Shrek kolmas (2007)
- 2007
- Chris Miller, Raman Hui
- Andrew Adamson, Aron Warner, Chris Miller, Jeffrey Price, Peter S. Seaman
- Pääosissa:
- Antonio Banderas, Antti Tuisku, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Eric Idle, John Cleese, Jukka Rasila, Julie Andrews, Mike Myers, Rupert Everett, Samuli Edelmann
- Pituus:
- 92 min
- Genret:
- Komedia, Seikkailu, Animaatio
- Elokuvasarja:
- Shrek, Shrek 2, Shrek kolmas
Shrek kolmas oli tämän syksyn ehdoton pakko-nähdä -elokuva ja viimein tarjoutui oiva tilaisuus päästä näkemään kyseinen elokuva. Odotukset eivät olleet kovinkaan korkealla, sillä päädyimme katsomaan dubattua versiota ja minun ennakkoluuloni suomidubbauksiin on aina olleet korkeat. Yllätyksekseni sain huomata, että dubbaus on loppujen lopuksi oikein onnistunut, jopa Antti Tuiskun onneton vikinä alkoi loppua kohden kuulostaa siedettävältä.
Tarina alkaa, kun kuningas Harold, Far Far Away -nimisen kuningaskunnan kuningas kuolee, ja näin ollen kuninkaan paikka siirtyy Shrekille. Vihreä jätti ei kuitenkaan voi sulattaa ajatusta kuninkaan hommista ja saakin onnekseen tietää, että on olemassa vielä toinenkin hallitsijavaihtoehto; nuori Arthur-serkku. Vanha kaverikolmikko Shrek, Aasi ja Kisu lähtevät pitkälle reissulle etsimään kyseistä kaveria. Samaan aikaan katkeroitunut prinssi Rohkea suunnittelee Far Far Awayn valtaamista yhdessä muiden tarinoiden sorrettujen konnien kanssa. Soppaa sekoittaa vielä sekin paha, että Shrekistä on tulossa isä.
Shrek kolmas on viihdyttävä ja hauska elokuva. Lastenelokuvaksi Shrekiä ei voi sanoa. Huumori on välillä vaikeasti ymmärrettävää varsinkin pienempien lapsien kohdalla, kuten saimme teatterissa istuessamme todistaa. Valkokankaalla tapahtuu koko ajan ja hauskojen yksityiskohtien kirjo on valtava. Kuten jo aiemmin mainitsinkin, suomidubbauskin on onnistunut.
Kaiken kaikkiaan Shrek kolmas on onnistunut jatko-osa jo muutenkin loisteliaalle ja hauskalle elokuvasarjalle.
nimimerkki: Ookami-sama
Niinhän se on, että jos vielä toinen osa vetää väkeä, tehdään kolmaskin. Noh, tämän jälkeen Shrekiäkin voidaan myydä kivana trilogiaboksina. Vaikka semmoisessa, jossa on tötterökorvien lisäksi suokaasua. Entä onko uudessa rainassa mitään kokemisen arvoista?
Kolmannessa osassa päähenkilön tehtäviin kuuluu a) hankkia Kaukaiseen maahan uusi kunkku ja b) pelastaa väki pohjamudista takaisin pinnalle pyrkivältä pahis-Uljaalta (Rupert Everett/). Videopelimäisen vauhdikasta. Lisäksi mukana on myös tehtävä c) eli isäksi tuleminen. Kovin poikkeuksellisista aineksista ei kolmosta siis ole valmistettu.
Vaikka Shrek-trilogian viimeinen osa on suhteellisen eheä paketti, se haisee. Enimmäkseen siitä lemahtaa rahastus. Vitsejä piisaa kohtuullisesti, mutta ne ovat liikaa entisten kaltaisia ja jopa kuluneita. Karkkia kakkiva pipariäijä tai pidennetty kuolinkohtaus ovat toki hassuja, mutta näiden tsoukkien tuoreus tosiaan on kiistanalainen. Kaiken huipuksi vauvahahmoihin ja lapsentekokliseisiin hukataan ärsyttävän pitkä tovi. Suurilla poliittisilla henkilöillä on aina tämä vauvankutittelukohtauksensa median edessä. Shrekinkin tekijät tuntuvat tunkevan vauvan aina sinne, missä muuten on tyhjää tai ankeaa. Ihan vain sympatiapisteiden toivossa. Anteeksi, tarkoitan sympatiadollarien.
Edelleenkin, jos katsoja tahtoo viehättyä visuaalisesti kauniista animaatiosta, Shrekin kolmososassa sitä saa kaikille silmille yhtä paljon. Jopa päähahmon villapaita pukkaa aidonoloisesti nukkaa. Lisäksi, jos Paul MacCartneyn tai Charlenen vanhat hitit kutittavat nostalgiallaan, on Shrek 3 hyvä valinta myös korville. Kotimainen dubbauskaan tuskin kokemusta pilaa. Harmi kuitenkin, että leffan käsikirjoitus on sen teknistä puolta roimasti kehnompi.
Shrek -elokuvasarja on edennyt kolmanteen osaan. Tähän mennessä on kehitys ollut poikkeuksellisesti noususuhdanteista. Ensimmäinen Shrek oli hyvä ja toinen erinomainen. Pystyykö kolmas osa enää tuomaan mitään uutta sarjalle?
