A-luokan vanhanaikaista ryminää.

28.9.2023 09:07

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:Expen4bles
Valmistusvuosi:2023
Pituus:103 min

Barney Ross (Sylvester Stallone) johtaa sekalaisten kelmien uhrattavaa yksikköä ja kakkosmies on Christmas (Jason Statham) jonka tyttöystävä Gina (Megan Fox) kuuluu myös yksikköön ja omaa tulisen latinoluonteen. Näljäinen sotaherra Rahmat (Iko Uwais) kaappaa atomiaseiden komponentteja, tappioita tulee ja CIA:n liero Marsh (Andy Garcia) laittaa Christmasin hyllylle ja vahvistuksina tiimiin on Easy Day (Curtis Jackson), moottoriturpainen Galan (Jacob Scipio) ja Lash (Levy Tran) joka on nimensä veroinen. Muu tiimi lähtee Rahmatin perään, Christmas sooloilee perässä ja tämän seuraan liittyy thaimuusaaja Decha (Tony Jaa). Juoksevana gagina on Toll Roadin (Randy Couture) kukkakaalikorva ja Gunnar (Dolph Lundgren) on ollut jo kuusi kuukautta selvin päin. Asetelman ja henkilöiden tultua selviksi alkaa ryminä missä pahiksista tehdään raakaa suikalelihaa.

Neljäs osa uhrattavien paukkuvia toilauksia noudattaa toimivaksi todistettua A-luokkaisen mäiskeen ja naljailun yhdistelmää. Ohjaajan paikalla istuu Scott Waugh, mutta tässä genressä ja aiheesta äxön-legendojen roolituksissa ei paljoa ole ohjattavaa. Syltty, Dolppa ja muut retkut ovat taatusti rooliensa tasalla ja vanhanaikaisen ryminän lisäksi ovan vanhanaikaisen moraalin ystäviä missä naisia kohdellaan kunnioituksella. Jacob Scipio ja Curtis Jackson ovat toimivia vahvistuksia ja Megan Fox ja Levy Tran rymistelevät ukkojen mukana ja kun pääasiallinen ryminä on ammuskelua ja kädessä pidettävillä mäiskintää niin uskottavuus ei ropise. Andy Garcia on CIA-liero ja Iko Uwais on arpikasvoinen ja sadistinen roisto joka käyttää kahta teroitettua tonfaa ja henkilökohtaisen rohkeuden puutteesta tätä ei voi syyttää. Tony Jaa pääsee näyttämään toimintakykyjään Hollywood-muskelin avulla ja Decha ei tarvitse pyssyjä ollakseen äärimmäisen vaarallinen ja pähkähullu.

Meininki pysyy miellyttävän karkeana ja käsikirjoituskin antaa tiiviille ryminälle oikeutuksen. Iso ongelma on kuitenkin tarinan lopetuksessa joka vesittää koko elokuvan juonen ja löyhkää pelkuruudelta tuottajaportaassa ja sellainen ärsytyskäänne ei ole ollenkaan mukava leffan lopetukseen. Tämä paha kurttu poislukien leffa on A-luokan toimintaa missä kiroillaan, veri tirskuu ja modernit efektit mahdollistavat sen, että kelmi voi pudota käsikähmästä ja liiskata kallonsa lattiaan samassa otoksessa.

Leffassa on roistoja, ryminää ja naljailua isolla mitalla ja inhottava loppukäänne nakertaa loppusaldoa aika ankaralla otteella. Se ei ole ollenkaan ja todistaa että toimintaleffan loppuvaikutelman voi pilata muullakin kuin itsesensuurilla.

Arvosteltu: 28.09.2023

Lisää luettavaa