Yksi parhaimmista Saw elokuvista joka palauttaa näyttävän karmivasti Saw:n ja John ”Jigsaw” Kramerin Saw tarinoiden alkulähteelle.

29.9.2023 08:52

Arvioitu elokuva

Sisältää pieniä Spoilereita aijemmista Saw elokuvista.

”Hello, everyone. It’s time to play a game”

Vuonna 2004 sai ensi-iltansa James Wanin ohjaama ja Leigh Whannellin käsikirjoittama kauhutrilleri Saw joka kertoi kahdesta miehestä lukittuna likaiseen pesuhuoneeseen heidän keskellä makaavan ruumiin kanssa. Saw:sta muodostui yksi kuluvan vuoden elokuvayllättäjistä, ja jonka lopetus on yksi viime vuosien mieleenpainuvimmista. Saw kipinöi liikkeelle yhden viime vuosien puhutuimman ja mielipiteitä puolesta ja vastaan jakavan kauhuelokuvasarjan. James Wanin jälkeen ohjaajan hommia on paiskinut vuorotellen Darren Lynn Bousman ja Kevin Greutert. Spierigin veljekset ohjasivat välissä Jigsawn ja David Hackl Saw V:n. Nyt spinoff Spiralin jälkeen Saw ja sen pääarkkitehti John Kramer palaavat valkokankaille Saw X tarinassa joka sijoittuu ajallisesti ensimmäisen Saw:n ja Saw II:sen välille. Ohjaajan hommia hoitaa jälleen Saw VI ja Saw VII ohjannut Kevin Greutert.

Annettuaan kovan elämänopetuksen tohtori Lawrence Gordonille ja Adamille, John Kramer (Tobin Bell) lähtee käymään Meksikossa sijaitsevassa sairaalassa jonka pitäisi pystyä parantamaan parantumaton aivosyöpä. Sairaalan johtavat tutkijatohtorit Cecilla Pederson (Synnøve Macody Lund) ja Mateo (Octavio Hinojosa) vakuuttavat hoidon olevan turvallista ja toimivaa. Pian John Kramer tajuaa kaiken olevan vain valheellista kulissia ja tämän sairaalan ei ole tarkoituskaan parantaa mitään syöpiä vaan kerätä rahat elämänilonsa menettäneiltä syöpäpotilailta. Sairaalan työntekijät löytävät itsensä pian lukitusta huoneesta erilaisissa laitteissa kiinni tutun kolmipyörällä ajalevan nuken ja kasettisoittimen kanssa. Toinen sairaalanpotilas Parker Sears (Steven Brand) ja Johnin tukiryhmänjäsen Henry Kessler (Michael Beach) vedetään myös mukaan melko sairaaksikin menevään tapaukseen. Tuttu selviämispeli elämästä ja kuolemasta on jälleen alkanut.

Saw X on viihdyttävän onnistunut eräänlainen väliosan ja jatko-osan risteytys ja samalla armottomin ja brutaalein Saw elokuva. Kevin Greutert kuljettaa tapausta mukavalla tempolla eteenpäin esitellen tarinan avainpelaajat toimivasti katsojalle. Aijempiin Saw elokuviin nähden tylyjä kierroksia on tällä kertaa lisätty pari pykälää lisää ja tunnelma kirjaimellisesti repii ihmisuhreja kappaleiksi. Gore-efektit lyövät kättäyhteen melkoisen rumalla vimmalla sillä uudet Saw ansat tuovat häijynolon valkokankaalta teatterissa-istuvan katsojan iholle. Varsinkin silmät ja aivot saavat oman annoksen inhottavaa kyytiä tarinan keskellä. Vesilautailua ja röntgenkuvausta käytetään toisenlaisiin hieman ikäviin tarkoituksiin. Saw X on eräänlainen sairaskertomus kauhuelokuvaksi puettuna.

Josh Stolbergin ja Pete Goldfingerin ”Jigsaw:2017” & ”Spiral:2021” käsikirjoittama Saw X on taattua Saw menoa alusta loppuun, jossa tällä kertaa pelataan tuttua peliä ylimielisillä ja ilkeillä lääkäreillä jotka leikkivät ihmisten elämillä. Samalla tarina yrittää ottaa kantaa sairaaloiden lupaamiin toimenpiteisiin ja siitä kenellä on oikeus luvata jotain mitä ei lopulta voidakkaan tehdä ja minkälaisen hinnan tälläisestä valheesta voi joutua pahimillaan maksamaan. Rujo ja umpikiero finaali Charlie Clouserin tutun Hello Zepp sävelmän soidessa taustalla jättää hetkeksi aikaa sopivan inhotavan olotilan joka linkittää tapahtumat Saw:n, Saw II:sen ja osittain Saw III:sen tapahtumiin ja tuttuun Saw menoon nähden mikään ei ole sitä miltä aluksi näyttää ja tuntuu lopputeksteihin saakka.

Saw elokuvien pääarkkitehti Tobin Bell pääsee oikeastaan ensimmäisen kerran Saw X:ssä Saw tarinan päärooliin sillä aijemmissa Saw elokuvissa John Kramer on ollut tarinoiden taustalla. Tobin Bell hoitaa kylmäävän elämästä opetuksia antavan sarjamurhaajan roolin kylmän viileästi. Aijemmista Saw elokuvista tutut Shawnee Smithin Amanda Young ja Costas Mandylorin etsivä Mark Hoffman palaavat toimivasti tuttuihin rooleihinsa. Steven Brand ja Michael Beach hoitavat keskeiset roolinsa tarinan taustalla toimivasti. Synnøve Macody Lund, Octavio Hinojosa, Renata Vaca ja Paulette Hernandez Meksikolaisen syöpäsairaalan henkilökuntana tuppaavat jäämään enemmän tai vähemmän näyttävien roiske-efektien uhreiksi.

Kokonaisuutena Saw X on yksi parhaimmista Saw elokuvista joka palauttaa näyttävän karmivasti Saw:n ja John ”Jigsaw” Kramerin Saw tarinoiden alkulähteelle. Ja kun Saw ympyrä näinkin onnistuneesti tuli päätökseen niin John ”Jigsaw” Kramerin voisi tämän jälkeen päästää Saw eläkkeelle.

”Game Over”

Arvosteltu: 29.09.2023

Lisää luettavaa