Elokuva käynnistyy prinsessa Fionan (Cameron Diaz) sammakkoisän (John Cleese) kuollessa. Uutta kuninkaallista tarvitaan ja sellainen löytyykin kauempaa. Arthuria (Justin Timberlake) lähdetään etsimään Shrekin (Mike Myers), Aasin (Eddie Murphyn) ja Saapasjalkakissan (Antonio Banderas) voimin. Samaan aikaan toisaalla alkaa kakkososasta tuttu Prinssi Uljas (Rupert Everett) punomaan juonia Far Far Awayn asukkaiden päänmenoksi. Shrekin ja kumppanusten matka Arthurin luo ei sekään suju kommelluksitta, ja Arthurkaan ei ole ihan sitä mitä toivottiin. Shrekillä on vielä ajateltavanaan vakavia perheasioita. Mukaan kuvioihin saadaan vielä itse taikuri Merlin (Eric Idle), jonka taiat eivät ole ehkä ihan nykypäivän tasoa.
Shrek kolmas sen sijaan on nykypäivän tasolla. Animaatio näyttää todella hyvältä ja eläväiseltä, niin kuin aiemmissakin osissa. Menoa ja melskettäkin on, niin kuin tänä päivänä kuuluukin olla. Elokuvaa on siis mukava katsella. Näyttelijätyö on perusvahvaa Myersin murtaessa englantia ja Murphyn hölistessä levottomia aasina. Banderas hoitaa jälleen roolinsa taatulla viileydellä ja charmillaan. Käsikirjoitus sen sijaan on onneton. Tuntuu, kuin elokuvaan ei olisi käytetty juuri laisinkaan ajattelutyötä, vaan mutkat on vedetty suoriksi hyvin, hyvin ennalta-arvattavan tarinansa myötä.
Edellisistä osista tutut populaarikulttuurin rinnastukset on karsittu todella vähiin. Tuntuukin, että Shrek kolmannesta olisi yritetty tehdä enemmän oma elokuvansa, joka toimisi omilla ehdoillaan. Toki edelleen naljaillaan elokuville, musiikki-ilmiöille ja saduille, mutta tilaa on annettu enemmän omille kuvioille. Tämähän voisi olla hyvä, jos niitä kuvioita olisi mietitty jokunen työtunti enemmän. Laiskuus näkyy läpi elokuvan edellisten osien jatkuvana toisintona, mitä tulee dialogiin ja gageihin. Shrek 2 sai allekirjoittaneen nauramaan, mutta tämä elokuva tuo vain muutaman hymyn. Sekään ei haittaisi, jos tarina olisi intensiivistä seurattavaa, mutta ei. Tarinassa ei ole mitään seurattavaa, kiitos onnettoman käsikirjoituksen.
Elokuva on siis huono, siitä ei mihinkään pääse. Ainoat vähän hauskat kohdat olivat sivuhahmoille kirjoitetut. Piparkakku-ukko oli elokuvan herkullisin hahmo ja Pinokkio loistava. Elokuvan parhaat hetket oli kirjoitettu heille. Pääosanesittäjille ei oltu kirjoitettu ainuttakaan hauskaa repliikkiä. Katsojan aliarvioimista minun mielestäni, että ratsastetaan trilogian edellisten osien toimivuudella, eikä edes yritetä kehittää tarinaa saati dialogia.
Shrek kolmas ei onnistu oikein missään kohdissa, ja siinä missä edelliset elokuvat saivat nauramaan likimain kippurassa, vaivaannuttaa kolmas osa alusta loppuun. Huolimattomasti kirjoitettu Shrek kolmas ei ponnettomine yrityksineen onnistu johdattamaan sarjaa eteenpäin arvoisellaan tavalla ja onnistuu taannuttamaan elokuvasarjan lähemmäs harmaata tavanomaisuutta. Pettymyshän tämä oli.
nimimerkki: Elokuvatarkastaja
Arvostelija
Elokuvatarkastaja
Vieras
Kuningas Harold kuolee ja Shrekistä tulee kuningas, ellei hän löydä sopivaa kuningasta Kaukaiselle maalle. Shrek lähtee ystäviensä (Aasin ja Saapasjalkakissan) kanssa etsimään kruununperijäksi Artieta, joka on Fionan serkku. Artien käännyttäminen ei olekaan mikään ihan helppo nakki Shrekille.
Shrek kolmas on taattua Shrek-laatua. Elokuva on tarinallisesti lähempänä ykköstä. Tarina onnistuu olemaan samalla hauska, että ajatuksia herättävä. Elokuvan konnat ovat yllättävän inhimillisiä, jokaisessa on jotain hyvää. Uusia hahmoja on läjäkaupalla, heistä mainittakoon Artie, Lumikki, Ruusunen, Tähkäpää ja Tuhkimo. Uudet hahmot täydentävät elokuvaa ja erityisesti Artie on loistava hahmo.
Elokuva on vauhdikas ja se menee yhdessä hujauksessa. Itse voisin katsoa elokuvan monta kertaa peräjälkeen. Suosittelen elokuvaa kaikille hyvän huumorin ystäville. Kannattaa katsoa originaali versio!
nimimerkki: Shrek on palannut!
Arvostelija
Shrek on palannut!