Energinen toimintaseikkailu, joka ei oikein saavuta vanhojen Universal hirviöelokuvien henkeä missään vaiheessa.

9.6.2017 09:33

Universal elokuvayhtiöltä maailmalle vuonna 1932 pötkähtänyt sideharsoinen kummajais otus Muumio on jälleen saanut uuden elokuva tulkinnan ja samalla Universal yhtiö aikoo herätellä enemmänkin vanhoja hirviöelokuvia henkiin tallistaan. Vuosien saatossa Muumiosta tehtiin muutamia erilaisia elokuvia. Kesällä 1999 Stephen Sommers ohjasi Muumiosta varsin harmittoman viihdyttävän seikkailuelokuvan, mutta tämän jatko-osat olivat enemmän tai vähemmän jo melkoisia sekasotkuja. Vuoden 2012 loppupuolella Universal yhtiö päätti pistää Muumion tarinan kokonaan uusiksi. Ohjaajaksi oli aluksi ehdolla tunnelmallisesta kauhudraama Mamasta tuttu Andrés Muschietti, joka kuitenkin jätti kiireidensä vuoksi pestin lähinnä käsikirjoittajana tutuksi tulleelle Alex Kurtzmanille.

Ryhmä amerikkalaisia sotilaita suorittaa salaperäistä tehtävää yhdellä Lähi-idän kriisipesäkkeistä. Taistelun tuoksinnassa omia asioita ajavat Nick Morton (Tom Cruise) ja Chris Vail (Jake Johnson) huomaavat maahan muodostuneen erikoisen reiän. Kuilu paljastuukin paljon syvemmäksi. Pian tapauksesta kiinnostuneet tohtori Henry Jekyll (Russell Crowe) ja historiantutkija Jenny Halsey (Annabelle Wallis) kertovat oman teoriansa aikanaan kostonhimolla suuria ikävyyksiä aikaan saanut prinsessa Ahmanet (Sofia Boutella) on haudattu juuri tänne. Ryhmä päättää kuljettaa paikalta löydetyn mystisen arkun lisätutkimuksiin, mutta kukaan ei aavista minkälaisen voiman ovat ihmiskunnan keskuuteen tuomassa.

The Mummy on viihdyttävän näyttävä kauhuelementeillä ladattu toimintaseikkailu ja hyvin rullaava kesäleffa. Alex Kurtzman saa tarinaan hyvän annoksen potkua ja kuljettaa tarinaa eteenpäin sopivalla tempolla. Käsikirjoitus tiimiin lukeutuvat Tom Cruisen Mission Impossible ja Jack Reacher elokuvia kynäillyt Christopher McQuarrie, näyttävistä, mutta tarinaltaan hieman ontuvista sci-fi elokuvista tuttu Jon Spaihts ja Hollykylän perusduunari David Koepp ovat yhdistäneet viihdyttävästi historiaa ja nykypäivää yhdistävän elokuvan. Tälläisellä käsikirjoitus kokoonpanolla on kuitenkin hieman yllättäen saatu aikaiseksi täyteen ahdettu geneerisen tasapaksu tarina: historiallista petoskertomusta, toimintaseikkailua, hirviöhenkistä kauhuelokuvaa ja katastrofitrilleriä. Täten sellainen vanhanajan kunnon seikkailuelokuvan henki ja fiilis katoaa kaiken mäiskeen keskellä. Toki matkalle mahtuu pari kivaa jippoakin, jotka pohjustavat tulevia Universalin hirviöelokuvia.

Teknisella tasolla The Mummy tarjoaa melkoisen silmäkarkki efektimyrskyn ja muutaman kädet teatterinpenkistä puristavaa jännityskohtausta. Näiden viime aikaisten lontooseen ja englantiin sijoittuvien terroristi-iskujen jälkeen kaikki eivät vältämättä katso hyvällä kohtausta jossa ihmiset juoksevat paniikissa hajoavia rakennuksia ja suurta pölypilveä karkuun Lontoon keskustassa.

Tom Cruisen esittämä Nick Morton ei olekkaan puhdaspulmunen sankari vaan enemmänkin ahne liikemies, joka kylläkin painelee kuin Ethan Hunt parhaina päivinään. Russell Crowe irrottelee mainiosti yhdessä uransa erikoisimmista rooleista. Sofia Boutellan pahisprinsessa ei ollut huono, mutta välillä koko hahmo tuntui eksyneen jostain rock-konsertista riehumaan ihmisten ilmoille. Annabelle Wallisin tehtäväksi jää pysytellä Tom Cruisen rinnalla kyydissä mukana. Courtney B. Vance on sotilaita komentava eversti ja Javier Botet historiallinen ikävämpi hahmo Set.

Kokonaisuutena The Mummy on energinen toimintaseikkailu, joka ei oikein saavuta vanhojen Universal hirviöelokuvien henkeä missään vaiheessa.

Arvosteltu: 09.06.2017

Lisää luettavaa