Naamiosankari pääsi Kiinan sensuurin läpi

17.12.2012 13:22

Kiina jaksaa yllättää: kommunistisen maan sensuuri on päästänyt televisiolevitykseen elokuvan, jonka ei edes uskoisi läpäisevän seulaa. Matrix-elokuvista tunnettujen Wachowskien kynäilemä ja James McTeiguen ohjaama V niin kuin verikosto esitettiin viime perjantaina koko Kiinassa näkyvällä CCTV:llä, kertoo Variety. Alan Mooren ja David Lloydin sarjakuvaan pohjautuva V niin kuin verikosto on tarina naamioidusta vapaustaistelijasta totalitaariseksi diktatuuriksi muuttuneessa Britanniassa.

Elokuva esitettiin tiettävästi myös leikkaamattomana. The Hollywood Reporterin mukaan aiemmin Kiinassa on pyörretty joitakin esityskieltoja, kun elokuvaa on leikattu rajusti ja aikaa sen ensijulkaisusta on ehtinyt kulua hyvä tovi. V niin kuin verikosto esitettiin maan tapaan dubattuna, mutta ei ole tietoa, oliko sen sanomaa pyritty lieventämään käännöksessä.

Kiinan kommunistinen puolue sai viime kuussa uuden pääsihteerin, minkä on arveltu vaikuttaneen tähän vapaamieliseksi tulkittavaan esityspäätökseen. Kiellettyjen listalle maassa ovat aiemmin joutuneet Daily Mailin tietojen perusteella mm. aikamatkustukseen liittyvät elokuvat, kuten Paluu tulevaisuuteen -trilogia, Terminator-elokuvat ja lämminhenkinen jouluraina Saiturin joulu. Kiinassa ei ole saanut myöskään esittää elokuvia, jotka saattavat johtaa uskonnolliseen fanaattisuuteen tai jotka sisältävät mm. huumeiden käyttöä, väkivaltaa, terroria tai etnistä vihaa.

 

Kuva: Tim Notari

Lisää luettavaa