Pako Alcatrazista (1979)
- Escape from Alcatraz
- Valmistusvuosi:
- 1979
- Don Siegel
- Clint Eastwood, Frank Ronzio, Fred Ward, Jack Thibeau, Larry Hankin, Paul Benjamin
- USA
- Pituus:
- 112 min
- Genret:
- Trilleri, Rikos
- Sijoitus:
Leffatykin 740. paras elokuva.
Arvostelut (4)
Autenttisuuden takaa itse Alcatraz.
"Welcome to Alcatraz. " Niillä sanoilla toivotetaan Frank Morris (Clint Eastwood) tervetulleeksi Alcatraziin, pakovarmaan vankilaan. Vankilanjohtajan (Patrick MacGoohan) mukaan kukaan ei tule sieltä pakenemaan ja hänen ankara kurinsa on juurikin sen luomiseen tarkoitettu. Kova ja ovela ammattiroisto ehkä keksii keinon päästä pakoon ja mukana paossa ovat Anglinin veljekset John (Fred Ward) ja Clarence (Jack Thibeau) ja Charlie Butts (Larry Hankin). Se tiedetään että Morris ja Anglinit katosivat selleistään, kulkivat valmistelemaansa reittiä katolle ja katosivat jälkiä jättämättä Alcatrazin saaren rannalla.
Don Siegelin ja Clint Eastwoodin yhteistyö takaa vankkaa laatua. Nerokkaasti tehdyn vankilapaon kuvaus säilyttää jännittävyytensä loppuun asti ja itse autenttisuuden takaa itse Alcatraz. Tunteilematon tyyli sopii hyvin kuvaamaan ankaraa vankilaympäristöä. Valittu lakoninen tyyli on myös ongelmana, sillä henkilökuvaus on jokseenkin kalseaa ja rytmi on tasapaksu.
Clint Eastwoodin karkeasta puusta veistetty olemus on toimiva ammattiroistolle ja muut kelmit ovat yhtä kovia ja karkeita. Niiden joukossa on vanha English (Paul Benjamin), irvokas homo Wolf (Bruce M. Fischer) ja tragiikkaa tuova Doc (Roberts Blossom). Patrick MacGoohanin ankara olemus ei luo sympatiaa, joskin vartijat kuvataan varsin inhimillisinä persoonina joiden joukossa on myös keljumaisempia henkilöitä.
Siegelin karu kuvaus omaa juuri samat heikkoudet kuin muutkin tosiatapauksiin perustuvat elokuvat: lopputulos on etukäteen tiedossa ja se laskee jännittävyysarvoa. Harmillisesta jähmeydestä huolimatta kyseessä on toimiva kuvaus äärimmäisen ovelasta paosta ja pakenijoiden jälkiä seurataan niin pitkälle kuin se vain on mahdollista. Vankilanjohtaja toteaa että "they drowned" ja ehkä niin kävikin, mutta kukaan ei tiedä.
Jurpo
Tähtääjä, 562 arvostelua

Arvosteltu: 03.07.2009
Katsottu: Kotona
Arvostelun pisteet
Leffa ei säväyttynyt, järkyttänyt, liikuttanut, eikä yllättänyt missään vaiheessa.
Vankilaleffoja on tullut katseltua aika paljonkin, joten päätin tarkastaa millainen elokuva Pako Alcatrazista on. Clint Eastwood esittää Frank Morrisia, joka on tuomittu useista rikoksista eri vankiloihin. Hän on päässyt karkaamaan niistä kaikista, mutta tällä kertaa hän joutuu Alcatraziin, josta ei ole kukaan karannut. Nimensä mukaisesti leffa keskittyy enimmäkseen karkaamiseen, eikä katsojaa tuoda lähelle vankilan rutiineja, kuten elokuvissa Vihreä maili ja The Shawshank Redemption. Vankilan rutiinin seuraaminen kolahtaa kyllä allekirjoittaneeseen kovempaa kuin pakosuunnittelu.
Frank Morris jää hahmona aika pintapuoliseksi, eikä muutenkaan henkilöihin luoda syvyyttä. Vankilaelokuvissa on yleensä hyvänä puolena niiden pituus, jonka aikana katsoja oppii tuntemaan henkilöt paremmin kuin hyvin. Don Siegel on ohjannut elokuvasta alle kahden tunnin mittaisen, mikä tuntuu aika lyhyeltä vankilaelokuvaksi. Hyvä, ettei elokuva ole pidempi, sillä sen katsominen on välillä aika turhauttavaa. Elokuva perustuu tositapahtumiin, mutta jos tämän elokuvan pako tapahtui oikeasti, on nostettava hattua pakenijoille, joilta ei ainakaan mielikuvitusta puuttunut. Elokuvan loppukin syö pisteitä. Lopetus jäi turhankin paljon kesken. Siis, Pako Alcatrazista oli aikamoinen pettymys, mutta kyllä sen kerran katsoo läpi. Clint on sentään elokuvassa mukana ja tämän takia elokuva ansaitsee kolme tähteä. Leffa ei silti säväyttynyt, järkyttänyt, liikuttanut, eikä yllättänyt missään vaiheessa.
DVD-julkaisu on normaali. Mitään extroja ei ole, eikä missään ole mitään kehuttavaa, muttei paljon haukuttavaakaan.
Nimimerkki: Viisas
Viisas
Käyttäjä, 100 arvostelua

