TV-leffa: Natsit ja supersotilas vastakkain


CGI-efektein ja vahvan naissivuhenkilön avulla 2000-luvun henkeä henkivä Captain America -elokuva pohjautuu jo toisen maailmansodan tuntumassa luotuun sarjakuvaan. 1940-luvulla Jack Kirbyn ja hänen parinsa Joe Simonin luoma Kapteeni Amerikka eli Steve Rogers oli, kuten nimestäänkin voi arvailla, hyvin patrioottinen ja amerikkalainen hahmo. Tätä elokuvaa katsoessa ei kuitenkaan tarvitse pelätä maantiejyrän tavoin amerikkalaisuuden ylitsevuotavaa mahtavuutta painottavaa sanomaa - ennemminkin elokuva kertoo vain kiusaajista ja kiusatusta.

Kiusattu on Steve Rogers, fyysisesti ilman erityisiä avuja jäänyt kaveri, joka haluaisi puolustaa oikeutta ja sorrettuja. Chris Evansin näyttelemä Rogers saa tässä Kapteeni Amerikan ensimmäisessä 2000-luvun seikkailuelokuvassa lujasti turpaansa mutta myös uskomattoman onnenkantamoisen. Miehenrääpäle valitaan sinnikkyytensä ja oikeamielisen luonteensa takia armeijan projektiin, jossa hänestä tehdään erikoisseerumin avulla lähes täydellinen sotilas.

Marvelin sarjakuvahahmoihin lukeutuva Kapteeni Amerikka nähdään tässä elokuvassa 1940-luvun maisemissa ottamassa mittaa natseista. Jo vuosikymmeniä sitten myös ensimmäiset näytellyt versiot saanut Captain America -kertomus on saanut tähän elokuvaan hyvästä laadusta kielivän näyttelijäjoukon esittäjäkseen: Evansin rinnalla leffassa esiintyvät mm. Matrix- ja Taru sormusten herrasta -elokuvista tuttu Hugo Weaving ja niin Coen-veljesten Menetetyssä maassa kuin tieteiskomedioissa Men in Black nähty Tommy Lee Jones. Leffan tunnelmaa ja tyyliä summaa hyvin nimimerkki X-tyyppi arvostelussaan Leffatykille: "Captain America on suoraviivainen sotaseikkailu, jossa katsojalla tärkeintä on pitää hauskaa."


Menestyksekäs Captain America sai keväällä 2014 ensimmäisen jatko-osan. Kapteenin hahmo palaa jälleen valkokankaalle omassa elokuvassaan studion suunnitelmien mukaan 2016 ja jo 2015 supersankaritiimi Avengersin uudessa seikkailussa Avengers: Age of Ultron.


Captain America 26.10.2014 klo 21 Nelosella.


Kuva: Nelonen

R. Isoviita 26.10.2014 klo 01:43

Uusimmat uutiset