Nimeni on Nobody (1973)

- Italia, Ranska, Länsi-Saksa
- italia
Ludil
01.05.21 klo 17:09
Legendaarisen Henry Fondan ja nuoren Isä-Matteon spagettilänkkäri ”My Name is Nobody” on niitä elokuvia, joita eksyin katsomaan sen musiikin vuoksi, joista on vastannut niin ikään tarunomainen ja suunnilleen aina maestromainen Ennio Morricone. Makuni on sellainen, ettei oikeastaan mikään viehätä näissä vanhoissa westerneissä enemmän kuin Morriconen elämää suuremmat sävelet, jotka maalailevat tummanpuhuvaa rosoisuutta tylyyden kovettamiin stetson-kovanaamoihin, jotka mittailevat toisiaan elämän hylkäämillä aroilla ja esittävät, ettei tuulen silmiin puhaltama hiekka muka tunnu missään. Näin ollen pätkät, joissa soi ”The Wild Horde” ja ”My Fault?” ovat niitä hetkiä, joita alunperinkin hain rommia siemaillessani. Aah, ja siitä jo melkeinpä koko pisteytys.
No ei vaiskaan. Pidin elokuvasta kyllä muutenkin, vaikka toisinaan sitä katsellessa tuntui, että tekijät ovat välillä sen suhteen joko hyvin tosissaan ja välillä taas sellaisia, että voivat heittää aivan läskiksikin. ”My Name is Nobody” on toisaalta tarkoituksella osittain camp-elokuva, mutta kait campinkin suhteen on rajansa, tai jos ei, niin ainakin tietynlaiset makurajat? Esimerkiksi kohtaus, jossa eräällä äijällä on virtsaamisen suhteen ongelmia, ja joka kohtauksena vain kestää, kestää ja piinallisen kauan kestääkin, EI puolestaan ehkä ollut sellainen kohtaus, jonka olisin halunnut tältä filmiltä nimenomaisesti nähdä. Samoin jotkin muut camp-hetket ontuvat enemmän epäonnistumisen puolelle, vaikka onneksi suurin osa niistä sopii elokuvan veikeään, ei-niin-totiseen mutta kumminkin totiseen tunnelmaan. Elokuva on paikoin omituisesti haahuileva ja hieman päämäärätönkin, mutta kuitenkin karismaattiset pääosannäyttelijät ja sen kaunis vaikkakin erikoisen ilkikurinen maailma tekevät tästä mieleenpainuvan ja suositeltavan länkkärin spagettiwesternien ystäville.
Rainafriikki
11.07.16 klo 23:51
Olin hieman skeptinen kun rupesin tätä katsomaan, mutta onnistui yllättämään oikein hyvänä ja viihdyttävänä spaghettiwesternkomediana, joka parodioi hyvin genren kliseitä. Henry Fonda ja Terence Hill tekivät oikein onnistuneet roolisuoritukset tässä ja heidän kemiat sopivat hyvin yhteen, myös oli kiva nähdä muista italialaista genre-elokuvista tuttuja naamoja ja Peckinpahin vakionäyttelijä R.G. Armstrong oli mukava pongata joukosta. Visuaalisesti elokuva on todella hienosti kuvattu ja Tonino Valerii:n ohjaus oli loistava, jonka kruunasi Ennio Morriconen hyvät musiikit. Nimeni on Nobody ei vältämättä ole omia suosikkeja, mutta silti suosittelen jokaiselle spaghettiwesternin ystävälle edes kerran katsomaan tämän, vaikka humoristiset spagut kiinnostakkaan.
Joku
08.10.13 klo 17:32
Hyvä westerni huumorilla höystettynä. Terence Hillin parhaimpiin kuuluva leffa. Ennio Morriconen musiikit on myös taattua laatua.
Villetys
15.08.12 klo 00:04
Nimeni on Nobody on hyvin onnistunut westernkomedia. Terence Hill tekee mainion roolisuorituksen nimettömänä pyssysankarina ja toisessa pääroolissa oleva Henry Fonda on myös hyvä lännen nopeimpana Jack Beuregardina. Morriconen musiikki on myös ihan toimivaa ja tuo hyvän lisän kohtauksiin.
Tumppimies
24.04.12 klo 10:14