Täysin ensimmäisen osan armoilla kulkeva jatko-osa oli nykypäivän tehtailussa kai väistämätön, mutta kyllä tätä ilmankin olisi pärjätty.

6.10.2012 22:34

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Taken 2
Valmistusvuosi:2012
Pituus:91 min

Nopeatempoisen toimintamäiskeen ympärille luotu Taken-hitti yllätti katsojat posiitiivisesti saavuttuaan 2008. Nyt samoissa lähtökuopissa ollaan taas, kun Taken 2 sai ensi-iltansa. Ainakin Suomessa uuden Vareksen tieltä väistynyt leffa on saanut promotaationsa vahvasti ainakin netissä esille.

Kunnon tujauksen luoteja ja nyrkkiä Albaaneille jakanut ex-agentti Bryan Mills (Neeson) on lomailemassa perheensä kanssa Istanbulissa, kunnes Isä-Albaanit iskevät Millsin ja hänen kovia kokeneen perheensä kimppuun. Bryan ja ex-vaimo Lenore (Janssen) kaapataan. Aika käy vähiin, joten kaappaukselta säästynyt tytär Kim (Grace) uskollisena isälleen lähtee mukaan kortteliralliin, jossa nopeus on valttia ja viileät hermot malttia.

Yleisölle annetaan ehkä turhankin paljon sitä, mitä he tulivatkin hakemaan: Liam Neesonin hahmo edelleen ripeä, suoraviivainen ja säälimätön roistoja vastaan. Ongelmana kuitenkin on, että ukko on kirjoitettu olemaan kaikesta huolimatta aina aikaansa edellä. Lähes yli-inhimillinen paikannuskyky, ampumatarkkuus, paineensietokyky ja aikidotaidot ovat niin kliseisen hölmöjä, että elokuvan aikana turhautuu useamman kerran. Käsikirjoituksen takia kärsivät myös tarinan kannalta turhat hahmot ja ulkopuoliselta tuntuvat ” hei, olemme taas perhe ”– kohtaukset.

Kaikki temput tapahtuvat silmänkäänteessä ja tilanne elää koko ajan. Toiminta jää kuitenkin pohjustamatta ja muutenkin heikoksi. Teknisellä tasolla mikään ei oikein näytä toimivan, vaikka näyttämisen halua selvästi on. Leikkaus on niin nopeaa ja suttuista, ettei siitä saa kunnolla tolkkua. Liam Neesonin hahmon ei tarvitse kuin vähän takin hihaa fläpäyttää, niin Albaani ottaa maassa jo lukua. Kohtausten hiomattomuus jää häiritsevän katkonaiseksi ja mieltä rassaavaksi. CGI on kuitenkin hillityä, stuntit kovaluokkaisia ja autot lentelee läjään kuin parvi sokeita lokkeja.

Täysin ensimmäisen osan armoilla kulkeva jatko-osa oli nykypäivän tehtailussa kai väistämätön, mutta kyllä tätä ilmankin olisi pärjätty. Mitään uutta ja mullistavaa ei tarjoilla, vaan sitä samaa tuttua ja turvallista PG-13 trilleriä.

Arvosteltu: 06.10.2012

Lisää luettavaa