Sir Christopher Leen monet kasvot


Valkokangaslegenda Sir Christopher Leen kuolema 93 vuoden iässä (7.6.) on saanut monet elokuvafanit ja julkisuuden henkilöt muistelemaan karismaattista tähteä. Mm. ohjaaja Peter Jackson, jonka Taru sormusten herrasta- ja Hobitti-trilogioissa Lee teki yhden viimeisistä rooleistaan, on todennut Facebook-sivullaan näyttelijäkuuluisuuden olleen kaikin tavoin maailmanmies. Tämä tunsi laajalti taiteita, politiikkaa, kirjallisuutta, historiaa ja tieteitä, Jackson kirjoittaa.

Suomessa mm. Kalevala-tietämyksestään ja toisen maailmansodan aikaisista aikeistaan taistella suomalaisten rinnalla tunnettu Lee oli syntyjään lontoolainen ja myös kuoli paikallisessa sairaalassa sunnuntaina muutamia päiviä jatkuneiden hengitys- ja sydänvaivojen jälkeen. Aina 1940-luvulta asti leffarooleja tehneen brittiherrasmiehen muistoa kunnioittaaksemme: alla poimintoja Leen elokuvista, joiden pariin voi uppoutua vaikkapa maratoonin merkeissä viikonlopun aikana.


Hugo (2011)

1930-luvun Pariisiin sijoittuvassa ja myös aitona 3D-versiona saatavilla olevassa seikkailussa Leellä oli sivurooli Monsieur Labissena. Leffatykin arvostelija Hetos totesi Leen olleen aina onnistunut valinta.

Leffa nähtävillä: SF Anytime, Plejmo, iTunes, Viaplay


The Resident (2011)

Suomalaisohjaaja Antti J. Jokisen trillerin näyttelijäkaartiin kuului mm. Oscar-palkittu Hilary Swank. Lee esiintyi elokuvassa Swankin hahmon vuokraisännän isoisänä.

Leffa nähtävillä: Netflix, Plejmo, iTunes


Taru sormusten herrasta -trilogia (2001-2003)

Velho Sarumanina hobitteja ja kollegaansa Gandalfia vastaan käyvä Lee oli Leffatykin arvostelija Siperia Jonesin mukaan hyvässä vireessä vielä vanhoilla päivillään.

Leffat nähtävillä: SF Anytime, Plejmo, iTunes, Viaplay (vain 1. ja 3. osa)


007 ja kultainen ase (1974)

James Bondia vastaan ei kannata kenen tahansa kukkakepin lähteä. Nimimerkki Jurpon mukaan Lee hyödyntää roolissaan kelmi Scarmangana ehdotonta karismaa, missä alkaa jo olla iän antamaa arvovaltaa.

Leffa nähtävillä: iTunes


Uhrijuhla (1973)

Nimimerkki Cuomi kirjoittaa, että Lee varastaa lordi Summerislenä show'n. Pakanajoukkoa johtava eksentrinen lordi ja tämä elokuva kuuluvat ehdottomasti tämän listan parhaimmistoon.

Leffa nähtävillä: iTunes


Muumio (1959)

Hammer-elokuvayhtiön kauhurainoissa Lee näytteli studion Muumio- ja Dracula-sovituksissa itsensä ihmisten mieliin. Egyptiläistä muinaishirviötä itseään esittävästä Leestä Leffatykin arvostelija Raato-A kertoo, ettei miestä leffassa juuri ilman muumiokääreitä näy, mutta Leen silmät ovat varmasti maailman pelottavimmat.

Leffa nähtävillä: iTunes


Dracula/ Pimeyden prinssi (1958)

Ainakin yhdessätoista eri elokuvassa verenhimoista Draculaa näytellyt Lee teki kyseisen roolin ensimmäisen kerran valkokankaalla tämän elokuvan puitteissa. Kuten nimimerkki Jurpo kirjoittaa: "Leen vimmainen suoritus Draculana ei sisällä mitään koomista tai vähättelevää piirrettä. Ylväs olemus, huolellisesti artikuloitu englanti ilman paksua aksenttia ja järkälemäinen karisma luo todella seksikkään pahiksen, johon verrattuna muut näyttelijät ovat pelkkiä statisteja."

Leffa nähtävillä: iTunes


Lähteet: The Guardian, The Telegraph, BBC, HS

Kuva: Siebbi

R. Isoviita 12.06.2015 klo 19:15

Uusimmat uutiset

Alienin sijasta ritareita Ridley Scottin tulevassa elokuvassa

Adam Driver mahdollisesti mukana.

R. Isoviita

Scorseselta kysyttiin naisten asemasta elokuvissaan – ohjaajalegenda tuskastui

The Irishman-ohjaaja on viime aikoina ollut kohun kohteena myös Marvel-kommentistaan.

R. Isoviita

Jokerin vanavedessä: studio harkitsee erilaista Teräsmies-leffaa

Lisää DC-tarinoita valkokankaille.

R. Isoviita

Iso teatteriketju järjestää Star Wars -maratonin, joka todella kysyy kuntoa

Jää silti kakkoseksi Marvel-putkelle.

R. Isoviita

Netflix perui Oscar-palkitun ohjaajan leffan – kuvausten piti alkaa ensi viikolla

Leffan oli tarkoitus perustua menestyskirjailija Knausgårdin elämään.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...