Psykologinen trilleri, johon on sekoitettu pieni määrä splätteri-ominaisuuksia ja huumoria.

14.10.2008 10:29

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Disturbia
Valmistusvuosi:2007
Pituus:105 min

”Every killer lives next door to someone.”

Kale (Shia LaBeouf) menettää isänsä traagisesti auto-onnettumuudessa. Vuotta myöhemmin hänen espanjanopettajansa ottaa aiheen puheeksi, ja Kale ei voi tehdä muuta kuin läimäistä. Siitä Kale saa rangaistukseski kolme viikkoa kotiasrestia. Varmuuden vuoksi hänen jalkaansa asennetaan hälytin, joka rupeaa hälyttämään jos Kale poistuu pihaltaan. Ajan kuluksi hän alkaa vakoilla naapureitaan, ja kiikariin osuukin naapuri, jolla on jotain salattavaa. Kale ystävineen aikoo ottaa selvää asiasta.

Paranoia on psykologinen trilleri, johon on sekoitettu pieni määrä splätteri-ominaisuuksia ja huumoria. Näyttelijät ovat aivan mahtavia, varsinkin läpimurtonsa tässä elokuvassa tehnyt Shia LaBeouf. Viimeistään tässä vaiheessa rupean katsomaan enemmän hänen elokuviaan. Näyttelijöistä toinen, joka onnistuu roolissaan on David Morse kylmänviileänä salamurhaajana ja kilttinä naapurina. Hän saa aina niskakarvat pystyyn ilmestyttyään ruutuun. Murhaaja myös katoaa hyvin nopeasti ja ilmestyy vielä nopeammin selän taakse. Se jos mikä säikäyttää katsojan. Silti kyseessä ei ole mikään yliluonnollinen murhaaja, kuten vaikkapa Freddy Krueger, vaan aivan normaali…tai no, vähän viksahtanut naapuri. Jännitys-, tai etten sanoisi jopa kauhuelementit ovat juuri niin jännittäviä ja karmivia kuin pitääkin. Sydän pomppii kurkkuun monessa kohtauksessa.

Paranoia yllätti itseni positiivisesti aivan täysillä. Elokuvan alkupuolella se menettää vähän tehoaan, kun mitään ei ala tapahtua, mutta juuri silloin se iskee ruutuun täydellistä jännitystä. D.J. Caruso ja Shia LaBeouf jatkavat yhteistyötään näihin aikoihin teattereissa pyörivässä Eagle Eyessä, joka vaikuttaa sekin mielenkiintoiselta. Odotan innolla kaksikon uusia filmejä.

Arvosteltu: 14.10.2008

Lisää luettavaa