannosta. Tästä joukosta Reitman valikoi Murrayn myös varhaisempien komedioidensa, kesäleirihassuttelu Jurtit ja armeijahupailu Natsat, pääosiin.

Elokuvantekijän poismenoa ovat kommentoineet jo monet hänen työtovereistaan. Kollega Paul Feig, joka ohjasi Reitmanin käsikirjoittaman Ghostbusters-elokuvan vuonna 2016 totesi kaikkien komedian parissa työskennelleiden olevan paljon velkaa Reitmanille. Koomikko Kumail Nanjiani mainitsi Reitmanin olleen legenda, joka teki käsittämättömän määrän loistavia elokuvia. Tuotantoyhtiö Sonyn johtohahmo Tom Rothman puolestaan kehui Reitmanin olleen ystävä, suuri lahjakkuus ja hieno mies, jota tullaan kaipaamaan.

Ivan Reitmanin oli tarkoitus palata ohjaajan tehtäviin pitkään suunnitellun Identtiset kaksoset -jatko-osan Triplets myötä. Esituotantoon edenneen projektin näyttelijäkaartiin oli puhuttu jo ensimmäisestä osasta tutut Arnold Schwarzenegger ja Danny De Vito. Erikoisten kaksosten oli määrä kohdata Triplets-leffassa uusi perheenjäsen, jota tulkitsisi Eddie Murphy. Toistaiseksi ei ole tietoa, mikä elokuvan kohtalo on nyt.

 

Lähteet: The Guardian, THR

Kuva: GabboT

Lisää luettavaa