Tutkimus: animaatioelokuvat eivät kerro totuutta köyhyydestä

Sosiologi Jessi Streib Pohjois-Carolinassa sijaitsevasta Duken yliopistosta ja kaksi opiskelijaa ovat tehneet tutkimuksen animaatioelokuvien parista. Tutkijoiden ryhmä havaitsi, ettei esim. tunnettujen Disney-animaatioiden esittämä kuva köyhyydestä ollut lainkaan totuudenmukainen. Kymmeniä genren hittielokuvaa katsoneet tutkijat arvelevatkin tämän muokkaavan lasten mielipiteitä köyhyydestä ja rikkaudesta virheellisiksi.

Helmikuun Journal of Povertyssa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin mm. se, ettei kuulujen animaatioiden kuvaamissa yhteiskunnissa vallinnut samanlainen jako kuin todellisuudessa. Esimerkiksi köyhyydessä eläviä hahmoja näissä elokuvissa oli vain 4% kaikista hahmoista, kun todellisuudessa yksin Yhdysvalloissa 25% lapsista elää köyhissä perheissä. Elokuvissa myös toistui teema, jossa hahmo pystyi kovalla työllä ja kunnianhimolla parantamaan asemiaan huomattavasti, vaikka todellisuudessa yritteliäisyyttä ja sinnikkyyttä ei aina palkita.

Streibin tiimi arvelee, että Aladdinilla, Lumikilla ja muilla vastaavilla menestysanimaatioilla on vaikutusta ihmisten keskuudessa eläviin myytteihin, vaikka elokuvat ovatkin fiktiota.

- Tutkimuksissa on havaittu, että 12 ikävuoteen mennessä lapset ovat omaksuneet paljon luokkia koskevia ajatuksia - kuten sellaisia, että köyhät ovat laiskoja ja rikkaat älykkäitä ja kovia tekemään työtä, Streib kommentoi asiaa THR:n haastattelussa. Hänen näkemyksensä mukaan vanhemmat eivät juuri keskustelu luokka-asioista lastensa kanssa, joten nämä saavat ajatuksensa elokuvista.


Lähteet: THR, Duke Research Blog

Kuva: BVI/Autot, 2006

R. Isoviita 12.03.2016 klo 15:47

Uusimmat uutiset

Tom Cruise palautti palkintojaan takaisin

Golden Globe -palkintojen taustaorganisaatio vastatuulessa.

R. Isoviita

Legendaarisen toimintajännärin naistähti osastaan: ”Tarpeeton siinä elokuvassa.”

1960-luvun kaunotar muisteli osaansa Steve McQueenin rinnalla.

R. Isoviita

Jälleen uusi menetys Guardians of the Galaxy -perheessä?

Tiimin rivit ehkä kutistumassa.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...