Arvosteltu: 04.03.2004
Katsottu: DVD
Arvostelun pisteet
Rankka ja realistinen jännitysdraama.
Frank Morris on tuomittu varkauksista ja ryöstöistä. Hän on karannut kaikista vankiloista joihin hänet on viety. Niinpä hänet viedään Alcatraziin. Alcatzarhan siis oli jenkkien tiukoin vankila. Koko saari on pelkkää kalliota. Vangit asuivat yksin sellissään. Kaikkea ei kannata selittää, riittää kun tietää, että Alcatzar oli todella, todella, todella tiukka ja armoton vankila. Heti alkuun vankilanjohtaja pitää Morrisille puhuttelun, jossa vilisee lähes kuolemattomia heittoja! "Jos rikkoo yhteiskunnan sääntöjä, joutuu vankilaan. Jos rikkoo vankilan sääntöjä, joutuu meille." Johtaja toteaa. Puhuttelu loppuu johtajan kylmään ja tyrmäävään toteamukseen: "No one has ever escaped from Alcatraz. And no one ever will." Morris on kuitenkin eri mieltä, ja hän päättää lähteä. Hän hommaa mukaansa kaksi karkaamiseksperttiä, Anglinin veljekset, sekä autovaras Charley Buttsin.
Pläjäys perustuu tositapahtumiin. Sen on ohjannut Don Siegel, jonka yhteistyö valkokankaan kuninkaan Clint Eastwoodin kanssa on ollut hedelmällistä (Dirty Harry). Siegel oli hyvä ohjaaja, jonka valtteja olivat tummuus, tihkuva jännitys ja realistisuus. Kaikki nuo ominaisuudet yhdistyvät tässäkin elokuvassa. Eastwood on kuin tehty Frank Morrisin rooliin, ja hän vetääkin osansa mahtavasti! Muut henkilöhahmot eivät tule niin tarkkaan kuvatuiksi, mutta nekin on miehitetty loistavasti. Fred Ward tekee hyvän roolin John Anglinina. Muita mainitsemisen arvoisia on mm. Paul Benjamin Englishinä ja Larry Hankin Buttsina.
Pako Alcatrazista on rankka ja realistinen jännitysdraama, jota suosittelen kaikille niille jotka haluavat nähdä oikeasti jännittävän, realistisen ja hyvän elokuvan.
Siegel-Eastwood yhdistelmä oli rautaa!!
Raato-A
Tykittäjä, 389 arvostelua

Arvosteltu: 24.07.2003
Katsottu: VHS
Arvostelun pisteet
Vankilapakoa kuvataan hyvin, mutta muu vankilan elämä jää pintapuoliseksi.
Kaikki ovat varmaan kuulleet Alcatrazin vankilasta. Se oli liittovaltion vankila vuosina 1934 – 1963. Vankila oli hyvin pakovarma paikka. Sieltä on koko lähes kolmenkymmenen vuoden aikana paennut vain kolme ihmistä. Tämä elokuva kertoo tästä kuuluisasta paosta. Pako Alcatrazista on kuvattu oikeilla tapahtumapaikoilla. Tämä leffa on Don Siegelin ja Clint Eastwoodin viides yhteistyössä tekemä elokuva.
Frank Morris (Eastwood) tuodaan Alcatrazin vankilaan. Morris saa vankilanjohtajalta kuulla, ettei kukaan ole koskaan paennut sieltä, eikä koskaan tule pakenemaan. Morris kuitenkin päättää paeta sieltä. Hommaan osallistuu myös muita vankeja. Morris saa myös pian havaita, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät.
Pako Alcatrazista on ihan hyvä vankilapakokuvaus. Vankilan paon suunnittelua ja toteutusta kuvataan todella hyvin. Tosin muu kuvaus jää varsin pintapuoliseksi. Vankilan elämään ei tutustuta kovin hyvin ja hahmot jäävät varsin pintapuolisiksi. Varsinkin Morriksesta olisi voitu kertoa hieman enemmän. Tosin Clint Eastwoodin näyttelijäntaidot pelastavat Morriksesta sen mitä siitä on pelastettavissa. Eivätkä muutkaan näyttelijät tee mitään huonoa työtä. Nähdään tässä myös Danny Glover (Tappava ase 1 – 4).
Ville

0,0% | |
0,0% |
Saman genren leffoja
Kolmetoista päivää
Rakkaustarinoita ei sotketa joukkoon ja nenäliinat voi siis unohtaa.

arska 09.09.2001 14:46
Kylmä hiki
Viihdyttävä toimintapläjäys. Varmasti Bronson-fanit tykkäävät ja mikseivät muutkin hyvän actionin ystävät.

Ville 22.03.2006 21:57
Knockin' On Heaven's Door
Road movieta parhaimmillaan. Kaiken koheltamisen keskellä leffasta löytyy myös sanomaa.

Thoke 14.05.2004 18:32
Kommentit (46)
cronenbergerKäyttäjä |
10.02.10 klo 00:48
Ei ole Siegelin trilleriklassikko mikään huono leffa edelleenkään, mutta pakko todeta, että ajan hammas on vähän näykkäissyt, ja katsottuani vuosien mittaan mon... Lue loput
StorytellerTähtääjä |
30.10.09 klo 19:48
Tiukka vankilatrilleri höystettynä mahtavalla näyttelijäkaardilla ja ohjauksella. Don Siegelin ohjaus on loistavaa, nimittäin tiukkoihin kohtiin mies osaa oikea... Lue loput
RockyKäyttäjä |
30.10.09 klo 10:50
Perus vankilaelokuva, jossa sattuu olemaan Glint Eastwood. Ei omaperäinen, mutta kestää yhden katselukerran. Kaikki kaivuukohtaukset ovat puuduttavaa katseltava... Lue loput
lapioKäyttäjä |
12.09.09 klo 22:02
Aivan loistavan mahtava elokuva taas Clintiltä.