Elokuva ansaitsee hatun noston.

30.10.2006 23:09

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Star Wreck - In the Pirkinning
Valmistusvuosi:2005
Pituus:100 min

Star Wreckin aito DVD-julkaisu nettilevityksen jälkeen hakenee paikkansa friikkien hyllyssä. Lätty on tehty piteetillä ja yltää tasoltaan usean isoveljensä yläpuolelle. Elokuva itsessään ei iske tähän kuluttajaan, mutta hyvät hetkensä ja pointtinsa leffallakin on.

Kapteeni Pirk saa päähän pinttymän valloitusliikkeestä, jonka tavoitteena ei ole vain maailman vaan maailmankaikkeuden ylivallan saavuttaminen. P-liiton perustana on Venäjän asevalta ja Pirkin kyltymätön voiton tahto. Sekä ammattitaidoiltaan ja sitoutumiseltaan horjuva miehistö.

Seitsemän vuoden harrastelijasavottana syntynyt elokuva ansaitsee hatun noston. Tekijöiden antaumuksellisuus on luokkaa priima. Elokuvallinen ja tekninen anti onkin toinen juttu. Leffassa on leikkauksia jotka töksähtävät ja muutamassa kohdassa äänisynkka on pielessä. Näyttelijöiden työtä on turha kovin tiukkapipoisesti arvostella, koska leffaa ladatessa masiinaan tietää mitä on tilannut.
Tarinana elokuva etenee loogisesti, ei siinä mitään. Tyylilajin sisältämää insinööri-teekkarihuumoria kohtaan vain alkaa tulla väsymystä jo alkuaskelmilla.
Voi olla kohteliaisuus tekijöitä kohtaan, kun mieleen juolahti leffan aikana Mel Brooks. Jos hän olisi ollut mestaroimassa leffaa, niin sukulaisuus olisi ollut tunnistettavaa. Ja toisaalta tuli mieleen Peter Jacksonin alkuaikojen omakustanne-splatterit. Ehkä tälläkin tuotantoporukalla odottaa oma King Kong kässäreiden synnytyslaitoksella. Yrityksestä homma ei ainakaan jää kiinni.

Tehosteosasto – ottaen huomioon tuotannon harrastestatuksen – on tehnyt mahtityön. Jokainen joka on joskus kokeillut oman leffan tekoa, voi ymmärtää edes hitusen vaatimuksista. Tuotantopoppoo voi olla ylpeä lopputuloksesta. Briiffausta porukka olisi tarvinnut elokuvallisista puolista.

Kaikkinensa maailmankaikkeuden elokuvien joukossa Star Wreck on oma lukunsa, ja jos takapihaparodia yhdistettynä sci-fiin ei uppoa, niin parempi jättää pläjäys hyllyyn.

DVD:n extrat antavat lisävalaistusta tekijöistä ja heidän tuotoksestaan mielenkiintoisella tavalla. Iso plussa siitä, mutta katso lisäsälät vasta elokuvan jälkeen etteivät pirut myy itseään ja ajatuksiaan sinulle. Siinä saattaa hämärtyä puolueettomuus elokuvaa kohtaan.

Arvosteltu: 30.10.2006

Lisää luettavaa