Useimpien muiden re-make -elokuvien tapaan tämäkin on melko turha.

4.10.2006 21:24

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Sabrina
Valmistusvuosi:1995
Pituus:122 min

Sabrina on re-make Billy Wilderin vuonna 1954 ohjaamasta klassikkoelokuvasta Kaunis Sabrina. 1990-luvulla alkoi re-make -elokuvien buumi, eikä se vieläkään osoita laantumisen merkkejä, pikemminkin päinvastoin. Eikä tämäkään poikkea useista muista samankaltaisista elokuvista. Tässäkin tapauksessa Wilderin Sabrina on parempi kuin Pollackin Sabrina.

Juoni on melko tarkkaan samanlainen kuin alkuperäisenkin Sabrinan. Sabrina Fairchild (Ormond) on rikkaan Larrabeen perheen autokuskin tytär. Sabrina katselee salaa nuorta David Larrabeettä (Kinnear). Sabrina lähtee Pariisiin muutamaksi vuodeksi. Kun hän palaa takaisin Yhdysvaltoihin ja kotiseuduilleen, niin hänen ja Davidin välille alkaa kehittymään suhde. Davidin velipojalla ja ison firman pomolla Linus Larrabeella (Ford) on kuitenkin omat suunnitelmansa Davidia varten ja Sabrina ei sovi niihin.

Pollackin Sabrinalla on melko paljon yhteistä Wilderin Sabrinan kanssa. Sentään mistään Psyko-kaltaisesta kopiointi kohtaus kohtaukselta ei tässä ole kyse. Tosin ei tämä anna paljon mitään uutta alkuperäiseen verrattuna. Tässä on vain lähinnä otettu alkuperäisestä elokuvasta juoni, kohtauksia ja joitakin repliikkejä, ja sitten siirretty tapahtumat 1950-luvulta 1990-luvulle. Olisi siinä voinut olla vaikka joku toinen näkökulma tai tehdä tämä uudempi versio jollakin eri tavalla kuin alkuperäinen.

Sabrinan juoni oli ehkä 1950-luvulla vielä uusi idea, mutta juonikuviota on käytetty jo 1990-luvulle tultaessa sen verran usein, että tämä uudempi versio vaikuttaa auttamattoman kliseiseltä.
Käsikirjoitus on sentään vielä ihan toimiva, vaikka se onkin melko samankaltainen alkuperäiseen elokuvaan verrattuna. Elokuva kuitenkin sortuu välillä turhankin paatokselliseksi, eikä kykene pitämään katsojaa otteessaan. Sentään ihmissuhdekuviot on ihan kivasti toteutettuja ja vitsaillaan hyvin rikkaiden ihmisten kustannuksella. Mutta alkuperäisessä vuoden 1954 versiossa tämä huumoripuoli on hieman sujuvampaa. Tässä päivitetyssä versiossa piikit menevät hieman hukkaan.

Harrison Fordin ura on ollut 1990-luvun puolesta välistä lähtien vahvassa vastatuulessa. Mies ei ole paljon hyviä rooleja saanut. Tässä hän tekee loistavaa työtä, eikä alkuperäistä Linusta näytelleen Humphrey Bogartin tarvitse hävetä Fordin suoritusta haudassaan. Tosin välillä kyllä tulee mieleen, että onko tämä elokuva räätälöity Fordia varten. Julia Ormond on omassa roolissaan hieman pökkelömäinen, eikä pääse lähellekään Audrey Hepburnia. Greg Kinnearista voin sanoa ihan samaa. Hän ei pärjää alkuperäisessä leffassa Davidia näytelleelle William Holdenille.

Sabrina on melko turha re-make, vaikkei edustakaan niiden pohjasakkaa. Alkuperäinen on selkeästi parempi, enkä oikein tiedä keille tätä suosittelisin. Kaipa tämän ainakin Harrison Fordin takia katsoo. Ja varmaan tämä on niillekin ihan mielekästä katseltavaa, joilla on joku kammo mustavalkoisia vanhoja elokuvia kohtaan.

nimimerkki: Ville

Arvosteltu: 04.10.2006

Lisää luettavaa