Miksi suitsutettu musikaaliuutuus joutui sensuurin uhriksi?

6.12.2021 23:38

Steven Spielberg (mm. Schindlerin lista, E.T.) tunnetaan ohjaajana, joka harvemmin ns. lyö kirveensä kiveen. Mestarin uusin, perjantaina Suomen elokuvateattereihin saapuva West Side Story ei kuitenkaan ole saanut esityslupaa kaikkialla.

Tilanne on siinä mielessä erikoinen, ettei West Side Story kuulosta sisällöllisesti hankalalta elokuvalta julkaistavaksi. Se on Romeon ja Julian tarinaa katujengimaailmaan sovitteleva musikaali, jonka tie niin teatterilavoilla kuin valkokankailla on ollut loistokas jo kymmeniä vuosia. Spielbergin ohjaamaa uutta leffaversiota on myös kehuttu vuolaasti. Esim. The Guardianin kriitikko antoi leffalle täydet viisi tähteä ja totesi, ettei kukaan muu kuin Spielberg olisi pystynyt tekemään uusintaversiota. ScreenCrushin arvostelussa versioinnin todettiin olevan melkein kaikessa alkuperäistä elokuvaa parempi.

Saudi-Arabiassa ja Kuwaitissa leffa jää kuitenkin ilmain julkaisua, ja mm. Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa se pääsisi valkokankaille vasta uusiksi leikattuna. Vasta kuukausi sitten Marvelin Eternals törmäsi samankaltaiseen ongelmaan. West Side Storyn kohdalla ongelmaksi vaikuttaa nousseen Anybodys-niminen sivuhahmo, jota näyttelee Iris Menas. Menas on muunsukupuolinen näyttelijä, eikä Anybodys edusta selvästi niin nais- tai miessukupuolta. Koska homoseksuaalisuus katsotaan mm. Saudi-Arabiassa laittomaksi, on tällaisiin asioihin viittaaminen paikallisille sensoreille kuin punainen vaate.

 

Lähde: The Wrap

Kuva: © 2021 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved./West Side Story

Lisää luettavaa