Parempia agenttiparodioita saa hakea todella pitkään.

1.11.2008 21:44

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Get Smart
Valmistusvuosi:2008
Pituus:112 min

Maxwell Smart (Steve Carrell) tekee töitä CONTROL-nimiselle agenttijärjestölle, ja hänen suurena haaveenaan on päästä kenttähommiin. Kun hän vihdoin pääsee kenttähommiin ja ylennetään siinä samalla agentti 86:ksi, hän saa tehtäväkseen pysäyttää rikosllisjärjestön KAOS:in. Avukseen hän saa kokeneen agentti 99:n (Anna Hathaway).

Peter Segalin upouusi komedia, Salainen agentti 86 on päivitetty elokuvaversio Mel Brooksin samannimisestä 60-luvun humoristisesta TV-sarjasta. Peter Seagalin itse muistan parhaiten laadukkaasta komediasta Mies ja alaston ase 33 1/3. Miten kävi? Vastasiko Salainen agentti 86 odotuksiani?

Vastaus on kyllä. Aiemmin mainitsemani Mies ja alaston ase -trilogian päätösosan tapaista hulvantonta menoa en osannut odottaa, mutta yllätyksekseni sitä kuitenkin tuli tuutin täydeltä. Vitsit ovat mehukkaita ja oikein oivaltavia, vaikka sekaan on ujutettu imelää ja Friedberg-Seltzer kaksikon läpikulutettua törmäilyä, onneksi hyvin vähän, ja Carrellin pokkailme on juuri se, mikä pitää koko hommmaa kasassa. Hänen lausahduksensa ja dialogi, jota hän käy vastanäyttelijöidensä kanssa, tuovat mieleen legendaarisen Leslie Nielsenin roolin Frank Drebininä elokuvassa Mies ja alaston ase. Sivuosissa hilluvat The Rock aka Dwayne Johnson, jonka näyttelytaito on paljon parempaa mitä ex-vapaapainijalta voisi odottaa, David Koecher ja Terry Crews, jotka esittävät CONTROL:n mukamas kovia jätkiä, Masi Oka (mm. Heroes-TV-sarja) nörttinä, ja Bill Murray, jonka pieni sivurooli agentti 13:na tuo hymyn huulille. Vapaapainija David Slingh aka The Great Khali esittää vähä-älyistä, mutta voimakasta pahista, joka parodioi selvästi James Bondin kuuluisinta vastustajaa, Rautahammasta.

Salainen agentti 86:een on lisätty myös dramatiikkaa, mikä omasta mielestäni ei ole ollenkaan huono asia, sillä katsoja saa nähdä myös Smartin sympaattisen ja herkemmän puolen. Toimintakohtaukset ovat oikein hyviä, joiden sekaan on lisätty rutkasti nauruhermoja repeilyttävää huumoria. Koko elokuvan ajan meno on hurjaa ja hauskaa, ja miljöön vaihtuminen sopivaan tahtiin pitää mielenkiinnon yllä. Salainen agentti 86:n kesto saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa huolestuttavalta, mutta aika lentää kuin silkkisiivillä, joten kyllästyminen ei tule mieleenkään. Salainen agentti 86 yllätti positiivisesti, ja nyt tähän arvostelun loppuun voisi sanoa, että parempia agenttiparodioita saa hakea todella pitkään.

Arvosteltu: 01.11.2008

Lisää luettavaa