Tarinapohjaisena elokuvana huono, mutta voimakkaina kuvina, ääninä ja mielleyhtyminä erinomainen.

17.5.2004 16:23

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Irréversible
Valmistusvuosi:2002
Pituus:95 min

Irréversible on omituinen tapaus. Se on editoitu käänteiseen järjestykseen kuten Memento. Jokainen kahdestatoista kohtauksesta on yhtenäisellä otoksella kuvattu ja jos katsoo tarkasti, huomaa, että kohtaukset oikein päin editoituna muodostavat yhtenäisen kamera-ajon.

Tarina kertoo arviolta 30-vuotiaista ihmisistä, kostosta, uskollisuudesta, rakkaudesta ja tuskasta ja elämään ilmaantuvasta väkivallasta.

Irréversible on omalla, kieroutuneella ja katsojaa palkitsevalla tavalla kaunis elokuva. Jos vatsa ja mieli kestää alussa olevat uskomattoman väkivaltaiset kohtaukset, voi sittemmin rauhoittua kuvien muuttuessa valoisimmiksi ja seesteisimmiksi tarinan edetessä kohti tapahtumaketjun alkua.

Käsikirjoitus ei perustu tarinaan, vaan kuviin ja voimakkaaseen äänimaailmaan ja on helppo uskoa, että tiukkaa käsikirjoitusta ei ole voitu tehdä niin pitkillä otoksilla tehtävään elokuvaan, minkä huomaa esim Casselin sekoillessa repliikeissään.

Näyttelijöiden suoritukset ovat sopivia. Ei liian etäisiä, mutta tarpeeksi uskottavia, että henkilöistä välittää ja tekniikan toteutus on erinomaista. On hankala miettiä miten elokuvan meikkejä on voitu toteuttaa ilman leikkaamisen sallimaa rakoa, mutta kaikesta huolimatta ne toimivat.

Irréversible on tarinapohjaisena elokuvana huono, mutta voimakkaina kuvina, ääninä ja mielleyhtyminä se on erinomainen.

nimimerkki: Jurpo

Arvosteltu: 17.05.2004

Lisää luettavaa