Tiesitkö tämän ”Suomen Oscareista” eli Jusseista?

20.3.2016 16:50

Eilisiltana jaetut Jussi-palkinnot juhlistivat jo 70. kerran mennyttä kotimaista elokuvavuotta. Jussien ja niiden voittajien kunniaksi kokosimme yhteen knoppitietoutta aiheen ympäriltä.

 

1. Samaan aikaan YLE:n televisioiman Jussi-gaalan kanssa järjestettiin nyt myös Suomalaisen elokuvan gaala Solar Filmsin tuottaja Markus Selinin johdolla. Toisin kuin 1960-luvun alussa, tässä kyse ei ollut mistään varsinaisesta riidasta kenenkään kesken. Jussi-gaalaan ei mahtunut niin paljon osallistujia kuin olisi ollut tulijoita, joten Solar Filmsillä haluttiin järjestää varjojuhla, jossa seurattiin varsinaista gaalaa. Vuonna 1960 ja 1961 puolestaan Jussi-patsaiden jakokuvioista syntyi niin kova riita, ettei palkintoja lopulta jaettu tuolloin ollenkaan.

2. Vuoden parhaana elokuvana palkittiin Klaus Härön ohjaama ja Anna Heinämaan käsikirjoittama Miekkailija. Tämä Viroon sijoittuva periodikuvaus oli myös ehdokkaana Golden Globen saajaksi parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriassa. Tuo kunnianosoitus on siinä mielessä harvinainen, että edellinen suomalaiselokuva, joka on Golden Globe -kisaan asti päässyt, oli vuonna 1952 valmistunut kauhusävytteinen noitatarina Valkoinen peura. Näitä elokuvia yhdistää myös toinen seikka: parhaan kuvauksen Jussi-patsas (Erik Blomberg/ Valkoinen peura, Tuomo Hutri/ Miekkailija).

3. Parhaan naispääosan palkinnon voitti tällä kertaa Krista Kosonen (Kätilö). Vaikka hän on ollut monessa mukana ja suitsutettu näyttelijä, kyseessä oli Kososen ensimmäinen Jussi-palkinto. Hän on ollut aiemmin kuitenkin myös ehdolla Jussille naissivuosasta (Syvälle salattu).

4. Parhaan miespääosan Jussin voitti jo kolmatta kertaa Tommi Korpela (Häiriötekijä). Samalla Korpela nousi siihen harvinaiseen palkintorohmujen kastiin, jonne ovat aiemmin yltäneet vain Tauno Palo ja Lasse Pöysti. Komisario Palmua ikimuistoisesti näytellyt Joel Rinne ja vain 29-vuotiaana kuollut Rauli Tuomi ehtivät saada urallaan kaksi Jussia.

5. Palkintojenjaossa saattaa toisinaan olla sisäänpäin lämpiävää tuntua. Vaikka piirit Suomessa ovatkin verrattain pienet, Jussi-palkintojen ehdokkaat valitsee alan ammattilaisista koostuva ja vuosittain vaihtuva esivalintaraati, jonka jäsenet eivät ole olleet mukana vuoden aikana ensi-iltaan tulleiden elokuvien tekemisessä. Tässä Jussit eroavat Oscareista, sillä jälkimmäisissä ovat saaneet äänestää kaikilla äänestyskierroksilla myös sellaiset henkilöt, jotka ovat olleet tekemässä äänestämiään elokuvia.

6. Yleisön suosikiksi valittiin tällä kertaa komedia Luokkakokous (kuvassa). Tämä Solar Filmsin tuottama leffa keräsi ääreensä Suomessa yli puoli miljoonaa katsojaa, kun ammattilaisten puolesta vuoden parhaaksi elokuvaksi valittu Miekkailija pääsi samassa tilastossa viime vuonna 61 239 katsojaan.

7. Jussi-patsas on saanut nimensä ja muotonsa Pohjalaisia-elokuvan pohjalta taiteilija Ben Renvallin käsissä. Sarkahousuinen ja jämeränä seisova hahmo on lähes yhtä ikoninen kuin Marimekko, jonka perustajasta, Armi Ratiasta, kertova elokuva Armi elää! voitti eilen parhaan käsikirjoituksen (Karoliina Lindgren) ja lavastuksen Jussit (Otso Linnalaakso).

 

Lähteet: Jussit, YLE, Suomen Kansallisfilmografia, Elonet, Oscars, Golden Globes, Business Insider, SES

Kuva: Solar Films/Luokkakokous

Lisää luettavaa