Tavallista oudompi keski-iän kriisi.

21.2.2012 08:53

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Stranger Than Fiction
Valmistusvuosi:2006
Pituus:115 min

Kaavoihin kangistuneen verovirkailijan Harold Crickin (Will Ferrell) rutinoitunut elämä saa äkkinäisen muutoksen eräänä keskiviikkoaamuna. Hän alkaa nimittäin kuulla päänsä sisällä kertojaäänen (Emma Thompson) kuvailevan hänen tekemisiään ja ajatuksiaan. Ensin Crick luulee tietenkin menettäneen järkensä, mutta jokin kertojaäänen tarkoissa selostuksissa saa miehen uskomaan, että hän on oikeasti päähenkilö kirjailijan tekstissä. Ainakin viimeistään, kun ääni ilmoittaa, että ”vähän hän tiesi siitä, yksinkertainen teko johtaisi hänen kuolemaansa.”

Tämä erikoinen keski-iän kriisi saa päähenkilön huomaamaan, että tähän mennessä eletystä elämästä ovat jääneet puuttumaan ne tärkeät asiat. Niin moni asia on jäänyt kokematta ja tekemättä. Eikä ole löytynyt sitä rakkauttakaan. Rakkaushuoliin vastauksena Crickin elämään astuu pientä konditoriaa pyörittävä Ana Pascal, johon Crick rakastuu korviaan myöten huolimatta tämän vihamielisestä asenteesta verohallintoa kohtaan. Vai ehkä juuri siksi? Pascal on Crickin vastakohta rohkeana ja aatteitaan julistavana toiminnan naisena.

Will Ferrell pääroolissa herra Crickinä on sopivassa suhteessa koominen ja traaginen. Ferrell ei ylinäyttele tai ilveile kuten monesti muissa elokuvissa hänellä on pahasti tapana. Ferrellin roolihahmo koskettaa yrittäessään laittaa elämänsä kuntoon ennen hänelle käsikirjoitettua kuolemaa. Emma Thompson on täydellinen ilmentymä neuroottisesta ”writer’s blockista” kärsivästä kirjailijasta. Thompsonin esittämä Karen Eiffel on tukka pystyssä ketjussa röökiä polttava ihmisraunio. Ei mitään Järki ja tunteet -kamaa siis. Hienot roolisuoritukset tekevät myös Maggie Gyllenhaal anarkistileipurina ja Dustin Hoffman kirjallisuuden tutkijana. Queen Latifan roolisuoritus kirjailijan assistenttina jää melko pintapuoliseksi.

Lopulta elokuva sortuu perinteisen romanttisen komedian puolelle toisaalta paljastaen, että myös pelkkiä tragedioita kirjoittavasta hullusta kirjailijasta taitaa löytyä hitunen inhimillisyyttä. Liian ennalta arvattava elokuva ei ole ja juoni pitää otteessaan loppuun saakka.

Arvosteltu: 21.02.2012

Lisää luettavaa